Gelekte opnames maken duidelijk hoe Apple met geheimhouding omgaat
Hoe gaat Apple om met geheimhouding van producten. Uit een gelekte opname van een interne briefing is meer af te leiden. De opname kwam in handen van The Outline en maakt duidelijk hoe Apple probeert te voorkomen dat nieuwe producten vroegtijdig uitlekken.

Hoe Apple met geheimhouding omgaat
De interne vergadering had als titel ‘Stopping Leakers – Keeping Confidential at Apple’ en werd geleid door David Rice, Director of Global Security. Ook Lee Freedman (Director of Worldwide Investigations) en Jenny Hubbert (Global Security) namen het woord. Uit de opname wordt duidelijk dat Apple wereldwijd een aantal ‘spionnen’ heeft zitten, die moeten voorkomen dat geruchten uitlekken naar de pers, naar concurrenten of fabrikanten van namaakproducten. Een aantal van hen heeft voorheen bij veiligheidsdiensten zoals de NSA en FBI gewerkt, anderen werkten bij de Amerikaanse Geheime Dienst en in het leger.
Bij de bijeenkomst waren zo’n 100 Apple-medewerkers aanwezig, die te horen kregen hoe Apple producten geheim houdt en hoe leakers gepakt worden. “Wanneer ik gelekte info in de pers zie, krijg ik er buikpijn van”, aldus een Apple-medewerker. Een andere medewerker vertelde “Wanneer je informatie lekt, laat je iedereen in de steek. Het is ons bedrijf, de reputatie van het bedrijf, het harde werken van de verschillende teams die eraan werken.”
Steve Jobs stond erom bekend dat hij geheimhouding bovenaan de agenda had staan in zijn tijd als CEO. De bijeenkomst maakt duidelijk dat ook onder Tim Cook geheimhouding nog steeds erg belangrijk is. Hij benadrukte dat nog eens in 2012, toen hij vertelde dat Apple de geheimhouding zou verdubbelen. Toch lekken er over nieuwe producten nog regelmatig nieuwe details uit. Zo weten we over de iPhone 8 al een heleboel, nog voordat het toestel goed en wel is aangekondigd. Als Tim Cook op het podium vertelt dat er nog één belangrijke aankondiging is, dan moet het publiek verrast en verheugd reageren, geen bevestiging krijgen van wat ze eerder al in de media hebben gelezen.
Meeste lekken vanuit Apple zelf
Jobs probeerde in 2004 tevergeefs de bronnen te ontfutselen van een aantal techbloggers. Zover is het bij Tim Cook nog niet gekomen, maar in 2016 lukte het wel om twee leakers te achterhalen op Apple’s hoofdkantoor in Cupertino. Apple-topman Rice zei tijdens de briefing dat er in 2016 meer lekken vanuit Apple zelf kwamen, dan vanuit de productieketen. Voorheen was dat juist andersom en lekte de meeste informatie uit fabrieken.
Bij de mensen die in 2016 werden gepakt, was bij één persoon al drie jaar een onderzoek gaande. Hij of zij werkte al een aantal jaren voor aan Apple’s online winkel. De andere persoon werkte al 6 jaar aan iTunes. Zij speelden informatie door naar bloggers.
Voor Tim Cook is het voorkomen van gelekte informatie een belangrijke prioriteit bij Apple. “We kunnen dit niet langer tolereren. Als je informatie lekt, hoor je hier niet thuis”, aldus Cook’s marketingman Greg Joswiak. Overigens zijn er ook veel lekken die per ongeluk gebeuren, bijvoorbeeld als een verkeerde persoon wordt gecc’t in een e-mail of dat de uitnodiging voor een meeting zorgt dat er vertrouwelijke informatie uitlekt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
Medewerkers met een gezond verstand zorgen voor goede geheimhouding. Jammer dat er figuren rond lopen die niet ervoor voelen om alles geheim te houden tot de Apple events, want dat zie ik zelf het liefst, zoals vroeger, in plaats van aan de hand van geruchten al op hoogte zijn van wat er allemaal zit aan te komen. Of juist weer niet ondanks de geruchten, tot teleurstellends toe. (bijv. er komen nieuwe MacMini’s of 4k AppleTV aan en vervolgens blijft het erg stil vanuit Apple)
@Sandra: de grootste teleurstelling komt van rumors. Je denkt dat er gouden bergen aan komen maar de helft is niet waar of anders.
Vind het ook bizar hoe sites als deze zoveel energie steken in dat soort nieuws.
Gelekte opname over geheimhouding, is dat niet heel ironisch 🤔
Werknemers bij Apple zetten hun job niet zomaar op het spel voor een leuk gerucht, daar zal wel zeker een bedrag aan vast zitten voor het lekken van informatie.
Wel verdenk ik Apple ervan dat ze zelf informatie naar buiten brengen via een strategische omweg, want daarmee wek je toch interesse en houd je de potentiële klant gebonden, en werk je de concurrentie tegen.
De vorm van de iPhone kan je niet al teveel veranderen, het gaat meer om techniek binnenin, en de lekken zijn hoofdzakelijk over het uiterlijk, en veel minder lekken over belangrijke verbeteringen van de binnenkant.
My 2 cents 🙂
Het is nier altijd te voorkomen dat er iets gelekt wordt. Iedereen heeft tegenwoordig smartphone op zak en er wordt al heel snel een foto of een schets van een bepaalde situatie gemaakt en door gemaild.
Ik verbaas mij daar ook over. Ik lees die “rumors” niet eens meer. Als ik gossip & rumors wil lezen, dan zou ik de Story of de Privé moeten pakken 😜🤡
Ik zou het fijn vinden als er meer diepgang in artikelen komt, in plaats van het vertalen van de Engelstalige Apple websites. Hoe zit het met Privacy binnen Apps bijvoorbeeld. Tegenwoordig volgt elke app je tegenwoordig en binnen Apps ook nog door diverse bedrijven. Vinden we dat tegenwoordig normaal??
Roundup… geruchtenstatus ….ook maar mee stoppen dan ?
Nou. Duidelijk. iCulture zal geen leaks meer plaatsen haar website. Want:
aldus Cook’s marketingman Greg Joswiak.
Heb ik ook al heel lang, als de titel weer tussen ‘–‘ staat ga ik hoogstens in 1x door naar de reacties maar die geruchten bullshit over hoe iets er uit zou kunnen zien of wat één of andere vlogger of analist denkt te weten interesseert me geen ruk.
( maar zijn altijd mensen die het wel graag lezen en het dan ook vaak nog als waarheid aannemen, moet ook kunnen )
Volgens Tweakers heeft Apple zelfs ex NSA en ex FBI medewerkers in dienst om te controleren op geheimhouding. Best heftig.
Maar dan hebben we alleen nog maar gebruiksaanwijzingen 😝 2x per jaar een weekje nieuws (wwdc) verder weinig nieuws.
Vind ik ook hoor. Vroeger las ik IEDER artikel wat op de (toen nog) iPhoneclub verscheen, maar sinds het is omgedoopt naar iCulture is de kwaliteit van de artikelen langzaamaan verslechterd. Het is vaak niet meer dan artikelen vertalen uit andere bronnen, geruchten’nieuws’ verspreiden en knullige artikelen schrijven voor de totale leek (‘Hoe verwijder je een app!’ bijvoorbeeld???). Kortom: ook ik mis de diepgang vaak in ORIGINELE artikelen. Maar aan de andere kant vind ik het wel knap van iCulture dat ze zoveel artikelen weten te produceren iedere week, dat dan weer wel…
ICulture is heel erg scherp daar waar het om informatie gaat die alleen beschikbaar is voor ontwikkelaars met een Apple developer key… om niet door Apple op de vingers te worden getikt wordt die informatie dan ook maar angstvallig niet gepubliceerd.
Daartegenover wordt gelekte informatie, waarvan we nu weten dar Apple die ook niet verspreid wil hebben, breeduit in artikelen en geruchten gedeeld via iCulture. Misschien moeten we daar dan ook maar mee stoppen om Apple niet teveel tegen je in het harnas te jagen ? Een beetje hypocriet vind ik het persoonlijk toch ook wel dat je developersinfo niet publiceert, maar aan de geruchtenmachine volop meedoet !
@Fritsie: Je haalt zaken door elkaar. Wij publiceren “gewoon” zaken uit iOS-firmwarebeta’s of andere ontwikkelaargerelateerde informatie, ook die zaken die “formeel vertrouwelijk” zijn. Wat hier echter niet mag (en dat geldt met name voor de lezersreacties) is links en/of instructies plaatsen waar je ontwikkelaarsbeta’s kunt downloaden als niet-ontwikkelaar. Voor niet-ontwikkaars heeft Apple de publieke beta’s bedacht. Ik vind het prima dat enthousiaste niet-ontwikkelaars (de eerste) firmwarebeta’s installeren, maar instructies hoe dat te doen zul je hier niet vinden.
Veel artikelen produceren is niet zo moeilijk. Doen kranten en roddelbladen ook. Kwalitatief goede artikelen i.p.v. bladvulling produceren is pas knap. Daarmee maak je namelijk het verschil.
Toch was die gelekte en vergeten iPhone 4 wel echt hilarisch destijds. Echt smullen van de bovenste plank. Alleen had Jobs niks meer te vertellen op de Keynote 😁
Niet alleen volgens hen hoor, als je dit artikel wel had gelezen 😉 had je hier grofweg hetzelfde gezien:
Dat gaat idd wel heel ver. Zó ver dat ik eigenlijk ook (ex-) STASI en/of Mossad in het rijtje had verwacht.
Maar het is een niet-uitputtend “veiligheidsdiensten zoals …” lijstje, dus wie weet? 🤔
Dit keer heeft Apple zelf heel veel gelekt in haar beta-firmwares/iOS/macOS-updates.
De secrecy bij Apple is wel in een heel overdreven vorm. Big deal dat er bvb een nieuwe Apple watch met Lte support uitkomt, of een AppleTV met 4K support.