Update 2 mei 2022: Het boek over Jony Ive ligt vanaf deze week in de winkel. De eerste reviews van het boek zijn lovend over de hoeveelheid tijd die Tripp Mickle, technologieverslaggever van The Wall Street Journal en The New York Times, erin heeft gestoken. Hij sprak meer dan 200 voormalige en huidige medewerkers en andere betrokkenen. Bij de New York Times is een fragment te lezen.
Inmiddels is ook meer over de inhoud bekend. Zo blijken de meeste anekdotes in het boek te gaan over Jony Ive en de Apple Watch. Ive wilde het als mode-accessoire neerzetten en wilde daarom een soort modeshow organiseren in een witte tent, die $25 miljoen moest gaan kosten. Het marketingteam van Apple vroeg zich af of dat wel de moeite was en betwijfelde ook of de focus op mode wel zo verstandig was. Ze wilden liever een traditionele productintroductie die gericht was op de functies van het horloge. Later zou blijken dat het marketingteam gelijk had.
Tim Cook koos de kant van Ive en de Apple Watch kreeg aanvankelijk een mode-insteek, maar voor Ive was dit het omslagpunt om aan zijn vertrek te denken. Hij voelde zich niet meer gesteund binnen Apple. Later werd de Apple Watch meer een fitness-accessoire voor een breed sportief publiek. Ive vond dat Apple te veel werd geleid door operationele managers die nadruk legden op de bedrijfsvoering en op diensten, in plaats van op hardware. Vandaag dat hij vertrok en zijn eigen ontwerpfirma oprichtte, Lovefrom.
Maar er staat veel meer in het boek, onder andere over de vroege tijd bij Apple en de relatie tussen Steve Jobs en Jony Ive. Jarenlang had Ive een designteam van twintig mensen, maar dat groeide in latere jaren naar honderden mensen die hij allemaal moest aansturen. Vandaar dat Ive op een gegeven moment een nieuwe rol kreeg als Chief Design Officer, zodat hij de dagelijkse leiding aan anderen kon overlaten. Maar dat betekende ook dat Ive minder betrokken was bij de gang van zaken en soms wekenlang niet op de hoogte was waar de teams aan werkten. Tijdens de ontwikkeling van de iPhone X kwam Ive drie uur te laat op een vergadering zonder uiteindelijk knopen door te hakken.
Ive maakte nog wel het kantoorpark Apple Park af, maar was er toen klaar mee.
Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 1 februari 2022, toen de pre-order van start ging.
After Steve
Als je de critici mag geloven heeft Steve Jobs zich inmiddels duizenden keren in zijn graf omgedraaid. Toch gaat het beter dan ooit met Apple: het bedrijf geeft de toon aan in de techwereld en het geld stroomt binnen. Toch ontbreekt er volgens auteur Tripp Mickle iets. In 512 pagina’s legt Mickle uit wat er loos is en de ondertitel van het boek zegt daarbij genoeg: ‘How Apple Became a Trillion-Dollar Company and Lost Its Soul’. Apple heeft geen ziel meer.
Het belooft een echte pageturner te worden en verschijnt op 3 mei. Je kunt nu al een pre-order plaatsen als je vooraan in de rij wilt staan. Tripp Mickle werkt bij de Wall Street Journal en volgt Apple al meerdere jaren. Hij sprak met meer dan 200 voormalige en huidige Apple-medewerkers en sleutelfiguren uit de historie van Apple. Mickle belooft “het dramatische, nooit vertelde verhaal” uit de doeken te doen van Apple na het overlijden van Steve Jobs. Hij werd opgevolgd door zijn twee top-luitenanten: designer Jony Ive en operationeel manager Tim Cook. En terwijl Ive steeds meer uit beeld verdween, kwam Cook steeds meer op de voorgrond te staan, met als gevolg dat Apple een zielloos bedrijf is geworden. Hoe kon dit gebeuren.
Steve Jobs noemde Jony Ive zijn spirituele partner bij Apple. Na het overlijden worstelde Ive met zijn verdriet en zou hij zich op zijn werk hebben gestort. Hij ging bezig met het ontwerpen van de Apple Watch en het Apple-hoofdkwartier, om vervolgens zijn motivatie te verliezen. Apple houdt zich meer bezig met marges dan met inspiratie en innovatie. Dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Maar is het er ook leuker op geworden?
Na het lezen van de achterflap van het boek is al duidelijk wat het antwoord hierop is. Maar wie het toch nog zelf allemaal wil lezen: een pre-order plaatsen kan hier.
Er zijn al heel wat boeken over Apple verschenen en er zijn zelfs meerdere Steve Jobs-films. Deze gooit het weer over een andere boeg. Ben je meer fan van de huidige CEO, dan is er een Tim Cook-biografie die iets positiever oordeelt over de huidige staat van het bedrijf.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Film 'iHostage' over Apple Store-gijzeling is binnenkort te zien op Netflix: spannend of smakeloos? (28-03)
- iPhone mini definitief verleden tijd: geen kleine modellen in de toekomst (27-03)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Helemaal niet gericht op de inhoud van het boek, heb het nog niet kunnen lezen. Maar vooral afgaande op de titel en de reacties die ik vaak lees met iets vergelijkbaars; ik denk dat Apple juist heeft gedaan om deze richting op te gaan, om zichzelf tussen de tech reuzen stand te houden. Denk dat ze anders langzaam af zouden takelen. Ik zou meer innovatie altijd aanmoedigen, maar ik denk dat tech innovatie altijd met pieken en vlakke stukken gaat.
Is dit zo’n boek, dat als je deze open vouwt er bewegende figuren kan zien,
en deze Steve Jobs toont die omdraait in zijn graf ?
Serieus, er wordt al jaren gezeurd over het beleid van Tim Cook, waar nooit iemand nadenkt dat tijden veranderen, en Apple heel goed met die tijden mee is gegaan, en zich staande houd als mega bedrijf.
Steve wordt als god geprezen, en daar kan nooit iemand beter zijn dan Steve, en de oude garde Apple fanboys blijven maar zeuren dat Steve het altijd beter had kunnen doen.
het feit is dat Apple zo groot is geworden dat iedereen wel wat te zeiken heeft om het zeiken.
je kan nooit iedereen tevreden stellen 🙂
@Ro: Ik ben PC en Apple gebruiker vanaf 1983. Microsoft heeft voorsprong gekregen door de marketing en veel jatwerk. Steve Jobs was hardware gericht en had een droom die pas kon worden gerealiseerd door de miniaturisering. Dat werden de iPod, de iPhone en de iPad. Tim Cook heeft van Apple een weerbaar bedrijf gemaakt. Onder zijn leiding is de Apple Watch veruit het meest verkochte moderne horloge geworden met fantatstische functies die de medische wetenschap ondanks de gratis software nog lang niet zo gebruikt als kan. En met de 4G uitvoering nog beter. Er is tussen mijn eerste versie 0 en de huidige heel veel verbeterd. De earpods zijn marktleider geworden. De overgang naar de Silicon chipset heeft de voorsprong in de markt voor tablets en Macs sterk vergroot met nog ongebruikte potentie. De iMac telt weer mee, de AR/VR komt nog. De positionering in de markt met de Apple Store is outstanding. De Operating systemen groeien op de gebieden waar de klant echt wat aan heeft naar elkaar. Dat lukt Microsoft nog steeds niet. Het geld wordt terecht verdiend. Wie heeft het beter gedaan? Ik denk dat deze schrijver vooral zijn eigen verkoopcijfers wil opkrikken.
“Either you’re the one doing the disruption, or you’re the one being disrupted”.
Dat is wel een goede samenvatting van hoe het in de tech-wereld werkt. Apple is sinds steve job’s overlijden minder toonaangevend en bepalend geworden. De grote doorbraken uit het verleden was waneer Apple naar eigen zeggen het bedrijf op het spel zette om een nieuw product te lanceren (“betting the company”).
Toch lijkt cook steeds meer een “product guy” die veel meer over de producten praat tijdens de apple keynotes dan voorheen. Ook de M1 is echt disruptive en enorm gedurfd, samen met de nieuwe iMacs. Aan de andere kant zijn er de ronduit _saaie_ ipad launches en diensten zoals appleTV en apple arcade🥱😴. We zullen zien!
Apple draait alleen zo goed door mensen zoals op deze website die Apple koste wat het kost op handen dragen en verdedigen voor alles wat het bedrijf doet. Apple kan gewoon niets fout doen en elk vorm van concurrentie is waardeloos. Zolang ze die positie weten te behouden is er geen vuiltje aan de lucht. De ziel van Jobs is daarentegen al lang geleden verkocht aan de duivel. Ja de OS’sen zijn ijzersterk, ja de Arm processoren zijn goed, de rest van de hardware is helemaal niets beter dan de grote merken.
Het is sterk de vraag of het wel goed gaat met Apple. Ja, de Mac staat meer dan ooit sterk, maar die opmars was aan Jobs te danken en wat dacht je van de stupide beslissing 6 jaar geleden om alle nodige aansluitingen te verwijderen en een onzinnig slecht toetsenbord op de MacBooks te maken. Dat is nu eindelijk grotendeels goed gemaakt. Bijna alles is terug van toen.
En ja, de Apple Watch is prima, maar alles wat er nu in zit was voordat hij uitkwam al bedacht.
De Apple car zit al vele jaren in de pijplijn en het is sterk de vraag of het er ooit uitkomt. De AR is uitgesteld en het verregaand enthousiasme lijkt getemperd te worden. Apple blijft maar steeds van alles uitbrengen, terwijl het dan vele jaren duurt voordat het overal verkrijgbaar wordt: hoe zwak is dat voor zo’n groot bedrijf. Dan kan je stoer doen met al dat geld. Als je je fitness programma niet kunt uitrollen in de hele wereld of je slimme speaker of al die andere dingen waar mensen jaren op wachten, dan is dat een enorme zwakte.
En waar is de échte vernieuwing? Het product waar we stijl van achterover slaan? Ik heb dat al een aantal jaren niet meer gezien. Hoe tevreden ik ook ben met m’n MacBook 2015, m’n iPhone 12 Pro Max en m’n Apple Watch 6. Het is convenient; maar de wow-factor is weg. Dat krijg je met een kruidenier aan het hoofd van Apple.
(Red.) Het boek is nu (bijna) verkrijgbaar, daarom hebben we het artikel een update gegeven met meer informatie.
@Ro: Helemaal mee eens.
Sommige mensen moeten natuurlijk wel geld zien te verdienen aan kletsen over anderen en dan zijn drama verhalen natuurlijk geschikter om te verkopen.
En onzin wordt volop geconsumeerd.
Heel mooi die ‘dromen’ van Ivy. Maar Apple is nu een mastodont van een bedrijf. Ik vind net dat ze de laatste maanden bewijzen dat ze naar hun klanten luisteren en producten ontwikkelen die mensen willen. De M1 chip bewijst dat het bedrijf in de toekomst nog veel zal verbazen. Niet de ‘eigenwijze’ ‘superieure’ visie van Ivy met zijn ongelooflijk irritante drang om alles platter en platter te maken. Apple is een tech bedrijf dat geld moet opbrengen, geen fasion label dat een product maakt dat mooi staat in een vitrine van een mode museum. Ik vind de vormgeving van Apple ook 1 van de redenen om te kopen, maar dit mag niet ten koste gaan van functionaliteit. En dat offer wilde Ivy wel maken. Ik denk niet dat k het boek zal lezen, want zal me enkel ergeren aan het eigenwijs karakter en het groot ego van Ivy.