Brexit en roaming: dit zijn de gevolgen voor bellen en internetten
Komen roamingkosten in Verenigd Koninkrijk terug?Brexit en roaming
Heb je binnenkort een stedentrip naar Londen gepland of wil je je zomervakantie in Engeland doorbrengen? Dan maak je je misschien zorgen over Brexit en de gevolgen op het gebied van roaming. In juni 2017 schafte de Europese Unie roamingkosten af voor landen binnen de EU. Sommige providers hebben ook voor enkele niet-EU-landen de roamingkosten geschrapt, bijvoorbeeld Zwitserland. Zo’n soortgelijke situatie zou er ook voor het Verenigd Koninkrijk kunnen gaan gelden. Maar voor dit jaar hoef je je nog geen zorgen te maken.
In de EU-landen kun je internetten, bellen en sms-berichtjes versturen zoals thuis. Er gelden wel fair use-policies, limieten voor onbeperkte bundels en wat andere regels. Je kunt bijvoorbeeld wel naar Griekenland op vakantie gaan en daar je mobiele telefoonbundel gebruiken, maar je kunt niet een goedkoop Grieks mobiel abonnement afsluiten als je het grootste deel van het jaar in Nederland woont.
Voor deze landen geldt de Brexit
Er wordt vaak gesproken over het feit dat “de Britten uit de EU stappen”, maar eigenlijk is het gebied iets groter. De Brexit geldt voor het Verenigd Koninkrijk. Dit betaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Groot-Brittannië is in feite alleen het grootste eiland. Het vormt samen met Noord-Ierland en een deel van de kleinere Britse Eilanden het Verenigd Koninkrijk.
Ierland hoort niet bij het Verenigd Koninkrijk en blijft gewoon lid van de EU. Daar blijven de Europese wetten en regels gelden en kun je dus ook blijven internetten zonder extra roamingkosten.
Brexit: overgangsperiode tot eind 2020
Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) hoef je je tot eind 2020 geen zorgen te maken. Tot en met 31 december 2020 geldt er namelijk er overgangsperiode. Dit betekent dat alle huidige EU-afspraken en -regels nog gelden. Je kunt dus gewoon naar het VK blijven reizen met je paspoort of ID-kaart en regels voor bagage en huisdieren meenemen blijven voorlopig hetzelfde. Ook alle regels omtrent roaming blijven gelden.
Alle Nederlandse en Belgische providers zullen de huidige roamingregels blijven hanteren. Je betaalt dus geen roamingkosten en kunt blijven internetten zoals thuis. Onze collega’s van Androidworld hebben een rondgang gedaan bij diverse providers en kregen telkens dezelfde informatie bevestigd: in 2020 verandert er niets. Daarna weten de providers het niet.
Na de overgangsperiode: 2021 en verder
Na de overgangsperiode kunnen bepaalde regels gaan veranderen, maar dat hangt er vanaf welke afspraken er worden gemaakt over de toekomstige relatie tussen EU en VK.
Op Rijksoverheid.nl/Brexit worden deze regels bekendgemaakt en ook op de pagina’s van Gov.uk. Het VK kan bijvoorbeeld strengere eisen stellen voor het meenemen van etenswaren, alcohol, tabak en andere goederen. Ook kun je te maken krijgen met grondiger grenscontroles.
Mogelijk leidt de Brexit ook tot de terugkeer van tax-free shopping in het Verenigd Koninkrijk, waardoor een bezoekje aan Apple Regent Street gunstiger kan uitvallen. Maar pas wel op dat toetsenbord en adapter afwijkend zijn als je een Engelse MacBook koopt.
Roamingkosten na Brexit
Ook kunnen providers weer roamingkosten gaan invoeren. De EU-afspraken over roaming gelden vanaf 2021 niet meer voor het VK. Er zijn twee mogelijkheden:
- In afspraken tussen EU en VK worden nieuwe roamingregels vastgelegd, die de kosten beperken
- Er worden geen nieuwe roamingregels vastgelegd; de providers kunnen dan weer tarieven voor roaming gaan rekenen
Dat wil overigens niet zeggen dat roamingkosten dan weer de spuigaten uit gaan lopen. Overheden hebben vaak al wettelijke regels ingesteld om te voorkomen dat consumenten extra kosten maken.
In het Verenigd Koninkrijk geldt bijvoorbeeld:
- Een limiet van £45 per maand, daarna moet je expliciet toestemming geven dat je meer data wilt gebruiken
- Consumenten moeten geïnformeerd worden als ze 80% of 100% van hun data hebben gebruikt
- Extra maatregelen om roamingkosten te voorkomen in grensgebieden in Noord-Ierland (wanneer een telefoon per ongeluk verbinding maakt met een netwerk van een Ierse aanbieder)
In Nederland en België loop je niet het risico dat je ‘per ongeluk’ op het netwerk van een Britse provider zit. Wel zijn er regels om onverwachte roamingkosten te voorkomen.
Een enkele provider heeft al aangegeven dat ze geen roamingkosten gaan rekenen, ongeacht wat er uit de Brexit-onderhandelingen komt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Britse provider Three. Andere providers blijven wat meer op de vlakte en beloven vooralsnog niets extra’s te rekenen, maar houden wel de mogelijkheid open.
Lees onze andere artikelen over roaming:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Dus: alles blijft bij het oude, maar vanaf 2021 KAN het anders worden.
Dit artikel voegt dus niet veel toe op dit moment.
Klanten van Vodafone hoefen zich ook niet af te vragen lijkt mij. Vodafone komt uit England en Vodafone heeft ook gewoon een aantal niet EU landen in de bundel zitten zoals Turkije bijvoorveeld.
Nope. Zoals eigenlijk alles van de Brexit. Het wordt spannend op 1-1-21
Op de site bij t-mobile staat Zwitserland nog bij andere tarieven buiten de EU
Ja maar bij Simpel bijvoorbeeld valt het in de eu-bundel
Zou niet meer dan logisch zijn dat roaming weer terug komt. Lijkt me onlogisch dat Britten in heel Europa voor het locale tarief gaan bellen. Mensen focussen alleen op de negatieve aspecten van de Europese samenwerking.
Met uitzondering voor Vodafone klanten. Vodafone komt uit England en heeft bijna in elk land een eigen netwerk.
Zwitserland is inderdaad een vreemde eend in de bijt.
De meeste providers zien Zwitserland als de EU. T-Mobile ziet dit niet zo MITS je een zakelijk abonnement hebt, want dan valt Zwitserland ineens wel binnen de EU….
Ik kan er geen soep van koken…
Dit was voor mij ook de reden, samen met de naderende Brexit, om vorig jaar na 10 jaar trouw en tevreden T-mobile zakelijk gebruiker te zijn geweest, over te stappen op Vodafone.
T-mobile had met de kleinste letters verstopt, dat bij het verlengen van je abonnement de bundel niet meer gold in landen als Andorra. Ook Zwitserland werd buiten de bundel gerekend. Dat kan je als klant aardig op kosten jagen, ongeacht welke limieten er worden gesteld.
Wedden dat T-mobile doet alsof ze jou tegemoet komen na 2020, met een speciaal tarief voor de VK, lekker buiten je bundel?