Geweven Lightning-naar-usb-c-kabel in wit en zwart.

Reacties voor: ‘Europa waarschuwt: Apple mag usb-c poort op iPhone niet beperken’

Apple zou met een speciale chip de usb-c poort op toekomstige iPhones willen beperken. Daarmee zou Apple grip kunnen houden op bepaalde functies. Maar de EU dreigt met maatregelen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 41 reacties

  1. Blijkbaar zijn de accessoires een grote inkomstenbron voor Apple.

  2. Dat is dus precies niet de bedoeling Apple. Het gaat erom dat ik iedere willekeurige kabel kan gebruiken wanneer je dit doet ondermijn je dat weer. ( persoonlijk trek ik mij nooit wat van de chip aan en gebruik iedere kabel, meestal probleemloos. ) als het alleen om bepaalde functionaliteit gaat is het wel minder erg, ik heb die functionaliteit zelf bijvoorbeeld al niet nodig ( het is vaak bang makerij, zag je vroeger ook bij illegale videobanden dan probeerde buma de mensen bang te maken dat t slecht voor je recorder was en van illegale downloads zou je pc ontploffen , ja duh…)

  3. Hebben ze dat dan niet voor de recente iPads (pro) gefixt? Of is dit een ander verhaal?

  4. Bij mijn vriend zijn bij zijn vorige 2 Android toestellen binnen anderhalf jaar de oplaad aansluiting stuk, baal dat Apple overstappen moet op usb c voor de iPhone

  5. USB-C alleen voor (beperkt) opladen. Al het andere met een gecertificeerd kabeltje.

    Gaat het EU-ding niet om opladen (en data-overdracht e.d.) zijn van ondergeschikt belang cq niet beschreven?

  6. Origineel geplaatst door Leo
    Dat is dus precies niet de bedoeling Apple. Het gaat erom dat ik iedere willekeurige kabel kan gebruiken wanneer je dit doet ondermijn je dat weer.

    Tja, zo denken wij… maar Apple is wat meer met klantenbinding bezig.😏

  7. Het maakt in ieder geval ook wel heel duidelijk dat de keuze van Apple voor en bepaalde poort weinig te maken heeft met beter of slechter. Uitsluitend eigen belang van Apple.

  8. Schandalig!

  9. Ik vind het maar niks, die USB-C. Zou liever de Lightning kabel houden. Al die dwingelandij van de EU op niks af. Milieuvriendelijke productie en recycling lijkt me belangrijker dan gezeur over laders en stekkertjes.

  10. Als Apple zijn eigen functionaliteiten gaat hangen aan USB-C dan is het dus geen USB-C. Het is niet alleen de vorm van de poort maar ook de functionaliteit van de poort. Stel je hebt een poort met een transferrate van 10Gb en alternative DP, dat is usb-c 3.1 gen2, dan kun je niet zeggen ik bouw die poort in, maar als het geen Apple licentie heeft, dan doet hij maar 5Gb en geen DP. Apple bepaald dat niet, het agentschap bepaald dat, die die poort vastgelegd heeft. Als Apple daarvan afwijkt hebben ze waarschijnlijk de volgende rechtzaak aan de broek. Overigens werkt een Ipad Air 2020 prima met een sub-c 3.1 gen 2 kabel als displayport, zonder dat deze kabel ook maar iets met Apple te maken heeft. Dat komt natuurlijk ook, omdat Apple nu nog niet die eigen chip heeft.

  11. @Macaanzee: Nee, je zeurt over legitieme regelgeving vanuit de EU.
    Maar je houdt je mond over alle manieren waarop Apple je naait.

  12. @fred: “dan is het dus geen USB-C” Jazeker wel, USB-C is alleen maar de vorm van fysieke poort, dus het blijft USB-C.

    Voor zover ik weet heeft de EU niks geroepen over het protocol wat erover loopt, zoals USB 3.0, USB 3.1, USB 3.2, USB 4/Thunderbolt, USB 4.2, wel of geen power delivery.
    Dus ze doen niks illegaals.

  13. @Nico: In het kort, nee, hier de hele afhandeling van de poort, de randvoorwaarden etc etc etc.

    Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de chip puur en alleen van invloed is op Apple producten en niet andersom. Nog steeds stinkt dat aan alle kanten. Overigens heeft Nintendo hetzelfde geflikt met de Nintendo Switch en zijn voeding. Zonder die voeding werkt hdmi niet.

  14. Hoe zit dit met de bestaande usb-c kabels van Apple worden die straks dan ook als niet gecertificeerd gezien?

  15. (Red.) Reactie van Europarlementariër Saliba toegevoegd.

  16. Ik vind persoonlijk dat de EU zich hier niet mee moet bemoeien.

    Wie gaat bij de EU de USB-C promoten en/of door ontwikkelen? Als ze zich blijven houden aan de eigen huidige standaard sta je innovatie in de weg.

    Diegene die ze nu dicht bij hun hebben staan als advies partij kan er naast zitten. En om elke innovatie daar eerst te toetsen zorgt enkel voor belemmeringen. Niemand is geholpen met deze wijziging.

  17. De EU moet Apple keihard aanpakken in deze. Er is simpelweg geen enkele reden om voor Apple zo’n chip in de USB-C aansluiting te doen. Het is puur geld verdienen en bovendien slecht voor het milieu om verschillende standaarden te creëren.

    @Mo: Precies dit. Apple laat het milieu duidelijk links liggen

    @Michelle@Macaanzee: Milieu is precies de reden, dat de EU iedereen op usbc wil. Immers, één oplader en één kabel voor talloze apparaten. Zelfs Apple heeft nu bv. een lighting voor iPhone en usbc voor iPad (Pro). Kost de gebruiker meer en bovendien slecht voor het milieu

  18. @Remco: heeft de EU werkelijk niets anders te doen. Worden die daarvoor zo vet betaald ?

  19. Ja koekoek Apple. De bedoeling is dat elke stekker in elk apparaat kan. Van Lightning overgaan naar usb heeft geen enkele zin wanneer je t andere manier weer dicht Timmert . Ophouden snoeren en stekkers als verdien model te zien, Apple verdiend genoeg aan hardware en aan diensten. Accessoires er ook nog bij willen trekken is nergens voor nodig.

    Toevoeging: waarschijnlijk willen ze toch wel, heeft Apple met Lightning ook geprobeerd maar 99 van de 100 snoertjes van de Ali werken gewoon.

  20. Toen ik dit artikel las zat ik me af te vragen hoe vaak ik nog een laadkabel gebruik en of het me iets uit zou maken welk type poort er op mijn iPhone zit.
    Op de motor, in de auto, thuis en op het werk, overal maak ik gebruik van MagSafe. Dus overal kan ik draadloos opladen en heb geen kabel meer nodig.

  21. Heb nooit begrepen waarom iemand minimaal € 1000 betaalt voor een iPhone en dan gaat beknibbelen op een oplader of kabel. Daarnaast is mijn ervaring dat de duurdere merken ook gewoon langer meegaan.

  22. @Rob: en als je zou switchen naar een Android telefoon, wat ga je dan met die MagSafe kabels doen?

  23. @Joost: de magsafe laadt ook andere telefoons op, alleen de magneet doet het dan niet

  24. @Martin: dat verhaal klopt nergens. Eerste plaats koopt niet iedereen 1 van 1000€ sommigen kopen een occasion van 50€ en alles wat tussen die 50€ en 1000€in zit. En mijn ervaring is dat de meeste kabels ook de goedkope beter zijn dan die rommel van Apple zelf, die gaan altijd stuk. Heb nog nooit een Ali snoertje kapot gehad

  25. Rupsje nooitgenoeg zit in de appel. Die is aan het verzinnen hoe hij kan voorkomen dat deze inkomstenbron opdroogt. Natuurlijk door te zeggen dat hun usb-c 🍎PLUS standaard véél beter is (alleen helaas niet meer compatible: embrace and suffocate heet dat). Ondertussen moet ik bestanden vanaf mijn 1Tb iPhone via het karrespoor van Lightning op mijn Mac zien te krijgen (terwijl USB-C vele malen sneller is). Héél doorzichtig van Apple allemaal. En de trossen-bos aan kabels groeit en groeit…

  26. @Lud70: Al eens AirDrop geprobeerd? Gaat pakken sneller dan via lightning…

  27. Heel deze affaire bewijst weerom dat er in Europa overbetaalde nitwitten het voor het zeggen hebben.
    Lightningkabels liggen er na 10 jaar overal net als usb-a laders. Wat maakt een kabeltje van 2€ nu uit. Totaal achter de feiten aanhollen doen ze.
    Een M1 en M2 MacBook waarvan alle onderdelen softwarematig gekoppeld zijn aan het moederbord is vele erger. Zeker als Apple de enige is met de juiste koppel software.
    Dat consumenten het recht ontnomen wordt hun eigen apparatuur te herstellen,DAAR moet Europa is dringend voor ingrijpen.

  28. Wat denkt de EU wel te zijn dat ze zich mogen bemoeien met de ontwerpers van een product? Helemaal prima dat Apple bepaald wat er wel en niet gaat gebeuren met hun product. Zij worden ook aansprakelijk gesteld als het toestel kapot gaat, dus mogen ze ook beslissen wat er op kan worden aangesloten! EU: ga terug in je mandje!

  29. Eerlijk gezegd zal het me een rotzorg zijn. Ik gebruik al jaren kabels en laders van Anker. Die zijn MFI. Mijn iPadPro 2020 is usb-c. Gezeur over macht en Apple. Mij gaat het om de beste experience van het product. Nu zeurt en zeikt iedereen over Apple. Samsung en consorten maken zich ook druk. Maar flikken uiteindelijk hetzelfde.

  30. De iPad kan gewoon met elk usbc kabeltje. Ben benieuwd waarom ze het dan niet op de iPad gedaan hebben.

  31. Origineel geplaatst door Macaanzee
    Ik vind het maar niks, die USB-C. Zou liever de Lightning kabel houden. Al die dwingelandij van de EU op niks af. Milieuvriendelijke productie en recycling lijkt me belangrijker dan gezeur over laders en stekkertjes.

    Nee joh die Lightning poort is zo traag! Niet te doen. Ik heb een iphone 14 Pro Max maar ik vind hem eigenlijk door die trage poort onbruikbaar voor video. Dit terwijl de 14 pro wordt verkocht als het video model. Hoe ga je die ProRes bestanden van de iPhone halen met alleen USB 2? je moet dan echt engelengeduld hebben! AirDrop is ook niet veel sneller voor grote bestanden. Ik heb daarom best spijt dat ik een 14 pro Max 512GB heb gekocht. Zodra de 15 Pro uit is met USB C stap ik direct over.

  32. @Marc: Precies dat dus. Heb een 1Tb iPhone maar even een ProRes videobestand van tientallen Gigiabytes van een SD kaartje inlezen of erop wegschrijven duurt heel lang via Lightning. Voor het laatste (wegschrijven) is Airdrop inderdaad een alternatief (als het werkt, en je hebt een Macbook ipv PC of laptop). Ik maakte daar deze video over.

    En qua bemoeienis EU: ik weet nog dat ik het eerst ook belachelijk vond dat ze de gloeilamp gingen verbieden. Totdat ik begon te snappen wat een verspilling een gewone gloeilamp is tov. led. Met lightning is het net zo. Niks beter, en iedereen moet naast usb-c ook weer een aparte Apple kabel hebben. Ik hoop ze snel in de verhuisdoos naast alle oude 30 pins connectors te kunnen leggen.

  33. (Red.) Informatie over brief van EU-commissaris Thierry Breton toegevoegd.

  34. Origineel geplaatst door Bernard
    Hebben ze dat dan niet voor de recente iPads (pro) gefixt? Of is dit een ander verhaal?

    ander verhaal idd: daar heeft apple geen beperkingen in gestoken voor alsnog, als je dus een PD charger en kabel van bijv. Samsung gebruikt icm iPad Pro, laadt de iPad Pro dus gewoon snel op, idem met alle macbooks met USB-C. het is dus puur geld en winstbejag om de inkomstenstroom van MFI te behouden.

  35. Origineel geplaatst door Michelle
    Bij mijn vriend zijn bij zijn vorige 2 Android toestellen binnen anderhalf jaar de oplaad aansluiting stuk, baal dat Apple overstappen moet op usb c voor de iPhone

    Magsafe is uw antwoord

    Origineel geplaatst door Remco
    Ik vind persoonlijk dat de EU zich hier niet mee moet bemoeien.
    Wie gaat bij de EU de USB-C promoten en/of door ontwikkelen? Als ze zich blijven houden aan de eigen huidige standaard sta je innovatie in de weg.
    Diegene die ze nu dicht bij hun hebben staan als advies partij kan er naast zitten. En om elke innovatie daar eerst te toetsen zorgt enkel voor belemmeringen. Niemand is geholpen met deze wijziging.

    Precies hierdoor blijven we de komende tig jaar aan een dan inmiddels niet meer aan de vooruitgang en vereisten voldoende brakke usb-c ooort vast zitten.

    Origineel geplaatst door Martin
    Heb nooit begrepen waarom iemand minimaal € 1000 betaalt voor een iPhone en dan gaat beknibbelen op een oplader of kabel. Daarnaast is mijn ervaring dat de duurdere merken ook gewoon langer meegaan.

    Wel de Android fanboys.

    @Bart: Oplader en oplaadkabel zijn twee verschillende zaken. Als je dan zo met het milieu begaan bent als EUi dien je voorwaarden aan de gebruikte materialen en energiezuinigheid stellen niet aan technische specificaties die achterhaald raken.

  36. Haha ik ga plat. Een verkoop-stop. De EU-SSR gaat de iPhone verbieden ? En alle taksen op die dure toestellen mislopen zeker. ‘t zal lang duren. Beschaamd om in de EU te wonen. Wat een idioten hier.

  37. Ach dan wordt iPhone straks min 200 euro duurder voor misgelopen inkomsten.

  38. Goeie zaak eu

  39. Schokkend hoe bepaalde mensen hier zeggen wat een kabeltje van een paar euro uitmaakt… voor het gemak vergeten wat er aan grondstoffen, productie, transport enz nodig is. Gaat om de grote getallen maar ja Apple hè… die mogen alles is tussen de regels in sommige reacties te lezen

  40. Dan straks nog de softwarematige locks verbieden als je onderdelen in Apple spul vervangt buiten hen om en het is helemaal in orde…
    Kabeltjes van enkele Euro’s gaan echt de zaak niet maken.
    Macbooks die een handig persoon zelf zou kunnen herstellen voor een prikje mag van hen niet… Véél erger…

  41. “De verwachtingen zijn dat Apple een nieuwe iPhone uitbrengt met usb-c, maar als je geen originele oplader van Apple koopt, zal de oplaadsnelheid lager zijn”

    De verwachting is…. Zal lager zijn.. etc. Eu loopt al te dreigen op basis van aannames.

    Lager dan wat? Vergeleken met wat?

    Misschien is de oplaadsnelheid wel “normaal” met niet-originele oplader. Wat dan? Misschien wil apple wel een turbolader verkopen om sneller dan normaal te kunnen opladen. Misschien gaat het niet eens om opladen, maar bv data overdracht. Who knows.. en wat dan met draadloos opladen?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.