Bug met APFS in macOS High Sierra kan zorgen voor dataverlies
Apple heeft in macOS High Sierra een nieuw bestandssysteem geïntroduceerd, genaamd Apple File System (APFS). APFS is aanwezig bij de meeste Macs die draaien op macOS High Sierra, maar blijkt bij bepaalde disk images voor problemen te zorgen. Bij het opslaan van gegevens in een zogenaamde sparse disk image kan dataverlies optreden, zo werd ontdekt door Mike Bombich.
Bug in APFS kan zorgen voor dataverlies
Een sparse disk image is een soort virtuele schijf op de desktop van een Mac. Het is een soort bestand die zich gedraagt als een harde schijf. Je komt dit soort schijven vaak tegen bij installatiebestanden of bij het maken van een backup. Dit soort schijven lijken op aangesloten fysieke schijven, zoals een USB-stick. Bij zo’n sparse disk image gaat APFS de fout in. Bij het kopiëren van een groot bestand (in onderstaande uitlegvideo een videobestand van 2,5GB), lijkt het erop dat het volledige bestand gekopieerd is. In eerste instantie wordt het videobestand gewoon volledig afgespeeld, maar bij het verwijderen van de disk image en het opnieuw openen blijkt het bestand corrupt te zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=k60NvrJnNOY&t
Bij dit proces gaan twee dingen fout. De beschikbare ruimte in de sparse disk image wordt niet bijgewerkt, terwijl dat wel het geval moet zijn. Tijdens het kopiëren van het bestand geeft macOS High Sierra ook geen foutmelding om aan te geven dat er iets mis gaat. Op deze manier kun je dus vrij ongemerkt gegevens verliezen, omdat ze later niet terug te halen zijn.
Het probleem speelt alleen bij disk images die geformatteerd zijn volgens APFS. Het probleem speelt gelukkig niet bij je SSD, dus in de praktijk zal niet iedereen last hebben van deze bug. In de blogpost van de ontdekker is meer achtergrondinformatie te vinden over de werking van deze bug.
Het is de verwachting dat Apple deze bug binnenkort oplost in een update van macOS High Sierra. Apple heeft in ieder geval binnenkort macOS High Sierra 10.13.4 gepland, maar deze verschijnt naar verwachting pas in maart. Voor iOS verschijnt voor die tijd in ieder geval nog een update die de Telugu-bug oplost. Deze bug speelt ook op de Mac, dus wellicht dat Apple zowel de Telugu-bug als deze bug met APFS tegelijk oplost in een apart te verschijnen update.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple brengt tweede beta van macOS Sequoia 15.5 voor ontwikkelaars uit (14-04)
- Apple zet automatische updates vanzelf aan in iOS 18.4 en macOS Sequoia 15.4 (03-04)
- Apple brengt macOS Sequoia 15.4 uit: dit is er nieuw op je Mac (31-03)
- Apple ontwikkelt MacBook Pro met M5-chip: wordt later dit jaar nog verwacht (31-03)
- Vooruitblik: dit zijn onze 10 verwachtingen van de WWDC 2025 (26-03)
macOS High Sierra
Lees alles over macOS High Sierra, de belangrijke update van macOS voor je Mac en MacBook in 2017. Deze update is inmiddels opgevolgd door macOS Mojave en nieuwere versies.

Een SSD kan toch ook wel APFS geformatteerd zijn?
@Martin: enkel een ssd kan apfs geformatteerd zijn. Oudere harde schijven zouden niet APFS geformatteerd kunnen zijn.
SDD en Fusiom op High Sierra draaien nog op het oude systeem
@Martin: Het gaat specifiek om een diskimage file die met APFS is geformatteerd.
Dus een SSD geformatteerd met APFS is iets anders en heeft geen last van deze bug
Ja dat kan zeker maar ik denk dat er een andere reden is waarom dit probleem zich niet voor doet bij een SSD en welke zou ik echt niet weten.
Ik begin Apple steeds meer te begrijpen dat ze hebben gekozen om eerst de stabiliteit van hun systemen in orde willen brengen i.p.v. jaarlijks grote updates.
Werkt APFS al op een Fusion Drive?
Als ik de blogpost lees beperkt het probleem zich tot diskimages geformatteerd op APFS waarbij de disk waarop het image zich bevindt minder ruimte vrij heeft dan het image. Dus fysieke disk vol, image raakt corrupt. Vervelend, maar hoe vaak heb je een fysieke disk die volloopt ?
Welja joh – en laat de autoindustrie gewoon een jaartje stoppen met nieuwe modellen om te kijken of op de bestaande de wielen wel blijven plakken.
Nog steeds blij dat ik Sierra erop heb staan. Ik ga voorlopig niet naar High Sierra.
@Ronald: Nee op dit moment nog niet
@Alwin: Juist met sparse files is dat risico veel groter omdat het je de illusie van schijfruinte geeft. Virtuele machines zijn vaak sparse files, dan is het erg handig. Gelukkig gaat het hier specifiek om APFS sparse files.
Verder moet ik zeggen dat ik dit een bijzonder goed artikel vind inhoudelijk. Het klopt wat er staat en het is duidelijk omscheven.
Helaas heb ik ook negatieve ervaringen met APFS en corrupte disks. Heel frustrerend omdat de tools nog niet volwassen genoeg zijn. Ook worden problemen niet goed geconstateerd. Als je problemen hebt moet je daar (te laat) achter komen en je kan het ook vaak niet fixen. Ik ben heel blij dat ik nog een backup had (helaas wel een paar dagen oud, dus alsnog gevevensverlies).
Het grootste nadeel van SSD’s (naast de prijs) is dat ze er ineens mee op kunnen houden. Bij gewone harddisks heb je een SMART systeem wat je van te voren waarschuwt als de gezondheid van je disk achteruit gaat en je hem moet vervangen. Bij een SSD werkt dat helaas niet (zo goed).
In theorie zouden “bad blocks” (bij SSD meer bad memory cells) gedetecteerd en vermeden moeten worden door het OS. Hoe goed dat ik de praktijk werkt weet ik niet (zelf nog geen problemen gehad)
@Rudolf: Ik zou willen dat dit waar was, in het geval van APFS zou het mooi zijn. In de eerste instantie moet de controller van de SSD zelf bad blocks vermijden en daarvoor gebruik maken van zijn ‘overcapaciteit’. Nou moet ik ook toegeven dat ik me nog niet heel erg zwaar heb verdiept in hoe dat werkt. Ik heb me wel iets meer verdiept in APFS omdat ik heel benieuwd was naar dit filesystem.
Als je een filesystem hebt zoals ZFS doet je OS ook detectie op corruptie van data. APFS heeft wel een aantal eigenschappen van ZFS maar niet de eigenschappen rond betrouwbaarheid. Ook compressie wordt helaas niet ondersteund.
Er zijn onderzoeken gedaan naar SSD’s in datacentra waar ze nogal intensief worden gebruikt. Een van de dingen die naar voren kwam: