Bol.com haalt ‘originele’ nepkabels van Apple uit de schappen
Webwinkel Bol.com haalt per direct alle iPhone-nepkabels van de website. Het was al langer bekend dat veel van de zogenaamde ‘originele’ Apple iPhone-kabels die via de site verkocht worden, namaak zijn. De kabels werden verkocht door partijen waarmee Bol.com samenwerkt. Eerder dit jaar was al bekend dat duizenden artikelen die via partners van Bol worden verkocht nep zijn en niet goed werken. Sommige zijn zelfs schadelijk voor je iPhone.
Opnieuw is webwinkel Bol.com in opspraak vanwege de verkoop van nepladers. In februari van dit jaar werden ze al op de vingers getikt over de verkoop van duizenden nepartikelen. Die artikelen worden niet direct door Bol.com zelf geleverd, maar door partners waarmee de webwinkel samenwerkt. Daarmee worden klanten op grote schaal om te tuin geleid: je denkt een originele Apple-oplaadkabel te kopen en krijgt ook iets wat er als twee druppels water op lijkt, maar in werkelijkheid gaat het om een minderwaardig product. De nepkabels werken niet goed, geven een foutmelding dat je iPhone niet opgeladen kan worden of veroorzaken schade aan je iPhone.
Ook op de iCulture-redactie hebben we wel eens dergelijke ‘originele’ accessoires via partners van Bol.com besteld en we constateerden dat je wel heel goed moet kijken om de nepproducten te herkennen. Alles is tot de kleinste details nagemaakt en je moet al een origineel product in handen hebben om het verschil te zien. Wij hebben de spullen meteen teruggestuurd en een klacht bij Bol.com neergelegd, maar de webwinkel bleef de afgelopen maanden doorgaan met het aanbieden van namaak.
Dat Bol.com nu toch stopt met de verkoop van nepkabels is te danken aan het consumentenprogramma Kassa. In de uitzending van zaterdag 14 oktober toonde het tv-programma nogmaals aan dat de kabels ondeugdelijk zijn, maar wel als ‘origineel’ verkocht worden. De kabels werden aangeboden als authentieke Apple Lightning-kabels voor het opladen van je iPhone en iPad. Kassa onderzocht 9 kabels, die via externe partijen bij Bol.com werden aangeboden. Ook zij constateerden dat de kabels zelf en de verpakkingen nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Zeven van de negen onderzochte kabels bleken niet de speciale Apple-chip te hebben, die met de iPhone communiceert om overbelasting van de batterij te voorkomen. Het ging bij deze kabels om namaak, die de batterij van je iPhone kan beschadigen.
Bol.com beloofde de genoemde kabels meteen van de site te halen en zal de leveranciers erop aanspreken. Mogelijk zal de webwinkel de samenwerking met deze leveranciers verbreken. Daarmee is overigens nog niet het probleem van nepkabels definitief opgelost, want Bol.com geeft in een reactie aan:
We verkopen 15 miljoen artikelen, samen met 17 duizend winkeliers. Het is niet mogelijk om al die artikelen te controleren. In principe hoeft dat ook niet. We maken afspraken met de winkeliers over service, kwaliteit en de wet die ze moeten volgen.
Je kunt dus nog steeds nepkabels tegenkomen van leveranciers die deze keer niet zijn onderzocht. Bol.com legt de verantwoordelijkheid bij de externe verkopers: zij moeten zorgen dat ze deugdelijke waar verkopen en geen namaak. Klanten die een namaakkabel hebben gekocht krijgen hun geld terug.
Zo kies je een goede kabel
Heb je een extra oplaadkabel voor je iPhone nodig, kies dan voor een originele Apple-kabel of eentje met het officiële MFi-keurmerk, wat aangeeft dat het door Apple goedgekeurd is. Alle andere kabels zonder MFi-keurmerk zijn niet door Apple-gecertificeerd, dus daarbij weet je nooit of de kwaliteit goed is. Omdat het zo goedkoop mogelijk moet zijn gebruiken fabrikanten geen chip, weinig isolatietape en beknibbelen ze ook op andere onderdelen.
Kies daarom liever voor de originele kabel die €25 (adviesprijs) kost in de Apple Store.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'AirPort-routers komen niet terug, ondanks eigen wifi-chip van Apple' (23-12)
- Gerucht: 'Volgende AirPods Pro krijgen hartslagsensor en meer' (23-12)
- Gerucht: 'Apple werkt aan deurbelcamera met Face ID' (22-12)
- Home Assistant heeft nu een smart home-kastje met spraakbediening (20-12)
- Waarom jouw Apple Watch-sportbandje misschien toch niet zo gezond is (19-12)
Reacties: 42 reacties