Apple heeft het liefst dat je voor een iPhone-reparatie een afspraak maakt bij de Apple Store of een Apple Authorised Service Provider. Apple ontmoedigt zelfs onofficiële accu’s met een melding op de iPhone, terwijl ook schermreparaties met onofficiële onderdelen voor problemen kunnen zorgen. In de iPhone 12 lijkt het erop dat Apple ditzelfde nu doet voor de camera, zo concludeert YouTuber Hugh Jeffreys.
‘Camera in iPhone 12 gekoppeld aan origineel toestel’
In zijn teardown van twee iPhone 12-modellen bespreekt de YouTuber de veranderingen ten opzichte van de voorgaande modellen. Wat hem opvalt bij de camera’s, is dat deze niet goed werkt bij het overzetten van het moederbord van het ene toestel naar het andere. De camera start wel op, maar levert wel allerlei problemen op in het gebruik. Bij het in- en uitzoomen loopt de camera vast en ook de selfiecamera, portretmodus en panoramastand zorgt voor problemen.
Het lijkt geen softwareprobleem te zijn, want het probleem speelt bij beide modellen waarbij de moederborden verwisseld zijn. Na het terugzetten van het moederbord naar het oorspronkelijke toestel, werkt alles weer zoals het hoort. De batterijmelding die Apple ingebouwd heeft is verdwenen en ook Face ID werkt weer, net als de camera. In een laatste test heeft de YouTuber ook nog alleen de cameraonderdelen onderling uitgewisseld, met hetzelfde resultaat als bij het verwisselen van de moederborden: een niet functionerende camera.
Het lijkt er dus op dat de camera met bijvoorbeeld een serienummer gekoppeld is aan het oorspronkelijke moederbord. Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar een defecte camera kan vervangen, waardoor het zelf uitvoeren van reparaties bemoeilijkt worden. Bij de Apple Store en andere erkende winkels kan het uiteraard wel, maar die zijn vaak duurder omdat er alleen originele onderdelen gebruikt worden. Het probleem is niet zo groot als bij de batterij of scherm, omdat een camera minder snel defect gaat.
Overigens bleek uit een eerdere teardown van de iPhone 12 dat batterij en scherm verwisselbaar zijn.
Apple heeft sinds een jaar wel een speciaal programma voor reparatiebedrijven. Zij kunnen zich aanmelden, om in aanmerking te komen voor originele onderdelen. Sinds deze zomer is dit reparatieprogramma voor onafhankelijke bedrijven uitgebreid naar Nederland en België. Wil je meer weten over iPhone-reparaties, check dan ons overzicht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Gerucht: 'Apple werkt aan Vision Air in een nieuwe kleur' (17-04)
- 'Zo komt de achterkant van de iPhone 17 Pro eruit te zien' (17-04)
- Tweede beta van watchOS 11.5 voor ontwikkelaars verschenen (en eerste voor publieke testers) (14-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- 'Apple werkt aan de Vision Pro 2: dit wordt er aan verbeterd' (14-04)
iPhone 12 Pro Max
De iPhone 12 Pro Max was het grootste toestel van najaar 2020. Het is de opvolger van de iPhone 11 Pro Max maar met een groter 6,7-inch display, ondersteuning voor 5G en een nieuw design met vlakke zijkanten. Dit toestel had de meest uitgebreide camera van de 2020-serie, inclusief een LiDAR scanner voor betere 3D-dieptemeting. Lees ook onze iPhone 12 Pro Max review. Dit model is opgevolgd door de iPhone 13 Pro Max.

Moeilijk te servicen camera’s , kleinere batterij, geen oplader meer meeleveren, de oplader van vorig jaar zou niet volledig werken etc etc. Behoorlijk wat lijken uit de kast bij de iPhones van dit jaar. TheJuiceMedia heeft daar een mooi woord voor: ShitFuckery
Waarom zou je in godsnaam de camera over willen zetten in een ander toestel?!
Gewoon naar Apple gaan. Groot gelijk dat ze het moeilijk maken. Originele onderdelen werken gewoon beter en je weet zeker dat de reparatie goed gedaan wordt volgens Apple’s richtlijnen.
@Henk Noordzij: 2 defecte toestellen liggen voorbeeld, dan van 2 maak je er 1 en voila je heb weer 1 werkende telefoon.
Stel over 2 jaar heb je een defecte 12 door waterschade. Dan zou je deze kunnen behouden voor onderdelen zoals de camera. En deze gebruiken om een ander toestel te repareren
Dus de zelfde Apple die de iPhone zo maakt dat hij niet gerepareerd kan worden geeft je geen lader mee met je nieuwe iPhone omdat dat slecht is voor het milieu?
Door Apple laten maken is geen reële optie omdat dit vaak duurder is dan een toestel via marktplaats.
Dacht ik ook aan. Alleen aan milieu denken als Apple het goed uit komt.
Kan het niet zo zijn dat er in de software bepaalde calibratiewaarden worden gebruikt om de camera te optimaliseren? Bij HDD’s zie je ook een geheugenchipje op het logica board met calibratie waarden. Wissel je een defect board dan moet je het originele geheugenchipje weer terugzetten om het werkend te krijgen. Omdat camera’s steeds meer moeten presteren loop je tegen toleranties aan die je softwarematig kan bijsturen maar dan moet je het bij fabricage wel kalibreren en kennelijk slaat Apple die waarden niet op in de cameramodule maar op het moederbord.
@Henk Noordzij: wil ik niet, maar ik vind dat de keuze bij de eigenaar van het apparaat moet liggen waar ie z’n iPhone laat repareren. De risico’s daarvan zijn voor eigen rekening.
Dat originele onderdelen beter werken ben ik met je eens maar dan moeten ze die wel distributeren en niet alles in eigen beheer doen. Dit is gewoon monopoly en afpersing van de consument.
@Sven: Helemaal mee eens. Vind het echt bijzonder jammer hoe Apple zich opstelt de laatste jaren. Het is dat Android niks voor mij is anders was ik serieus overgestapt – ik koop echter hierdoor wel minder Apple producten. Hoop dat er een keer een derde partij komt die ook kwalitatieve tech maakt met een mooi UI – dan stap ik zeker over.
Apple is haar visie en vooruitstrevendheid kwijt.
Dus je betaalt tussen 800-1400€ voor een toestel en dan mag je niet zelf bepalen wat je daarmee doet?
Prima als het consequenties heeft voor de garantie. Dat is een keuze die je als gebruiker maakt.
Maar na 3 jaar wil mijn moeder, dochter etc. graag dit toestel gebruiken met een verse batterij.
Apple is een actieve tegenstrever van het Right-to-Repair initiatief. Met als simpel argument naar aandeelhouders toe, dat Apple er alles aan zal doen om sales te beschermen.
Over duurzaam gesproken..🤔
Ben alleen bang dat wij Apple fans dit gedrag op de koop toe nemen.
Hoe groen en sustainable wil je zijn als land/merk/gebruiker?
Hoop dat een Europese Commissie hier iets aan doet.
In Frankrijk wordt er tenslotte ook van de Apple policy afgeweken en wel Earpods bijgevoegd.
Een lokale overheid heeft dus best opties.
Slechte milieu actie weer. Vooral als toestel ouder wordt willen mensen eventueel nog wel een goedkope reparatie of bijv van twee 1 maken , nu moet het duur en bij ouder worden kun je dan zeggen Total los terwijl dat niet hoefde plus wanneer toestel vintage is volgens Apple is t helemaal over en uit, Apple doet niks meer want vintage en elders kun je ook niks. Slechte zaak weer dit
Er worden veel iPhones gejat voor onderdelen. Die kunnen ook niet meer gebruikt worden. Bedrijven kunnen zich aanmelden als reparateur en als ze goedkeuring krijgen dan kunnen ze over alles beschikken.