Elke browser maakt gebruik van een zogenaamde browserengine. Dat is als het ware de motor van de internetbrowser, die al jouw surfverzoeken verwerkt. Zo draait Safari op WebKit en Chrome op Blink. Op de Mac kan elke ontwikkelaar zijn eigen browser bouwen en daarbij gebruikmaken van een engine naar keuze, maar die vrijheid is er op de iPhone en iPad niet. In de Open Web Advocacy (OWA) spreken ontwikkelaars over een oneerlijke situatie.
Ontwikkelaars: ‘Sta andere browserengines toe op iPhone en iPad’
Elke browserapp op iPhone en iPad, of het nou Chrome of Firefox is, is in feite een kopie van Safari, maar dan met een andere vormgeving. Alle browsers op de iPhone en iPad moeten namelijk gebruikmaken van WebKit, de motor van Safari. Daarom zit er nauwelijks verschil in prestaties tussen bijvoorbeeld Chrome en Firefox. Het verschil tussen de browsers op de iPhone en iPad zit hem in de beschikbare functies en het design.
In de nieuw opgerichte groep roepen ontwikkelaars Apple op tot verandering. De huidige situatie zou innovatie tegenstaan. Er is onderling geen competitie, omdat de browsers in feite allemaal dezelfde webstandaarden ondersteunen. Als ontwikkelaar van een browser kun je op de iPhone en iPad dan ook niet een stapje verder gaan, omdat je tegengehouden wordt door de ontwikkelingen bij WebKit. Er is al vaker kritiek dat Safari in bepaalde webstandaarden achterloopt op bijvoorbeeld Chrome en dat houdt de ontwikkeling op de iPhone en iPad ook tegen, zo concludeert de groep. Onder de hashtag #AppleBrowserBan hoopt de groep medestanders te vinden.
Bovendien zijn er in Safari bepaalde functies mogelijk die niet in andere browsers kunnen. Safari kan web-apps fullscreen openen, terwijl dat in een andere browser niet kan. Een browser anders dan Safari kan ook geen webpagina’s toevoegen aan het beginscherm. Ook Apple Pay is exclusief in Safari. Voor al dit soort functies zijn binnen WebKit geen zogenaamde API’s beschikbaar. Dit zijn tools waar ontwikkelaars bepaalde functies mee kunnen maken.
De OWA wil dit probleem onder de aandacht brengen bij de Competitions and Markets Authority (CMA) in het Verenigd Koninkrijk, de soort Britse ACM. Het is het zoveelste conflict dat Apple de laatste tijd heeft met ontwikkelaars en dergelijke instanties. Het is sinds iOS 14 wel mogelijk om zelf een standaardbrowser op de iPhone of iPad in te stellen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
- WhatsApp krijgt extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (07-04)
Safari
Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

- Alles over Safari
- Handige tips voor Safari op iPhone en iPad
- De beste Safari-extensies
- Adresbalk in Safari boven of onder
- Favoriete websites openen met Safari op iPhone en iPad
- Websites vertalen via Safari
- Zo werkt de Safari-leeslijst
- Safari-tabbladen sluiten doe je zo
- Safari-wallpaper op de Mac instellen
- Zo werkt de Safari-startpagina
- Safari-privacyrapport
- Privémodus in Safari
- Safari-profielen gebruiken
Stel je koopt een auto met een navigatiesysteem. Mag je dan van iedere autofabrikant eisen / verwachten dat hij er voor zorgt dat alle concurrerende systemen ook ingebouwd moeten kunnen worden?
Mag je van supermarkten eisen dat zij in hun schappen ruimte maken voor alle producenten die dat willen? Moet een supermarkt ook bonuspunten van de concurrentie accepteren? Moet een supermarkt ook alle gangbare betalingsystemen accepteren?
Ik zie een iphone als een supermarkt. Ik kan via de app store veel kopen, maar niet alles. En ik vind het logisch dat Apple als eigenaar van de appstore een fee opstrijkt.
Er zijn dure en goedkope supermarkten. Je bepaalt zelf bij welke supermarkt je koopt. Dat geldt volgens mij ook voor de appstore.
Als je meer functionaliteiten wilt voor Chrome kun je een Android nemen.
Als ik een navigatiesysteem van Tesla wil moet ik een Tesla kopen. Het is absurd om te eisen dat Volkswagen zijn auto geschikt maakt voor Tesla systemen of omgekeerd.
Waarom ?ik heb geen nood aan meer browsers op mijn iPhone en iPad. Veiligheid en privacy of wat er nog van overblijft boven alles.
Misschien is de wereld iets omvangrijker dan 1 persoon die voldoende heeft aan zeer beperkte mogelijkheden en zelf niet in staat is te beoordelen wat qua privacy te ver gaat en wat partijen doen. Met andere woorden: het is bekend dat jij tevreden bent en goed beschermd door Apple, het staat je dan ook vrij de andere browser die hopelijk naast andere betaalopties etc gaan komen gewoon link te laten liggen.
@Gert: Je hele betoog raakt kant nog wal. Er is een enorme keuze aan supermarkten en helaas nog maar 2 grote gsm OS-producenten. Keuze in de zin van supermarkten is dus niet meer mogelijk. (quasi monopolie).
Daarnaast laten autofabrikanten steeds vaker en Apple en Android toe.
Onlangs zat er een lek in webkit waardoor, behalve Safari, dus ALLE browsers onveilig waren. Wisselen naar een veilige browser is dan niet mogelijk. Je argument van veiligheid slaat dus nergens op.