Alweer is een bekende fabrikant slachtoffer geworden van de populariteit van de iPad. Vlak nadat de iPad op de markt kwam kondigde Cisco aan dat ze de Cius-tablet zouden ontwikkelen, gericht op zakelijke gebruikers. Ze hadden echter geen rekening gehouden met een fenomeen van de afgelopen jaren: Bring Your Own Device (BYOD). Medewerkers gaan niet wachten tot de baas tablets koopt voor het personeel, maar schaft er zelf eentje aan. Senior Vice President O.J. Winge van Cisco’s Telepresence Technology Group heeft aangekondigd dat de Cius-tablet uit het assortiment wordt gehaald en gaf daarbij aan dat BYOD-programma’s de oorzaak waren. Gezien de populariteit van de iPad zal het daarbij vooral om iPads gaan. Wel zal het bedrijf doorgaan met het ontwikkelen van software.
Winge legt in een positief getinte blogposting (‘Empowering Choice in Collaboration’) uit dat BYOD steeds meer een haalbare optie wordt binnen bedrijven. Bedrijven geven medewerkers toestemming om hun favoriete smartphones, tablets en laptops mee te nemen naar het werk. Oude zakelijke oplossingen verliezen daardoor terrein op populaire consumentenelektronica. Apple heeft op dat gebied een goede naam. “De werkplek is niet langer een fysieke plaats, maar een mix van virtuele en fysieke omgevingen”, constateert Winge. BYOD is de nieuwe norm, samenwerking moet plaatsvinden voorbij de walled garden. Cisco deed zelf een onderzoek en ontdekte dat 95% van de bedrijven het toestaat dat medewerkers hun eigen apparaten meebrengen. Maar liefst 36% van de bedrijven levert er ook nog eens volledige support op. Gelukkig is Cisco niet helemaal verloren. De Cius is dan wel van de markt gehaald, maar het bedrijf maakt ook nog software die gebruikt kan worden op diverse platformen, zoals Jabber-messaging en WebEx-conferentiesoftware. Met de iPad valt niet te concurreren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Cisco is sowieso niet verloren, want hun core business blijft natuurlijk de zware routers die het gros van de internet backbone vormen, en steeds meer ook de kleinere markt daar (na de overname van Linksys).
Voorbarige kop aangezien de schrijver deze conclusie heeft getrokken naar aanleiding van het marktaandeel van de iPad. Voor veel technerds is de Androidtablet nu juist het summum van flexibiliteit en juist in die kringen hebben de Honeycomb tablets hun stukje marktaandeel veroverd.
@JD: Uit meerdere statistieken is gebleken, dat die Honeycomb-tablets maar een héél klein percentage van het totale aantal gebruikte tablets uitmaken. Zo klein, dat ze onmogelijk impact kunnen hebben gehad op de beslissing van Cisco. Bij de iPad is die link wel te leggen.
Ik denk dat je je argumentatie nog wat verder moet aanscherpen.