Reacties voor: Centraal Boekhuis sluit iBook-overeenkomst met Apple

Het Centraal Boekhuis heeft een overeenkomst met Apple gesloten om Nederlandse boeken als iBook beschikbaar te stellen in de iBookstore van Apple.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 18 reacties

  1. In ieder geval een ontwikkeling, want het aanbod nu is 3keer niks.

  2. Wat zei ik in de comments op ipadplanet bij dat bericht dat de iBookstore in Nederland nog lang op zich laat wachten? In November hebben we ibooks in NL.

  3. @Benjamin:

    Als je van klassiekers houd, dan zit je nu goed! 🙂

    Als je een paar aanraders wil: ‘War and Peace’ en ‘Anna Karenina’ van Leo Tolstoy en ‘Moby Dick’ van Herman Melville. Of Oliver Twist van Charles Dickens, alleen is deze laatste titel helaas alleen in het Frans te lezen in de ibookstore.

    Dan kan je even vooruit totdat ze met de moderne boeken komen.

  4. Inderdaad goed nieuws, al is het maar het begin. Zo kan men gaan aftasten hoe het aanbod geaccepteerd zal worden. Een starre houding van Apple zal echter wel teruhoudendheid kunnen opleveren vrees ik.

  5. Niet alleen zullen uitgevers moeten instemmen met het opnemen van hun boek(en) in de iBookstore, ze zullen ook heel nauwkeurig hun auteurscontracten moeten nakijken.

    Als hierin geen bepalingen zijn opgenomen voor het digitaal distribueren van content (en vooral bij kleinere uitgeverijen en/of oudere contracten is dat vaak het geval), zullen de contracten opnieuw getekend moeten worden met de individuele auteurs. Dit zal ook vertragend werken.

    Of uitgeverijen dit *doen* is een tweede, maar het spreekt voor zich dat ook de auteur akkoord moet gaan met het opnemen van zijn titel in de iBookstore.

  6. Goeie ontwikkeling. Je zal zien dat als het een succes wordt dat er meer zullen volgen.
    Net schaapjes hier in Nederland. Als iets een succes is, dan pas volgt de meute.

  7. Goed nieuws, laten we hopen dat de filmindustrie nu snel volgt… Dan kunnen we ook eens van die optie gebruik gaan maken.

  8. @Gonny van der Zwaag:

    Nee, dat is niet het geval. Ik ken bijvoorbeeld auteurs die absoluut niet willen dat hun boek als e-book verschijnt: ‘mijn boek kopen ze maar op papier!’. [Of dat verstandig is, is punt twee, maar daar gaat het hier niet om]

    Als in het auteurscontract tussen uitgever en auteur hierover niet expliciet een bepaling is opgenomen, zal de uitgever het werk niet zomaar als e-book mogen aanbieden. Dat is immers een nieuwe openbaarmaking, waarvoor toestemming van de rechthebbende (=de auteur) is vereist.

    Stel dus dat een uitgever dit niet heeft geregeld in zijn auteurscontracten (en dat is vaak het geval, zoals ik eerder aangaf, vooral bij oudere contracten) en hij gaat toch met de iBookstore in zee, dan kan een auteur hem hiervoor in theorie voor de rechter slepen.

    In de praktijk zal het zo’n vaart niet lopen, het geeft wel aan dat er m.i. wat meer nodig is dan op het eerste gezicht lijkt (‘even een vinkje omzetten bij het CB waarmee alle boeken ook in de iBookstore verschijnen’).

    Bottomline:
    Een contract tussen uitgever en Centraal Boekhuis/eBookstore/etc. is iets anders dan een contract tussen auteur en uitgever. Beide lijnen moeten goed afgedekt zijn.

  9. Om deze case nog wat toe te lichten/begrijpelijker te maken:

    Ik heb bijvoorbeeld tientallen boeken geschreven, die ik liever vandaag dan morgen in de iBookstore zou zien verschijnen. Het zou mijn afzetmarkt verder vergroten.

    Maar voorafgaand daaraan, wil ik wel zaken weten weten als : hoeveel royalties krijg ik over de eBook-versies? Is dat meer, minder, of gelijk aan de papieren exemplaren? En is dat over de verkoopprijs, inc/ex BTW en in/exclusief de Apple-bijdrage voor de bookstore?

    En krijg ik zelf ook een of meerdere auteursexemplaren die ik (ter promotie, zoals nu ook gebruikelijk bij papieren boeken) mag weggegeven? Zo ja, hoe/hoeveeel?

    En zo zijn er nog wel meer vragen. Ik kan je verzekeren dat het antwoord hierop op dit moment in niet één van mijn contracten staat ;-).

  10. Ik moet het allemaal nog zien gebeuren. De uiterst conservatieve boekenhandel in Nl, die ge-/verwend is met hoge, vaste boekenprijzen en een marge van 60% zal deze positie niet graag willen verliezen met e-books. Mijn vrouw en ik hebben al meer dan een jaar allebie een Sony e-reader. Op zich een fantastisch apparaat, maar de boekhandel doet er tot nu toe alles aan om het gebruik ervan te torpederen. O.a. met (veel te) hoge prijzen voor e-books en met idiote beveiligingen, waardoor het praktisch onmogelijk is om een legaal gekocht e-book met een ander te delen. Terwijl dit officieel met 4 e-readers zou moeten kunnen. Onvoorstelbaar veel tijd hieraan besteed, met zelfs e-mail contacten in de VS, maar het eind van het liedje was meestal dat het boek gewoon ‘verdwenen’ was, en je dus helemaal niets meer hebt. Geen boekhandelaar die hier ook maar enig verstand van heeft. In hun papyrus hoofd is een e-book eigenlijk maar een ‘vies’ ding. In arren moede maar de circuits op internet ingegaan waar je eigenlijk liever niet wilt zijn, maar waar je wel gewoon Engelse en Nederlandstalige boeken kunt kopen voor 1 euro, die ook nog eens eindeloos met anderen kunnen worden gedeeld. Inmiddels keuze uit zo’n 3000 Nederlandstalige boeken. Het deugt niet, maar de de boekhandel maakt het er zelf naar. Ik vrees dat deze ellende ook voor de iBookstore zal gaan gelden en dat het traineren door de boekhandel nog lang zal aanhouden. Zo’n ruim geld genererende bevoorrechte positie geven ze echt niet zomaar op!

  11. Ach je kunt de vinger wel bij de conservatieve boekenhandel leggen. Maar ergens vind ik het ook wel fijn dat ze tegengas geven. Een gefixeerd prijsbeleid is nooit goed voor de consument.

  12. Origineel geplaatst door WouWieJ
    Ach je kunt de vinger wel bij de conservatieve boekenhandel leggen. Maar ergens vind ik het ook wel fijn dat ze tegengas geven. Een gefixeerd prijsbeleid is nooit goed voor de consument.

    Wel als deze tientallen procenten lager is 🙂

  13. Ik ben benieuwd naar de prijzen maar als ik zie dat (bijv. Bol.com) de prijzen van een e-book nogal eens boven die van het “echte” boek liggen dan vrees ik voor een enorme flop.

    Zie ook de prijzen in VS winkels. Daar is een “echt” boek altijd duurder dan een e-book.

  14. Krijgen jullie ook meer royalties op de eBooks? Ik wel, alleen bij Pearson boden ze nooit royalties (Addison Wesley).

  15. @Thomas: Dat is nog onbekend. Ik heb nog geen concreet voorstel gehad, apart voor e-books. Waarschijnlijk zullen de meeste uitgevers dezelfde percentages voorstellen als voor de gedrukte versie. Misschien 1%-2% meer, maar dat verwacht ik niet. En schokkende verschillen zitten er al helemaal niet in.

    De kosten voor redactie, zetwerk, promotie, etc. blijven voor een e-book natuurlijk even hoog als voor een papieren boek. En personeelskosten vullen zoals altijd het merendeel van de begroting.

    Het BTW-verschil dat Gonny aangaf is ook erg belangrijk (en belachelijk, maar ook dat is een andere discussie).

    Hoe groot is het verschil bij jou?

  16. @Peter Kassenaar – Het gaat om contracten die uitgeverijen al met eBoekhuis hebben gesloten. Dus je kunt er dan toch vanuit gaan dat de auteur al akkoord was met distributie als ebook?

  17. @viermaal raden.: Die hoge prijzen bij ebooks hebben te maken met het hogere BTW-percentage:

    • 6% op papieren boeken
    • 19% op ebooks

    Dat mag eerst wel eens rechtgetrokken moeten worden.

    @Peter Kassenaar: Ik heb mijn boekcontracten er nog eens op nagelezen, maar je geeft als auteur inderdaad geen toestemming om je boek als ebook uit te brengen. Bij elke heruitgave (bijv. opname van een deel van jouw boek in een veel dikker verzamelboek) ben ik ook altijd netjes benaderd door de uitgever of ik er akkoord mee was (zowel Bob van Duuren als Pearson).

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.