‘Swift-bedenker Chris Lattner had moeite met Apple’s cultuur van geheimhouding’ – update
Deze week maakte Chris Lattner, bedenker van Swift en hoofd van Apple’s developertools, bekend dat hij Apple gaat verlaten voor een baan bij autofabrikant Tesla. De aankondiging kwam nogal onverwacht omdat Lattner al meer dan tien jaar bij het bedrijf werkt en ook bij Apple aan software voor zelfrijdende auto had kunnen werken. Toch koos Lattner voor de overstap naar Tesla. Apple’s cultuur van geheimhouding bleek een belangrijke factor bij zijn beslissing, vertelt een bevriende ontwikkelaar.
Geheimzinnige cultuur bij Apple
Die geheimzinnige cultuur van Apple is op zichzelf al een uitdaging, maar helemaal voor iemand die zijn werk in dienst stelt van de open source-community, waar openheid het uitgangspunt vormt. “Hij voelde zich altijd beperkt in wat hij publiekelijk kon delen”, zegt deze bevriende ontwikkelaar in een interview met Business Insider. Lattner moest zich dan ook vaak beperken tot ‘off-the-record gesprekken en verrassingspresentaties’. Ook was Lattner beperkt in het werven van nieuwe mensen voor zijn teams.
Update 20:45 uur: Chris Lattner heeft dit verhaal nu officieel ontkend. Volgens hem is het verhaal verzonnen of is de gequote “vriend” aan het speculeren geweest.
Ook het netwerkteam stapte op
De situatie met Lattner staat niet op zichzelf. Het is bepaald niet de eerste keer dat Apple’s geheimhouding botst met de belangen van ontwikkelaars. Zo stapte in 2015 binnen één week het volledige netwerkteam op, nadat het gevraagd werd om een waterdicht netwerk te maken waar ze niet met buitenstaanders over mochten praten. Zij wilden er vakgenoten van het Open Compute Project bij betrekken, maar dat mocht niet. Na deze actie gaf Apple alsnog toestemming en werd formeel deelnemer van het OCP. Maar toen was het kwaad al geschied: de opgestapte ontwikkelaars namen hun open source-gebaseerde ideeën mee en richtten hun eigen startup op.
Geen externe publicaties
Ook de problemen waardoor Apple Maps werd geplaagd, zouden voor een belangrijk deel te maken hebben met Apple’s geheimhoudingscultuur. Apple’s onderzoekers kregen geen toegang tot extern onderzoek hierover. Een recenter voorbeeld vinden we bij Apple’s onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Tot enkele maanden geleden mochten Apple-medewerkers daar niets over publiceren. Toen bleek dat de knapste koppen in dit gebied Apple daarom links lieten liggen, paste Apple het beleid hierop aan. Kort voor het einde van afgelopen jaar verscheen Apple’s eerste wetenschappelijke publicatie over het intelligent herkennen van afbeeldingen.
- 2017 - 13 januari: Update met ontkenning van Lattner toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
- HomeComputerMuseum in Helmond heeft onvoldoende geld binnengehaald (07-09)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.
- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
Reacties: 2 reacties