King, ontwikkelaar van de game Candy Crush Saga, heeft het merkenrecht aangevraagd op de naam ‘candy’. Ze dienden de term ‘candy’ in bij het Amerikaanse patentbureau USPTO voor games en kleding. Inmiddels heeft de gamestudio meerdere ontwikkelaars een brief gestuurd, waarin ze aankaarten dat ze het alleenrecht hebben om het woord ‘candy’ te gebruiken. Ontwikkelaars hebben de keuze om hun app te verwijderen of de naam te wijzigen.
Dat geldt bijvoorbeeld voor een game met de absurd lange naam All Candy Casino Slots: Jewel Craze Connect: Big Blast Mania Land, een fruitmachine met snoepjes. Ontwikkelaar Benny Hsu stuurde een brief naar King waarin hij uitlegde dat de fruitmachine niets te maken heeft met Candy Crush. Maar King blijft bij het standpunt dat ze het alleenrecht hebben op de term ‘candy’ in appnamen.
Hsu kreeg te horen: “Uw gebruik van Candy Slots in uw appicoon gebruikt exact onze Candy-merknaam, voor soortgelijke goederen”. King vindt dat consumenten in verwarring kunnen worden gebracht en dat het schade oplevert voor hun eigen merk. De toevoeging ‘Slots’ vermindert de verwarring niet, aldus King. De ontwikkelaars die King een brief heeft gestuurd, moeten zelf maar aantonen dat ze het merk niet schenden.
King mag dan als bedrijf keihard zijn, de consumenten lopen ermee weg en geven bakken geld eraan uit. Het spelletje staat in Nederland al lange tijd op nummer 1 in de lijst met apps die het meeste geld opbrengen. En Candy Crush kreeg bij de iCulture Awards 2013 de publieksprijs voor meest favoriete game van 2013. Dat King de merknaam ook voor kleding heeft gereserveerd, kan betekenen dat ze ook t-shirts met opdruk willen gaan uitbrengen, net als Rovio van Angry Birds al een aantal jaren doet. King diende in februari 2013 de aanvraag voor de merknaam in. Afgelopen week werd de aanvraag goedgekeurd.
Het geval doet denken aan Instagram, die een paar maanden geleden de merknaamregistratie vernieuwde, nieuwe regels voor communicatie van de merknaam uitbracht en vervolgens apps probeerde te verbieden om de term ‘Insta’ of ‘Gram’ te gebruiken. Maar dat schiet nog niet erg op, gezien het feit dat Instaweather en soortgelijke apps nog steeds verkrijgbaar zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Moet niet gekker worden! ik ga ook maar eens allerlei woorden vastleggen denk ik…
Hoe kan zo’n algemeen ‘woord’ gepatenteerd worden? Waar gaat het heen met al die patent-onzin..
Te gek voor woorden…. Je zult maar een app hebben van je online snoepwinkeltje…. BELACHELIJK!
Dat mag wel, want het is geen game en geen kleding…
Dan gaan de, al langer bestaande, firma’s Candy Clothing in de UK en USA dus een probleem hebben?
Dan moeten de makers van sega columns ook maar een verbod op candy crush,bejeweled en consorten zetten.
Wordt het niet eens tijd dat het concept ‘patent’ (en ‘octrooi’) op de schop gaat? Blijkbaar werkt dit niet meer binnen de huidige maatschappij gezien dit soort absurde ontwikkelingen…
Dit is geen patent (of octrooi), maar een bescherming van merkrecht. Vaag dat ze het voor kleding hebben kunnen vastleggen: dat bestaat al. Ik denk dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. De verwarring lijkt me moeilijk hard te maken.
Belachelijk man,
ik betwijfel of het ze kan lukken iemand dit echt op te leggen, als ze naar de rechter stappen.
Ik zal een patent aanvragen voor videogames in het algemeen… Het gebruiken van o.a. een draagbaar toestel waar je amusement/spelletjes op afspeelt… dan mag iedereen mij gaan betalen -_- of is zoiets al gepatenteerd waarbij elk game ontwikkelaar daarvoor moet betalen?
En wat als ik nu de nederlandse “snoep verpletteren” spelletje zou uitbrengen? Mag dit wel nog dan? :p
Zo – even ‘Crush’ als merk vastleggen…..en dan gaan rondkijken wie ik uit de AppStore kan gooien….
Als er nog iemand 1 keer mijn naam “Jan” gebruikt dan weten jullie wat je te wachten staat.
Dus ik wil niet meer horen of lezen:
Jan L*L
Jan met de pet
Jan en alleman
ENZ ENZ ENZ
I’ll take you to the candy shop, I’ll let you lick my lollipop. ’50 cent’ kan wel inpakken nu.
Dear people of KING:Your use of “KING”, “King”,etc, in your app-icon, descriptions and devellopement, aswell as your use of the words “cloathing, “cloathes, “video”, “video games” and it’s derivates uses the people’s trade mark exactly, for identical goods, which amounts to trade mark infringement and is likely to lead to consumer confusion and damage to our brands,.. The addition of terms like “Crush” does nothing to lessen the likelihood, insanity or ridiculousness of confusion.