Gelekte opnames maken duidelijk hoe Apple met geheimhouding omgaat

Hoe probeert Apple te voorkomen dat producten voortijdig uitlekken? Een interne briefing maakt duidelijk dat Apple overal spionnen heeft zitten en dat er meer lekt vanuit Apple zelf dan via externe fabrikanten.

Hoe gaat Apple om met geheimhouding van producten. Uit een gelekte opname van een interne briefing is meer af te leiden. De opname kwam in handen van The Outline en maakt duidelijk hoe Apple probeert te voorkomen dat nieuwe producten vroegtijdig uitlekken.


Tim Cook in een gif en Live Photo op achtergrond.

Hoe Apple met geheimhouding omgaat

De interne vergadering had als titel ‘Stopping Leakers – Keeping Confidential at Apple’ en werd geleid door David Rice, Director of Global Security. Ook Lee Freedman (Director of Worldwide Investigations) en Jenny Hubbert (Global Security) namen het woord. Uit de opname wordt duidelijk dat Apple wereldwijd een aantal ‘spionnen’ heeft zitten, die moeten voorkomen dat geruchten uitlekken naar de pers, naar concurrenten of fabrikanten van namaakproducten. Een aantal van hen heeft voorheen bij veiligheidsdiensten zoals de NSA en FBI gewerkt, anderen werkten bij de Amerikaanse Geheime Dienst en in het leger.

Bij de bijeenkomst waren zo’n 100 Apple-medewerkers aanwezig, die te horen kregen hoe Apple producten geheim houdt en hoe leakers gepakt worden. “Wanneer ik gelekte info in de pers zie, krijg ik er buikpijn van”, aldus een Apple-medewerker. Een andere medewerker vertelde “Wanneer je informatie lekt, laat je iedereen in de steek. Het is ons bedrijf, de reputatie van het bedrijf, het harde werken van de verschillende teams die eraan werken.”

Steve Jobs stond erom bekend dat hij geheimhouding bovenaan de agenda had staan in zijn tijd als CEO. De bijeenkomst maakt duidelijk dat ook onder Tim Cook geheimhouding nog steeds erg belangrijk is. Hij benadrukte dat nog eens in 2012, toen hij vertelde dat Apple de geheimhouding zou verdubbelen. Toch lekken er over nieuwe producten nog regelmatig nieuwe details uit. Zo weten we over de iPhone 8 al een heleboel, nog voordat het toestel goed en wel is aangekondigd. Als Tim Cook op het podium vertelt dat er nog één belangrijke aankondiging is, dan moet het publiek verrast en verheugd reageren, geen bevestiging krijgen van wat ze eerder al in de media hebben gelezen.

Meeste lekken vanuit Apple zelf

Jobs probeerde in 2004 tevergeefs de bronnen te ontfutselen van een aantal techbloggers. Zover is het bij Tim Cook nog niet gekomen, maar in 2016 lukte het wel om twee leakers te achterhalen op Apple’s hoofdkantoor in Cupertino. Apple-topman Rice zei tijdens de briefing dat er in 2016 meer lekken vanuit Apple zelf kwamen, dan vanuit de productieketen. Voorheen was dat juist andersom en lekte de meeste informatie uit fabrieken.

Bij de mensen die in 2016 werden gepakt, was bij één persoon al drie jaar een onderzoek gaande. Hij of zij werkte al een aantal jaren voor aan Apple’s online winkel. De andere persoon werkte al 6 jaar aan iTunes. Zij speelden informatie door naar bloggers.

Voor Tim Cook is het voorkomen van gelekte informatie een belangrijke prioriteit bij Apple. “We kunnen dit niet langer tolereren. Als je informatie lekt, hoor je hier niet thuis”, aldus Cook’s marketingman Greg Joswiak. Overigens zijn er ook veel lekken die per ongeluk gebeuren, bijvoorbeeld als een verkeerde persoon wordt gecc’t in een e-mail of dat de uitnodiging voor een meeting zorgt dat er vertrouwelijke informatie uitlekt.

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.