Met Citymapper Pass willen de appmakers niet alleen zorgen dat gebruikers zo efficiënt mogelijk van A naar B komen, maar ook zo goedkoop en efficiënt mogelijk. De abonnementsprijs voor de fysieke kaart staat vooralsnog gepland op £30 per week. Voor dat bedrag kun je onbeperkt reizen in zones 1 en 2 in Londen. Als je £40 per week betaalt mag je bovendien onbeperkt gebruik maken van leenfietsen en mag je twee ritjes maken met de taxidienst Ride. In Londen gaat een paar duizend gebruikers meedoen aan de test. Zij kunnen hun Citymapper Pascs koppelen aan Apple Pay en Google Pay.
Citymapper Pass
Mocht de test een succes zijn en uitmonden in een echte dienst, dan krijg je als gebruiker een fysieke groene ov-chipkaart met op de voorkant de bekende mascotte van het bedrijf. Citymapper wil deze dienst uiteindelijk uitbreiden naar zoveel mogelijk steden waar contactloos inchecken ondersteund wordt, dus mogelijk ook in Nederland. Mocht de dienst ooit naar Nederland komen, dan wil Citymapper ervoor zorgen dat je met het OV kunt reizen zoals je thuis gewend bent. Hetzelfde Citymapper-pasje dat je thuis gebruikt om met het ov te reizen kun je dan ook gebruiken in een vreemde stad.
Als je in een bepaalde stad veel met het OV reist kan het goedkoop uitpakken. Citymapper heeft toegezegd de volledige kosten te dekken van alle gemaakte reizen, zonder dat gebruikers extra hoeven te betalen.
Gebruikers die Citymapper de afgelopen tijd in Londen hebben gebruikt kregen een uitnodiging om mee te doen aan de test. In maart 2019 wil het bedrijf de test echt starten.
Nederlandse implementatie van de Citymapper-ov
De kans bestaat dus dat het systeem ook naar Nederland komt, maar dan moeten lokale vervoerders er wel aan meewerken. De Nederlandse Spoorwegen testen sinds januari 2019 het inchecken met je bankpas. Die test loopt een half jaar. Al eerder heeft het bedrijf getest met het inchecken met mobiele telefoons, maar die proef mislukte.
Er is een verschil met ons openbaar vervoer-systeem en dat in veel andere landen. Wij gebruiken één kaart voor alle vervoerders. In Londen heb je een zogenaamde Oyster Card, die je niet in andere delen van het land kunt gebruiken. Dat zou het voor Citymapper lastiger kunnen maken om deze dienst in Nederland te introduceren. Er zijn simpelweg veel meer factoren en meer spelers waarmee rekening moet worden gehouden. Wel zou Citymapper met lokale vervoerders contracten kunnen sluiten.
Openbaar vervoer en Apple Pay
Citymapper is niet de enige die innoveert op het gebied van in- en uitchecken. Met Apple Pay kun je in verschillende landen simpelweg je iPhone of Apple Watch tegen de kaartlezer houden en je bent ingecheckt. Apple rolt deze dienst langzamerhand uit. Het is vooralsnog beschikbaar in Londen en een klein aantal steden in ondermeer China, Rusland en de Verenigde Staten. Als Apple de betaaldienst in Nederland voor het openbaar vervoer wil gebruiken, staan ze voor hetzelfde probleem als Citymapper. Het is dan nog maar de vraag of het gemakkelijk in Nederland gerealiseer kan worden. Met Apple Pay hoeven gebruikers niets meer bij zich te hebben dan hun iPhone of Apple Watch.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Silo, Mike Tyson, Zondebokken en meer (16-11)
- EU wil verbod op regiogebonden App Store en meer: alles voor iedereen in Europa gelijk (12-11)
- Apple Music Classical nu eindelijk via CarPlay te beluisteren (12-11)
- Apple werkt samen met luchtvaartmaatschappijen voor nieuwe Zoek mijn-functie (11-11)
- Weekend kijktips: Back to Black, Twisters, Yellowstone en meer (09-11)
Reacties: 1 reacties