Chinese overheid wil geen Apple-spullen meer
In China heeft Apple te maken met een onstuimige groei. Sneller dan we denken zal China de belangrijkste afzetmarkt voor Apple worden. Maar bij de overheid kunnen ze voorlopig weinig producten slijten. De Chinese overheid heeft Apple samen met diverse andere technologiebedrijven op de zwarte lijst gezet. Apple, Cisco, Citrix en Intel/McAfee mogen niet langer in China verkocht worden. In plaats daarvan moeten overheidsdienaren kiezen voor producten van lokale bedrijven. Het ironische daarbij is, dat bijna alle producten van Apple in China worden gemaakt.

Het gaat de Chinezen echter niet om concurrentie, maar om de nationale veiligheid. De Chinese overheid is bang voor digitale spionage door westerse overheidsinstellingen. Daarom gaan ook de netwerkapparatuur van Cisco, de virusscanners van McAfee en de serversoftware van Citrix in de ban. De officiële lijst van toegstane producten groeide in de periode 2012 tot 2014 wel van 2.000 naar bijna 5.000 producten, dus de Chinese inkoopambtenaren hebben meer keuze. Maar de meeste producten op die lijst zijn gemaakt door lokale partijen.
De lijst met buitenlandse merken werd met eenderde gereduceerd. Volgens een functionaris die belast is met inkoop, zijn er meerdere redenen waarom de voorkeur wordt gegeven aan lokale fabrikanten. Ze kunnen sneller grote aantallen leveren en ze kunnen betere garanties op het gebied van veiligheid geven dan concurrenten die aan de andere kant van de wereld zitten. Maar anonieme bronnen vertelden Reuters dat het eigenlijk te maken had met voortrekken van Chinese technologiefabrikanten.
Apple gaat ondertussen gewoon door met de verkoop van Apple-producten aan Chinese consumenten. De focus bij de uitbreiding van nieuwe Apple Stores ligt op China, zo heeft het nieuwe hoofd retail Angela Ahrendts bepaald. Eén van de pareltjes van de afgelopen tijd is de nieuwe Apple Store in Hangzhou, op de foto hierboven. Deze is qua architectuur weer een meesterwerkje: de vloer op de eerste verdieping lijkt te zweven, op een manier die bijna magisch is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Maar er staat waarschijnlijk wel gewoon Windows op de pc’s van de overheid? China heeft tenslotte het support voor Windows xp uitgebreid (net zoals Nederland)
Het is maar net waar de boel wilt beveiligen. Extreem oude versie van Windows lijkt mij niet veilig.
Mag apple nou nog verkopen in China of niet?
Ze mogen niet meer verkopen, maar gaan toch gewoon door? Krijgen ze daar geen problemen mee?
De overheid van China heeft zichzelf en haar werknemers verboden om Apple producten te gebruiken. Voor consumenten is het gewoon toegestaan.
Ik denk dat ze het wel gaan uitfaseren. Mogelijk is Linux een alternatief voor ze, daar gaan Chinese bedrijven immers ook mee aan de slag, zeker op mobiel.
Ik vind het wel een goed initiatief eigenlijk. Juist bij de overheid zou je onafhankelijkheid moeten willen, zeker als het om gegevens van burgers gaat. Bij de smartphones bleek dat immers ook al een behoorlijk probleem te zijn. Binnen bedrijven worden bepaalde producten immers ook verboden/ontmoedigd als zij niet aan de veiligheidseisen voldoen.
Dat komt de productiviteit vast ook ten goede met een factor 1000
Zouden ze hier ook moeten doen voor zover mogelijk. Onze overheid koopt notabene Priussen. Het is belachelijk dat ze de Europese industrie niet steunen aangezien er lokaal voldoende alternatieven zijn.
@Martin: Heb je ook een bron voor je bewering?
Volgens mij heeft china namelijk Kylin.
OMA!!!! (Oh mijn Allah)
Vreemde zin. Want deze producten mogen gewoon verkocht worden in China. Ze mogen niet langer gekocht worden door Chinese overheden.
@Donovanaray: Inderdaad, de zin is incorrect en weerspreekt de rest van het artikel.