Update 14:00 uur: We hebben dit artikel bijgewerkt met info uit het persbericht van bunq. De bank wordt géén hypotheekverstrekker, maar investeert in een portefeuille van hypotheken.
bunq gaat beleggen in hypotheken
bunq gaat zelf geen hypotheekverstrekker worden, al wekt het FD (paywall) wel die indruk na een interview met oprichter Ali Niknam. De tegoeden zullen worden gebruikt voor investeringen in vastgoed. De eerste €100 miljoen aan vastgoedtransacties zou al binnen zijn. Klanten van bunq kunnen sinds een tijdje kiezen hoe hun tegoeden geïnvesteerd worden, bijvoorbeeld alleen in groene bedrijven. Daar is nu de mogelijkheid bijgekomen om je geld in vastgoed te investeren. bunq presenteert het als een manier om vrienden te helpen een eigen huis te kopen. Die vrienden zouden dan “zonder de hassle die normaal bij een hypotheek komt kijken” een lening voor hun huis kunnen afsluiten. Je kunt die vrienden echter niet zelf uitkiezen; het gaat om vastgoedinvesteringen waarbij je de huiseigenaren niet kent. En het aanvragen van de betreffende hypotheken gaat ook nog op de traditionele manier.
Trendbreuk
Spaarders hebben bij bunq de keuze of hun geld in hypotheken wordt belegd of nog steeds bij de Europese Centrale Bank wordt geparkeerd. Dat bunq nu in vastgoed gaat beleggen is een koerswijziging voor de bank die ooit beweerde geen risicovolle beleggingen te willen doen. Maar: “Wat onze rekeninghouders willen, is soms tegenstrijdig met wat ik wil”, verklaart oprichter Ali Niknam de keuze in het artikel van FD.
De nieuwe activiteit komt de bank echter goed uit: hypotheken leveren bunq een marge op van ongeveer 0,7 procent, terwijl het stallen van tegoeden bij de ECB alleen maar geld kost. Momenteel betaalt bunq rentekosten om tegoeden onder te kunnen brengen bij de ECG. In 2019 zou het gaan om een bedrag van bijna 1,3 miljoen euro. De vergoeding op hypotheken is relatief laag, maar het is altijd nog beter dan op staatsobligaties, waar bunq ongeveer een kwart van de tegoeden zou hebben ondergebracht, aldus de website Findinet.
Aparte BV voor hypotheekactiviteiten
Voor de hypotheekinvesteringen heeft de bank een apart bedrijfsonderdeel opgericht, Another Mortgage 1 B.V., bedoeld voor het verwerven en beheren van hypotheken. Mogelijk volgen er nog een nummer 2, 3 en verder. Uit vacatures blijkt dat bunq Nederlandse hypotheekfondsen wil gaan analyseren. Het risico op Nederlandse hypotheken is vrij laag, maar als spaarder loop je wel meer risico. Daarnaast houdt bunq zich met de nieuwe identiteit het recht voor om het renterisico af te dekken met derivatenproducten. Daarmee gaat bunq nog meer in de richting een traditionele bank.
Mocht je vrienden willen helpen bij de aanschaf van hun eerste huis, dankzij de hulp van bunq, dan kan dat niet zomaar. Geïntersseerde huizenkopers kunnen zich namelijk niet bij bunq, bij Venn Hypotheken of bij een hypotheekbemiddelaar melden.
Venn Hypotheken is een dochter van Nationale Nederlanden Investment Partners (NNIP), een beleggingsvehikel van NN. Dit bedrijf doet ook de selectie van de hypotheekportefeuille, waarbij de nadruk lijkt te liggen op starters op de woningmarkt en huizenkopers buiten de grote steden. Tweederde van de hypotheken moet onder NHG-garantie liggen waar een maximaal hypotheekbedrag van €310.000 bij hoort. De hypotheeksom mag maximaal 80% van de woningwaarde bedragen en de huizenkopers moeten dus eigen geld meebrengen.
bunq vindt regels te streng
Volgens het FD is bunq de eerste challenger bank in Europa die hypotheekverstrekker wordt, maar dat is niet helemaal waar. Het persbericht spreekt van “de eerste Europese challenger bank die, dankzij een stille samenwerking met een nationale hypotheekverstrekker, hypotheken gaat aanbieden”. Het gaat dus via een omweg.
Volgens Niknam zou hij zijn bank technologisch sneller willen ontwikkelen. “Wij worden niet tegengehouden door techniek of door de toezichthouder, maar door een muur van wet- en regelgeving.” De regels zouden te rigide zijn en verbetering van diensten tegenhouden.
- 2020 - 27 juli: Artikel bijgewerkt met informatie uit persbericht.
- 2020 - 27 juli: Update in artikel: namen van andere challengerbanken verwijderd en vraagtekens gezet bij de vraag of bunq echt hypotheken aanbiedt (zoals andere media melden).
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Meta gaat AI trainen met gebruikersfoto's en -reacties: zo zorg je dat jouw gegevens niet gebruikt worden (24-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Weekend kijktips: Jane, Amsterdam Centraal 24/7, The Last of Us en meer (19-04)
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- Game over voor Mythic Quest: langlopende Apple TV+ serie stopt plotseling (maar met een nieuw einde) (15-04)
Volgens mij heeft Bunq plank volledig misgeslagen met V3 update – super veel ontevreden reviews in AppStore. Zakelijke account schijnbaar verdwenen 👻 enkel priv zichtbaar. Jammer! Was actueel aan het oriënteren om switch te maken. Alternatief Aion, N26? Iemand ervaring?
Krijgen we nu ook een ‘hypotheken gesponsord’ teller in de nieuwe UI? Can’t wait 🥰!
Op zich niet echt bijzonder want de mogelijkheid bestond al een tijdje bij Bunq om aan te geven dat je in hypotheken wilde investeren. Dat je dan je vrienden helpt met een hypotheek is niet veel meer dan een marketing praatje natuurlijk. Je kan nooit zomaar (via een hypotheekverstrekker) je vrienden eenvoudig helpen behalve garant staan of letterlijk een bijdrage geven.
Waar ik heel benieuwd naar ben: kunnen we binnenkort weer een interview met Ali verwachten bij iCulture. Ik ben wel benieuwd hoe hij deze roerige tijd ervaren heeft. Mijn ervaringen zijn niet echt heel positief de laatste tijd. De reviews in de App Store over V3 spreken redelijk voor zich. Daarnaast is de support echt volledig onbereikbaar de laatste tijd. Supportvragen worden zonder pardon verwijderd. Ik vraag me serieus af of Bunq over twee jaar nog bestaat als dit zo doorgaat.
@WvB22: We hebben 8 juni een verzoek ingediend voor een interview met Ali. Dat zou ook op 29 juni plaatsvinden, maar na de release van v3 is het afgezegd. Ik ben nog steeds in gesprek om het te laten plaatsvinden.
Het was inderdaad ook mijn insteek: het bedrijf de kans geven om het uit te leggen. Er zitten vast veel overwegingen achter alle beslissingen en het is ongetwijfeld waanzinnig moeilijk om een bank te laten opereren. De klachten hoor ik uiteraard ook. We krijgen er heel veel binnen, ook van heel redelijke, verstandige mensen. Het is balen dat bunq zelf niet reageert maar ik hoop nog steeds dat ze ergens wél een interview gaan doen en wat dingen uitleggen. Liefst bij ons.
Hahaha ondertussen wordt ieder kritisch geluid op Together en Twitter geblokkeerd en zit niemand te wachten op V3 van de app, maar dat is allemaal niet belangrijk. Ga toch weg Ali.
Die regels zijn er toch om de consumenten te beschermen? Als een bank spreekt over een ‘muur’ van wet- en regelgeving ben ik op mijn hoede.
Vroeger sloot je een lening af en had je nog geld over voor een leuk truitje (voor degene die 2004 bewust hebben meegemaakt). Gemak is niet altijd even goed voor de klant.
Ten slotte vraag ik me af wat dit bericht op iCulture doet.
Ik ben erg benieuwd wie zijn Hypotheek bij deze bank durft onder te brengen.
Bunq heeft niet echt een goede track record als het gaat om stabiliteit van hun voorwaarden.
Kijk maar eens bij trustpilot en ervaringen.nl
Daarnaast is de support waardeloos, je kan ze niet bellen en het duurt momenteel DAGEN voor je contact met een medewerken via de app hebt veelal in het engels.
Bunq krijgt de boel niet rendabel en maakt noodsprongen om het tij te keren alleen lopen gebruikers massaal weg. Lastige situatie. All the best!
(Red.) Update in artikel: namen van andere challengerbanken verwijderd en vraagtekens gezet bij de vraag of bunq echt hypotheken aanbiedt (zoals andere media melden).
Aan me noooit niet een hypotheek daar
@Ed: mee eens !!!
(Red.) Artikel bijgewerkt met informatie uit persbericht.
Hetgeen mij heel echt stoort is dat ik, als klant, mijn zakelijke rekening niet kon vinden na de update naar V3, en daar op Together een vraag over stelde. In plaats van dat ik een antwoord kreeg (het antwoord heb ik uiteindelijk op Twitter gevonden (nog steeds niet van Bunq) werd ik permanent geblokkeerd op Together. En daar kan je ook niet tegen in verweer gaan. Zo ga je toch niet met klanten om zeg?
Jullie hebben ze in ieder geval altijd eerlijk en ruim de kans gegeven om hun updates en app een podium te geven. Zou niet meer dan netjes zijn dat Ali ook in moeilijke tijden jullie de kans geeft om een interview af te nemen. Ben benieuwd. Op zich wel een goed teken dat Ali het kennelijk te druk heeft… er is heel veel werk aan de winkel. Zelden gezien dat een bedrijf zichzelf zo opzichtig door de voet schiet.
Ik was heel hard geïnteresseerd in Bunq. Leek me vernieuwend en een makkelijke manier om eindelijk Apple Pay te hebben. Maar na de vele reacties van klanten die monddood gemaakt worden online, hou ik voor bekeken. Ik zoek wel een alternatief.
Gelijk heb je. 2 jaar klant geweest, samen met m’n vrouw. Voornaamste reden Apple Pay en heel flexibele app met best wat voordelen tov traditionele banden. Klachten zijn echter stuk voor stuk gegrond, alle bekende hebben ook bij ons gespeeld, we starten nu de boel weer op bij ABN.per maand ook nog goedkoper uit en Apple Pay.
Als langdurig bunq klant, merk ik op dat V3 echt nog steeds vol zit met bugs en zich niet kan meten aan de V2 versie van de app. Het maakt mij persoonlijk niet uit waarin de investeren, al word ik wel moe van de bomen overal in de app. Al mijn geld onderbrengen bij N26 of Revolut ga ik echter niet doen. In tegenstelling tot bunq zijn deze banken niet Nederlands en vallen dus niet onder het depositogarantiestelsel. Ook bieden buitenlandse banken geen iDeal ondersteuning en dat is toch wel een must.
N26 valt wel onder het (Duitse) depositogarantiestelsel. Geld is dus afgedekt tot 100.000 door de Duitse Centrale Bank. Is Europees geregeld namelijk. Geen iDeal is wel waardeloos inderdaad. Aan de andere kant, hoogste tijd dat er een Europees uitgerolde iDeal komt. Wordt je toch gek van al die verschillende betaal systemen. Kan Apple Pay echt nog wel een flinke slag slaan in Europa als groot betaalsysteem.