Reacties voor: ‘Chinese scholieren worden door school gedwongen om iPhone X te produceren’
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Voor mij een reden om de nieuwe iPhones dit jaar over te slaan, mijn 6S is nog prima.
Tevens klinkt dit als slavenarbeid, ik dacht toch dat Apple beter was dan dat????
Vandaar dat mijn scherm er zo scheef oo zit, haha
@David Wouters: really? Onder welke steen leef je.
Dit wekt niet anders dan met welke telefoon ook. Of je kleding of ander elektronica apparaat. Als je denkt dat de iPhone nu duur is. Wacht maar als ze de telefoon in een westerse land zouden maken dan kun je zo de helft van het bedrag erbij leggen.
En je iPhone 6 die je nu hebt is onder dezelfde omstandigheden gemaakt.
Wat bedoel je nu precies? Dit maakt het allemaal toch niet minder fout?
Dat klopt, en dat komt alleen maar omdat wij als kopers van dit soort apparaten zo min mogelijk willen betalen.
@R. Hellema: Nee hoor, omdat de CEO’s zoveel mogelijk geld in hun zak willen steken …
Daar ga je toch de mist in. Dit komt grotendeels omdat Apple zoveel mogelijk winst wil maken. Tevens heeft Apple de meeste winstpercentage per product.
Nou blij dat ik dan maar de iPhone 8 plus heb genomen want daar heb je dat natuurlijk niet bij hahaha 🤣😂😜🤪
Beetje doorwerken dan.
@evad1st: dom dom dom
Fijn dat iedereen hier zo vrolijk over doet, maar intussen is het wel vrij triest.
De veelgeroemde “strenge controles” zijn dan kennelijk toch mooiweer-verhalen of er worden geen sancties van enige betekenis opgelegd.
Dat kan ook niet, want de toeleveringsketen en Apple lijken elkaar in een wurggreep van afhankelijkheid te houden waarin sancties zakelijk als een soort boomerang werken.
Daar kan je de consument moeilijk de schuld van geven, en gezien de gigantische winstmarges kan het ook gewoon anders – zonder dat het ten koste gaat van de verkoopaantallen en klanten.
@Maikel: De CEO’s willen zekersteweten wel zo veel mogelijk winst maken, het zal ze een biet zijn hoe de arbeidsomstandigheden zijn (over het algemeen).
Zo’n foto zegt al genoeg, de robot opstelling zou dus hier niet mogen opgesteld worden. Veiligheid is ook nog een issue
Apple is het bedrijf met de meeste dollars in reserve. Dat gaat om tientallen miljarden. De productie kunnen ze heel goed naar eigen land verplaatsen ook zonder dat de Apple producten duurder worden.
De winstmarge zal wel kleiner worden maar voor Apple is dat geen probleem.
Hetzelfde geldt voor de belasting-moraal van Apple. Ze maken overal gebruik van brievenbusadressen en belastingparadijzen.
Met hun duurzaamheids-programma’s lijken ze erg maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. In de praktijk valt dat vies tegen.
@Harko: Heb je ooit gehoord van ”kapitalisme”?
Zegt veel over de ”communistische” houding van het ”socialistische” China, als scholen hun leerlingen dwingen om te gaan werken in kapitalistische fabrieken. China is net zo min socialistisch als Turkmenistan democratisch is.
@N.: Zeker, maar ook van Overkapitalisme of Superkapitalisme. En daartegenover bestaat er al enige tijd MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) waar de meeste beursgenoteerde bedrijven in de beschaafde wereld inmiddels een begin mee hebben gemaakt. Ook Apple maakt daar regelmatig goede sier mee, alleen lijkt de werkelijkheid daar soms nogal haaks op te staan
Jij leeft ook in het kapitalisme, behandelt jouw werkgever of jouw klant je ook op deze wijze?
Ik houd aan dit bericht een nare bijsmaak over.
@jero98: Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat over ethisch handelen, niet hoeveel winst een bedrijf mag maken.
@N.: Ja dus geen kinderarbeid, en dan maar wat minder winst maken
@Jaap Couro: Wie zei dat ik dwangarbeid niet erg vind? Ik niet. Ik verdedigde het kapitalisme. Kapitalisme draait namelijk om het maken van zoveel mogelijk winst; niet HOE dat gebeurt. Dat laatste is een ethisch vraagstuk. In het Westen kan en mag dwangarbeid niet. Blijkbaar hebben Chinese regeringsfunctionarissen (en de Chinese samenleving als geheel) daar geen bezwaar tegen.
@jero98: Lees de reactie van @Harko nog eens goed door. Hij had het over het verplaatsen van de productie naar de VS (en dat Apple maar genoegen moest nemen met minder winst)…
@N.: Zo simpel is het niet. MVO eist dat je geen zaken doet met bedrijven waarvan jij weet of met redelijkheid kunt veronderstellen dat ze kinderarbeid verrichten, ook al zou dat volgens lokale wetgeving kunnen (en hier dus met deze aantallen werkuren niet)
Verplaatsing van werk naar de VS is een andere kwestie (daarvoor zijn nog wel wat andere opties)
@jero98: Dat is ook niet mijn punt. Ik zie liever dat Apple stopt met het uitbesteden van productiewerk aan bedrijven in derdewereldlanden (en dus de fabriek in eigen beheer heeft). Ik zie er alleen weinig in dat Apple de productie maar moet verplaatsen naar de VS én genoegen moet nemen met een lagere winstmarge, zoals @Harko dat wil. Apple zou gek zijn als zij winst laten liggen als consumenten bereid zijn om meer te betalen voor een product met een -logo.
@N.: OK. Ik sta daar wat anders in.
Apple verdient zo verschrikkelijk veel geld dat ze niet weten hoe het te spenderen. Wat (naast het oppotten) tot allerlei branchvreemde avonturen en investeringen leidt die alleen maar ten koste gaan van de kernactiviteiten.
Zo dragen klanten onevenredig bij aan allerlei absurde luxe, aan onroerend goed en zaken waar ze helemaal niet om gevraagd hebben – die alleen in de ogen van een paar miljardairs aan de top nuttig zijn.
Intussen is er wel innovatie maar lang niet zoveel als je van een bedrijf met deze immense hoeveelheid resources zou mogen verwachten.
En dat is nou juist wel waar klanten recht op hebben. Onder die omstandigheden heb ik liever dat ze onder fatsoenlijke omstandigheden produceren, zakendoen en belasting betalen – net zoals de klanten waar ze het allemaal aan te danken hebben.
Ooohhhh in China is het dwangarbeid of de term ‘Slavernij’
Hoe is dat in Nederland? Gisteren gewerkt van 6.00 tot 16.30.
Wil ik om 14 of 15 uur naar huis. Prima kan je meteen je spul inleveren en hoef je niet meer terug te komen.
Tja, dit gebeurt gewoon ook in Nederland hoor en dan is t opeens heel normaal