Bose Hearphones zorgen dat je gesprekken beter verstaat

Bose Hearphones zijn oordopjes met iOS-app, waarmee je beter kunt horen. De oordopjes versterken stemmen, zodat je een gesprek beter kunt voeren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Bose kennen we als fabrikant van hoofdtelefoons, die vooral goed zijn in ruisonderdrukking. De nieuwste oordopjes die ze stilletjes hebben geïntroduceerd zijn voor iets heel anders bedoeld: met de Bose Hearphones-oordopjes kun je mensen beter horen, zonder dat je een gehoorapparaat nodig hebt.


Bose Hearphones: sociaal gesprek

Bose Hearphones: geen gehoorapparaat

Je kent het misschien wel: met je gehoor is niets mis, maar als je met vrienden in een druk café staat heb je toch moeite om anderen te verstaan. Je bent nog niet toe aan een gehoorapparaat, maar je zou wel willen dat je stemmen beter zou kunnen horen. Of je zit in een kantoortuin naar muziek te luisteren, om je beter te kunnen concentreren. Maar als een collega naar je toe komt om iets te overleggen, wil je het wél goed kunnen horen.

Voor dit soort toepassingen zijn de Bose Hearphones bedoeld. Ze lijken op de al bestaande QuietControl 30 met nekband, waarin bestaande technologie voor het filteren van geluiden is toegepast. De Bose Hearphones blokkeren dus niet al het geluid van de buitenwereld, maar laten je focussen op bepaalde geluiden, zoals stemmen. Daarvoor zitten er gerichte microfoons in de oordopjes, die sommige geluiden versterken en andere dempen. Sta je bijvoorbeeld in een café met luide muziek, dan kun je zorgen dat de muziek wat wordt onderdrukt, terwijl de stemmen van je vrienden wel goed doorkomen.

Alleen: hoe leg je tijdens een goed gesprek uit dat je oordopjes draagt?

Bose Hearphones, goed gesprek

Bose Hear-app voor iPhone

Met de Hearphones kun je ook aangeven uit welke richting de geluiden moeten komen, zodat je bijvoorbeeld kunt focussen op geluiden die van achteren komen.

Het werkt met de bijbehorende Bose Hear-app, die verkrijgbaar is voor de iPhone. In de omschrijving staat dat je het ‘world volume’ omhoog en omlaag kunt draaien en de richtmicrofoons naar wens kunt instellen. Ook zijn er standaard al instellingen voor tv-kijken, aandachtig gesprek, vliegtuig, wachtkamer van de dokter en sportschool. De app is niet geschikt voor de bestaande QC 30-oordopjes.

Bose Hear-app voor iPhone

Hoeveel de oordopjes gaan kosten en wanneer ze op de markt komen is nog niet bekend. Ook op de speciale website die Bose heeft geopend voor de Hearphones is die informatie nog niet te vinden.

Helemaal nieuw is het idee natuurlijk niet. Sony kondigde dit najaar de MDR-1000X aan, een hoofdtelefoon waarbij je zelf kiest om stemmen of andere geluiden door te laten. Ook bracht de kleinere fabrikant Doppler Labs al de Here One-oordopjes uit, die omgevingsgeluid kunnen filteren op basis van vooraf gekozen instellingen. Die komen in februari 2017 op de markt en kosten $300.

Bekijk ook

Here One oordopjes

Here One: draadloos muziek luisteren én het verkeer horen

Met de Here One luister je naar muziek, maar hoor je ook nog steeds het verkeer om je heen.

Bekijk ook

Here-earbuds

Met de Here-oortjes ben jij de dj van het omgevingsgeluid

Krijsende kinderen, luide vliegtuigmotoren en kletsende collega’s zijn geen irritatie meer met de oordopjes van Here, waarmee je specifieke geluiden volledig wegfiltert.

Mocht je wel een gehoorapparaat nodig hebben, dan zijn er gelukkig allerlei gehoorapparaten die ‘Made for iPhone’ zijn en goed samenwerken met je iPhone, bijvoorbeeld wat Bluetooth-streaming betreft.

Bekijk ook

Man met ReSound Linx

Apple voegt betere Bluetooth-streaming toe aan hoortoestellen

Apple heeft geavanceerde Bluetooth-streaming van de AirPods ook beschikbaar gesteld voor makers van hoortoestellen. Bovendien kun je met Live Listen beter meeluisteren in een rumoerige omgeving.

Let op: onderstaande app is voorlopig alleen in de Amerikaanse App Store te vinden. Je hebt hiervoor dus een Amerikaans iTunes-account nodig.

Reacties: 9 reacties

  1. Wou dat ik soms mijn gehoor kon uitzetten.

  2. Sorry, maar ik vind het ronduit belachelijk. Neem gewoon een hoorapparaat of blijf weg uit omgevingen waar je elkaar niet kunt verstaan.

  3. @Gio: Jeetje… met vekeerde been uit bed gestapt vandaag? 🙄

    Ik ben zo iemand en heb totaal géén gehoorprobleem. Versta alles prima. Alleen tijdens feestjes wordt het lastig, met name als de muziek hard staat. Ik kan me dan niet meer goed focussen op 1 stem, de helft van de zin versta ik wel, de andere helft vul ik dan zelf maar in (wat vaak verkeerd gaat 😂).

    Zoiets (als het écht werkt) zou ideaal zijn. Maar ik geloof er eerlijk gezegd niet zo in.

    Maarre Gio, ik blijf dus echt niet weg en ga ook geen gehoorapparaat nemen. Die zou toch niet werken omdat het álles versterkt, ook de muziek en het geroezemoes, waardoor ik die persoon niet steeds niet goed kan verstaan.

  4. Origineel geplaatst door Gio
    Sorry, maar ik vind het ronduit belachelijk. Neem gewoon een hoorapparaat of blijf weg uit omgevingen waar je elkaar niet kunt verstaan.

    Met ’t verkeerde been uit bed vanochtend? 😛
    De wereld wordt wel héél klein als je uit alle omgevingen wegblijft waar je elkaar ‘niet’ (lees moeilijk) kunt verstaan.
    Kantoortuinen, restaurants, winkelstraten, etc. etc, kun je echt niet altijd vermijden en kennen ook (te) vaak veel achtergrondrumoer dat gesprekken bemoeilijkt.

    Op zich een aardig idee dus, maar …

    Alleen: hoe leg je tijdens een goed gesprek uit dat je oordopjes draagt?

    … ’t ziet er soms idd toch wat eigenaardig en ongeïnteresseerd uit als je dan ogenschijnlijk gewone oordopjes inhoudt 🤔

    Met de Hearphones kun je ook aangeven uit welke richting de geluiden moeten komen, zodat je bijvoorbeeld kunt focussen op geluiden die van achteren komen.

    Hoewel die schijnbare desinteresse soms natuurlijk juist heel handig kan zijn, voor luistervinken 😁

  5. Hoe zit het bij deze dingen met het luisteren naar muziek? Sinds er digitale hoortoestellen zijn is dat een probleem. Hoortoestellenfabrikanten hebben er moeite mee om muziek goed te laten klinken. Selecteren van spraak en van muziek vereisen namelijk een verschillende techniek en de toestellen hebben daarvoor verschillende programma’s. Gaan deze Bose oordopjes dan de concurrentie aan met de gebruikelijke hoortoestellen?

  6. En wat heb je aan de Bose hearphone als je gehoorverlies hebt aan één kant?

  7. Doet mij denken aan een ruisonderdrukker die ik jaren geleden kocht bij de sharper shop in de usa. Werkte heel goed in het vliegtuig naar huis, ik kon de stewardess verstaan terwijl ze een paar rijen verderop met passagiers sprak. Nadeel was dat je een constante druk op je oren had.

  8. @Ronald – HD:
    Maar dan h@Ronald – HD: Beste Ronald, maar dan heeft u absoluut al gehoorbeschadiging en ik zou daar zeker iemand naar laten kijken. Helaas wordt dit nooit meer beter, alleen maar erger. Ik denk dat een paar koptelefoontjes die geluid filteren daar niet aan gaan bijdragen.