Britse vader boos na exploderende iPod touch
Smeltende iPods schijnen wel vaker voor te komen. Dat het bij de Nederlandse Pieter een smeltende iPhone was, lijkt eigenlijk maar een variatie op hetzelfde thema. In een artikel in de Britse krant Times Online is vandaag te lezen, dat zich regelmatig incidenten voordoen – meestal bij oudere iPods. De krant beweert bovendien, dat Apple een aantal zaken in de doofpot heeft proberen te stoppen. Eén daarvan is de iPod van de 11-jarige tiener Ellie Stanborough: na een val maakte haar iPod touch een sissend geluid. Het apparaat werd steeds maar heter, waarna Ellie’s vader de iPod door de achterdeur naar buiten gooide, waar het binnen 30 seconden ontplofte en met een grote rookwolk drie meter de lucht in vloog.
De vader van de tiener nam contact op met Apple en Argos, de winkel waar het apparaat was gekocht. Na langs verschillende afdeling te zijn gestuurd bood Apple een refund aan, zonder daarbij verdere aansprakelijkheid te aanvaarden. Ook stond in de voorwaarden dat niets van het verhaal naar buiten mocht worden gebracht, anders zouden er juridische stappen volgen.
Nu hebben we de brief natuurlijk zelf niet in handen gehad en de Stanborough’s hebben de brief voorzover we weten ook niet naar buiten gebracht, dus blijft het voorlopig even speculeren wat erin stond, maar vader Stanborough’s reactie zegt wel iets:
“I thought it was a very disturbing letter. They’re putting a life sentence on myself, my daughter and Ellie’s mum, not to say anything to anyone. If we inadvertently did say anything, no matter what, they would take litigation against us. I thought that was absolutely appalling.”
Dat een iPod in brand kan vliegen is niet nieuw: de Japanse regering heeft gewaarschuwd voor potentieel brandrisico nadat 14 iPods in de brand waren gevlogen. Een Amerikaanse verslaggever heeft 800 pagina’s aan documentatie van de Consumer Product Safety Commission (CPSC) in handen gekregen na een beroep op de Amerikaanse wet op openbaarheid van bestuur. Daarin wekken CPSC-inspecteurs de indruk dat lithium-ion-batterijen de boosdoener zijn.
Nu is het wel zo, dat deze spectaculaire gevallen altijd het nieuws halen, waardoor mensen de indruk krijgen dat ze met een tijdbom op zak lopen. Tegelijk zijn er miljoenen iPods en iPhones in omloop, die nooit een probleem veroorzaken. De kans dat je iPhone spontaan explodeert is dan ook ongeveer net zo groot als een exploderende Senseo. Toch is het vreemd dat Apple de zaak met alleen een refund wil afhandelen, zoals deze Britse vader beweert.
Wat zouden jullie doen: geld aannemen voor een nieuw apparaat? Of naar de media stappen, met als risico dat mensen denken dat het allemaal in scène is gezet (zoals bij de Nederlandse iPhone gebeurde)?
Via: Times Online
Update: TUAW heeft een interessant stuk hierover geschreven, waarin ze uitleggen dat het eigenlijk gewoon een standaardprocedure is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 37 reacties