Bose laat gebruikers nu uitschrijven voor datadeling via Bose Connect-app

De Bose Connect-app verzamelde gebruiksgegevens, maar dankzij een update kun je je hier nu voor uitschrijven. Hiermee ontwijkt Bose de eerdere rechtszaak.

Bose QuietComfort 35
Bose, de bekende maker van onder andere koptelefoons, wordt ervan beschuldigd haar gebruikers af te luisteren via de Bose Connect-app. De app verzamelt allerlei informatie, zoals naar welke muziek er geluisterd wordt, waarna Bose deze informatie doorverkoopt. Er is inmiddels een rechtszaak in voorbereiding om het afluisteren van Bose-gebruikers te stoppen.

Update 03-05-2017 16:00: Bose heeft een update van haar app uitgebracht. Met ingang van versie 4.1.0 kun je je zelf handmatig uitschrijven voor het delen van data. Je kunt je uitschrijven via de privacyinstellingen van de app, maar na het updaten krijg je ook direct onderstaande scherm te zien. Tik linksboven op het Bose-icoontje en ga naar Privacybeleid en instellingen. Zet de schakelaar bij Gegevens delen met Bose uit. Tik daarna op het kruisje om het scherm te sluiten.

Bose uitschrijven voor datadeling.

Afluisteren via Bose Connect-app

Om informatie over luistergedrag te verzamelen, maakt Bose gebruik van de Bose Connect-app. Zodra je een Bose-koptelefoon aan je iPhone koppelt, zoals de QuietComfort 35, verschijnt er een melding in beeld om de app direct te downloaden. Met de Bose Connect-app kun je onder andere allerlei instellingen aanpassen en meerdere Bose-koptelefoons en -oordopjes aansturen, maar het blijkt dus meer te doen dan alleen het regelen van bepaalde instellingen. De app verzamelt gegevens over de muziek, podcasts en andere audio waar je via de koptelefoon naar luistert en vervolgens verkoopt Bose deze informatie door voor marketingdoeleinden.

Bose QuitComfort 35 koppelen met de Bose Connect-app.

Het verkopen van gegevens gebeurt zonder toestemming van de gebruikers, waardoor het een inbreuk op je privacy is. De data wordt doorgestuurd naar Segment.io, een bedrijf dat gegevens van consumenten verzamelt en vervolgens doorverkoopt. De rechtszaak in Amerika is gestart door Kyle Zak die het afluisteren ontdekte toen hij zelf de Bose Connect-app ging gebruiken. Met de rechtszaak wil hij voorkomen dat Bose nog langer gegevens verzamelt, maar hij wil ook schadevergoeding zien voor mensen die de Bose-koptelefoons en -speakers gebruikt hebben.

Bekijk ook
Review: Bose QuietComfort 35, de beste noise cancelling is nu draadloos

Review: Bose QuietComfort 35, de beste noise cancelling is nu draadloos

De Bose QuietComfort 35 is Bose’s eerste draadloze hoofdtelefoon met noise cancelling. Lees onze ervaringen in de review: op welke punten blinkt de QC35 uit?

Heb je zelf een Bose-koptelefoon en wil je niet dat er gegevens over jou verzameld en doorverkocht worden, dan lijkt het voldoende om de optionele Bose Connect-app van je toestel te verwijderen.

In onze review van de Bose QC35 is deze informatie inmiddels verwerkt en heeft de koptelefoon een vol punt aftrek gekregen op het punt ‘Functionaliteit’. We hebben het punt tevens toegevoegd aan de nadelen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 03 mei: Bose heeft een update voor Bose Connect uitgebracht. Je kunt je nu uitschrijven om je gegevens met Bose te delen.

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.