De nieuwe functies werden in tijdens een bijeenkomst in het DeLaMar-theater in Amsterdam aangekondigd door bunq-oprichter Ali Niknam. Honderden bezoekers kwamen af op de bunq update #11, waarmee de ‘Bank of the Free’ regelmatig vernieuwingen voor de app aankondigt. Deze keer zat er één aankondiging bij die uitsluitend voor iPhone-gebruikers was bedoeld (stemopdrachten met Siri Shortcuts) en een nieuwe functie die de bankdiensten beschikbaar maakt op veel meer apparaten (een webinterface). Het gaat in totaal om zes nieuwe functies, waarvan drie voor zakelijke gebruikers. Ze zijn erop gericht om tijd te besparen:
bunq webinterface
De mobiele app van bunq is vanaf het begin de enige manier geweest om je rekeningen te beheren. Vanaf vandaag gaat dat veranderen: er komt een webinterface die je op elk apparaat met browser kunt gebruiken door naar www.bunq.com te gaan. De desktopversie is ontstaan op verzoek van vele gebruikers, die hun wensen via bunq Together kenbaar hebben gemaakt. Je krijgt toegang door een QR-code te scannen, waarna je je saldo kunt bekijken, betalingen doen en passen blokkeren. De webinterface is beveiligd met multifactor-authenticatie en je hebt bunq Premium nodig om het te kunnen gebruiken.
Siri Shortcuts voor de bunq-app
Siri gaat je helpen om makkelijker geld over te maken. Je kunt vanaf nu met een spraakcommando betalingen versturen, van rekening wisselen en je saldo opvragen. Het is niet meer nodig om de bunq-app te openen om betalingen en betaalverzoeken te doen, maar kunt dit volledig afwikkelen met een stemopdracht. Voor de goedkeuring van een betaling is nog wel Face ID of Touch ID nodig. Ook de Siri Shortcuts vereist bunq Premium.
Slice Groepen voor gezamenlijke uitgaven
Met Slice Groepen hoef je niet meer handmatig bij te houden wie welke betaling heeft gedaan. Gebruikers van de bunq Travel Card en bunq Premium kunnen automatisch hun gezamenlijke uitgaven bijhouden, zonder dat je handmatig iets hoeft in te voeren. De app houdt alle betalingen bij. Als je de balans wilt opmaken om te kijken of iedereen wel evenredig heeft bijgedragen aan de gezamenlijke rekening, dan kun je dat met één tik op het scherm zien.
Er zijn al apps waarmee je kunt bijhouden wie waarvoor heeft betaald, maar vaak heb je dan nog een tweede app erbij nodig om onderling quitte te worden. Vanuit de bunq-app kun je meteen onderling verrekenen en een betaalverzoek in de app versturen. Niet-bunq gebruikers krijgen een betaallink per e-mail toegestuurd.
AutoVAT: automatisch BTW opzij zetten
Zakelijke bunq gebruikers hoeven niet meer na te denken over het opzij zetten van hun BTW-bedrag. bunq is naar eigen zeggen de eerste bank die zakelijke gebruikers de mogelijkheid geeft om de omzetbelasting op een aparte rekening te ‘parkeren’. “Uit onderzoek blijkt dat zzp’ers gemiddeld een derde van hun tijd aan administratie besteden”, schrijft bunq in het persbericht dat vanavond verscheen. Bij inkomende betalingen zet de bunq app automatisch het BTW-bedrag opzij. Dit betekent dat 21% van elke inkomende factuur automatisch op een aparte rekening wordt gestort.
Attachment Search: snel facturen terugvinden
Er zijn in totaal drie vernieuwingen voor zakelijker gebruikers, waarvan Attachment Search er eentje is. Hiermee hoef je niet meer eindeloos naar een factuurbetaling te zoeken, omdat de app ook in bijlagen kijkt. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op factuurnummer en andere info die in de bijlage te vinden is.
Auto Export: info naar je boekhouder sturen
Tenslotte nog een functie die het voor zakelijke bunq-gebruikers gemakkelijker maakt om de boekhouder te informeren. Je kunt nu automatisch bankafschriften laten doorsturen naar je boekhouder. Handmatig afschriften exporteren en per stuk opsturen hoeft dan niet meer. Maandelijks krijgt de boekhouder een nieuwe stapel afschriften in de e-mail. Dit kost 2 euro per maand.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
- Deze apps laten zien hoe je elke video kan afspelen op je CarPlay-scherm (maar Apple wil het niet) (22-04)
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
Jammer dat die facturen alleen bij zakelijke rekeningen van toepassing is 🙁
Ze zijn een beetje door hun ideeën heen daar bij Bunq lijkt het. Beetje teleurstellend dit, vooral als je zo een event met veel bombarie aankondigt.
Bizar dure bank ervaring. En deze update geeft me geen reden om het te overwegen.
Jammer dat er geen veiligheidsopties bij zijn gekomen zoals het uitschakelen van NFC op de betaalpassen. Voor NFC gebruik ik wel een veilige oplossing. Lees Apple Pay.
Had er meer van verwacht. Desalniettemin ben ik elke dag weer blij om bunq te gebruiken en vind ik de kosten dubbel en dwars opwegen tegen het gebruiksgemak en de vele features die ik gebruik.
Voor de btw betaal je weer 2 euro pmnd extra (wat ze dan niet vertellen tijdens de aankondiging. (Overigens dacht ik dat Elon musk het diepte punt was van presenteren, maar deze dude…)
Ah Fin, Ik overweeg zelfs om te vertrekken van bunq. Vind update 11 weinig spectaculair. Evenals de zgn hoogste rente nadat ze de maandelijkse tarieven hebben verhoogd…en je dus lekker zelf betaalt voor je verhoogde rente. het wordt zo langzaam aan meer scam dan de bank of the free.
Ik was een hele lange tijd fan van bunq. Zij stonden bekend als bank of the free. In het begin was alles gratis maar tegenwoordig willen zij dat je voor alles bunq premium (€9 pm?) hebt. Ook kan je tegenwoordig als free gebruiker maar één rekening hebben zonder pas. Terwijl ik voorheen 10 rekeningen gratis had inc pas. Dit was voor mij reden om weer terug te gaan naar ING. Inmiddels heeft ING natuurlijk Apple Pay maar ook kan je meerdere rekeningen en spaardoelen openen.
Leuk dat Bunq eindelijk anno 2019 een internet bankieren optie heeft! Ode aan de revolutie 🤪
Voor de rest vind ik de update magertjes met heel veel bombarie voor functionaliteiten die eigenlijk niet meer hip zijn in deze tijd.
Omzetbelasting en BTW zijn wel iets anders
Bunq “Bank of the free”, waar je wel overal een betaal premium abonnement voor nodig hebt.
Voor mij juist een reden om bij Bunq mijnj gratis proefabonnement om te zetten naar Premium.
EUR 7.99 per maand is prijzig maar ik vind het voor mij persoonlijk dat waard wat je er voor krijgt.
En met de debit card heb je geen koersopslag buiten de EU/UK landen, die andere banken wel hebben tussen de 0,5% tot 2,5% koersopslag.
@Frank: Kijk het nog eens terug. Hij zegt zelfs dat het de 2 euro waard is.
Ik verwacht dat u over elke bank wel wat te klagen hebt.
@Jasper: gratis bankieren is een utopie. Free staat ook niet voor gratis, maar voor vrij(heid). Het anders doen en de klanten bepalen (community based).
@René: idd gemist. Zal het terugnemen. En verder klopt het wat je zegt! 😉 Alle banken zijn er nog langer niet… al moet ik wel zeggen dat bunq, n26 en Revolut het beter doen dan de grote jongens. Daarnaast betreur ik het zeer dat Triodos en ASN überhaupt net het bestaan van een mobiele telefoon hebben erkend.
Beetje raar dat volgens sommige mensen ELKE update spectaculair moet zijn omdat het anders een reden om naar een andere bank te verhuizen. Voor mij was het ook zonder die update al de € 7,99 per maand waard, waarom zou dat nu opeens anders zijn?
Wel ben ik het ermee eens dat het niet wereldschokkend was. Ik begrijp dan ook niet helemaal wat nu de motivatie van bunq is om de ene feature terloops met een mailtje te introduceren en de andere middels zo’n event. Het is toch best een duur half uurtje zo.
Over die Travelcard bestonden bijvoorbeeld best veel onduidelijkheden in het begin, dat had dus perfect met tekst, uitleg en demonstratie op zo’n event gepast. Terwijl hoe in te loggen op die nieuwe webinterface… daar was ik zelf ook nog wel uitgekomen. 😉