China’s nationale persbureau heeft naar buiten gebracht dat China Unicom definitief een deal heeft gesloten om de Apple iPhone in China te verkopen. Het exclusiviteitscontract geldt voor drie jaar. Het zou bovendien de eerste keer zijn, dat er een iPhone met opdruk van de operator op de markt verschijnt. Onder de telefoonspeaker is een Wo-icoon te zien, om aan te geven dat de telefoon geschikt is voor China Unicom’s 3G-netwerk. En voor toeristen die in Azië een goedkope iPhone denken te scoren is het meteen een mooie aanwijzing dat je deze uitvoering niet moet kopen.
Details zijn er nog niet bekendgemaakt; zo is onduidelijk of China eerst de iPhone 3G krijgt en pas later de 3GS, of dat het aanbod gelijk wordt met andere landen: een iPhone 3G voor de budgetkoper en een iPhone 3GS voor de overige klanten. Een andere vraag is of de toestellen voorzien zijn van Wi-Fi.
Er is nog niet vastgesteld of bovenstaande afbeelding authentiek is (het zou kunnen, maar het is in een heel andere stijl dan Apple gewend is – zie bijvoorbeeld de donkere randen rondom de icoontjes). In het artikel wordt de indruk gewekt dat China Unicom uiteindelijk toegeeflijk is geweest. Het plan is om tussen de 1 en 2 miljoen stuks per jaar af te nemen, ongeacht hoeveel klanten het toestel uiteindelijk kopen. Met Russische operators werd een soortgelijke afnamedeal gesloten, die uiteindelijk ongunstig uitpakte. Unicom zou drieduizend Chinese yuan ($439) voor de toestellen betalen en geeft subsidie als klanten een abonnement afsluiten. De eerste Chinese iPhones liggen volgens planning rond september in de winkels.
Meer info: xinhuanet.com (vertaald)
Via: Engadget
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Je kan sowieso de iPhone al instellen op zowel traditioneel Chinees (Taiwan) als vereenvoudigt Chinees (China).
Ook is nog niet duidelijk of de Youtube app erop zal zitten – aangezien die website net als vele andere onwelgevallige sites door de Chinese overheid geblokkeerd wordt…
Edit: het icoon staat wel op de afbeelding. Voorlopige conclusie: afbeelding is nep.
Voor zover ik kan zien zijn de iTunes, weer en telefoon icoontjes nep.
De iPhone is al langer beschikbaar in Hong Kong, wat min of meer een uitzondering is in China en autonoom werkt los van de rest van het land. Dat is dan ook de reden waarom die taal al beschikbaar was in de iPhone.
kijk is naar het muziek icoontje op de voorgrond natuurlijk is die nep
Wat raar dat Hong Kong wel de 3gs verkoopt en de rest van China anders is. Je kan hem voor hk$5100 kopen (€510). Want ik was er vorige week nog.
Hong Kong wordt onafhankelijk bestuurd en is dus een autonome staat binnen China zelf, dus er is niets raars aan eigenlijk. Zie het als Monaco, Andorra en Lichtenstein, een klein landje gelegen in of grenzend tegen een groot land, men deelt vaak dezelfde wetten en taal.
sorry voor de dubbele posting
dit op Chinese taal instellen heb ik een keer gedaan in een Media Markt winkel in Oostenrijk waar de 3G stond 😉
ontopic: dit is goed voor de aandelen Apple! Benieuwd wat ze vanmiddag gaan doen.
Heb je helemaal gelijk in maar dat is, volgens mij, niet het bijzondere van deze deal.
Het lijkt er op dat Apple een niet-standaard iPhone moet gaan leveren om aan de specifieke eisen van China tegemoet te komen.
Het betreft hier (vooral de) verschillen op netwerk-gebied (ze gebruiken daar ’n variant op 3G en zou men geen WiFi willen).
@iPieter:
ik denk dat het probleem eerder is dat china een ander telecom netwerk heeft waardoor gewone gsm’s er niet op werken.
Ik dacht zoiets gelezen te hebbben ooit.?
voor mij verandert er dan eigenlijk nog maar weinig. k gebruik nu al twee jaar lang mijn 1st gen iPhone met een andere provider, China Mobile. Naar horen zeggen kan ik daar ook Edge (hun eigen versie dan) mee ontvangen. Al heb ik het nog nooit geprobeerd, ik heb het niet geactiveerd.
maar wel eens in de gaten houden over enige andere promoties rond de iphone…
en de afbeelding hierboven kan nog best wel eens echt zijn … rekening houdend met het slechte ontwerp vermogen van chineze hiero wanneer het op advertenties aankomt.