De CIA probeert al jarenlang om de iPhone te kraken, zo blijkt uit documenten bemachtigd door The Intercept van Edward Snowden. Hierin wordt beschreven hoe de CIA al bijna tien jaar samenkomt voor een geheime vergadering genaamd de ‘Jamboree’, om daar manieren te bespreken hoe ze de beveiliging van iOS kunnen omzeilen en spionagemethoden kunnen inbouwen.
Door de versleuteling van de iPhone en iPad te kraken, wil de CIA eigen software in de firmware verstoppen. Tijdens de Jamboree-bijeenkomsten werd enkel gesproken over pogingen om de iPhone en iPad binnen te dringen: het is onduidelijk of dit ook is gelukt, en in de documenten staat niks over het gebruik hiervan in de praktijk. Snowden heeft in het verleden wel gezegd dat hij bewust geen iPhone gebruikt, omdat hij zich zorgen maakt over de beveiliging.
Bijzonder is dat de CIA er al vroeg bij was. De eerste Jamboree-samenkomst over de iPhone-beveiliging was in 2006, een jaar voordat de iPhone officieel was aangekondigd. Sindsdien is de CIA meerdere malen samengekomen om te praten over spionage op de iPhone.
Het artikel van The Intercept beschrijft uitgebreid hoe de CIA probeerde te versleuteling van de iPhone te omzeilen. Zo werd in 2011 werd bijvoorbeeld gekeken naar hoeveel elektromagnetische straling en stroom wordt afgegeven en verbruikt door de iPhone, om zo de encyrptiesleutel proberen te ontdekken.
Malware in Xcode
De CIA-onderzoekers ontwikkelden een paar opmerkelijke trucs om iPhones en iPads binnen te dringen. Ze maakten bijvoorbeeld een eigen versie van Apple’s ontwikkelsoftware Xcode. Ontwikkelaars zouden hiermee apps maken voor iOS, die zonder dat zij het wisten werden voorzien van spionagesoftware die wachtwoorden en berichten stuurt naar de CIA. Dan moeten ontwikkelaars wel eerst per ongeluk deze spionageversie van Xcode installeren.
Voor de Mac zou de CIA een methode hebben ontwikkeld om een keylogger te installeren. Hiervoor werd een aangepaste versie van de OS X-updater gebruikt.
Privacy
Apple en de CIA weigerden op de documenten te reageren, maar Apple wees wel op de huidige focus op privacy. Tim Cook heeft meerdere malen benadrukt hoe belangrijk privacy volgens hem is, en dat Apple daarom altijd om toestemming vraagt voor je data wordt gedeeld. In 2013 was de Amerikaanse politie ontevreden met iMessage, omdat het niet mogelijk is om berichten af te luisteren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 12 reacties