ClassHub is een nieuwe oplossing van de makers van AirParrot. De app is bedoeld om het dagelijkse leven van docenten die met iPads, Chromebooks en andere apparaten werken, makkelijker te maken. Zo kan een docent meekijken op het scherm van een scholier of student, zorgen dat een leerling slechts één app kan gebruiken en apps op afstand installeren en verwijderen van alle apparaten.

ClassHub: apparaten beheren in het onderwijs
ClassHub wordt gemaakt door Air Squirrels, een bedrijf dat vooral bekend werd door de app AirParrot. Daarmee kun je gemakkelijk je scherm delen met anderen. Terwijl AirParrot is bedoeld voor 1-op-1 communicatie tussen twee mensen, is ClassHub duidelijk bedoeld voor een grotere groep. Het moet het beheren van apparaten en het samenwerken binnen een klas makkelijker maken. ClassHub laat docenten meekijken op het scherm van een student en geeft ze de mogelijkheid om bepaalde content en berichten naar een toestel te sturen, bijvoorbeeld een handout of syllabus.
Verschil met Apple Classroom
Docenten krijgen met ClassHub een centraal platform om de toestellen van studenten te bekijken en te beheren, waarbij het platform niet uitmaakt. Daarmee verschilt ClassHub duidelijk van Apple Classroom, een soortgelijke dienst voor het beheren van apparaten. Met Classroom kun je alleen iPads beheren, terwijl ClassHub geschikt is voor iPhone, iPad, Chromebook, Surface Pro, Mac en Windows. Vooral als scholen hun studenten de mogelijkheid geven om hun eigen toestellen mee te brengen, kan dat handig zijn. Al kun je je afvragen of het in dat geval wel wenselijk is dat een docent zomaar apps kan installeren en weghalen.
Met ClassHub kunnen IT-beheerders van een school of universiteit ook de status van elk apparaat opvragen. De oplossing bestaat uit drie onderdelen: een dashboard voor docenten, een webportaal voor IT-beheerders en een app voor studenten. Vooral het schermdelen tussen docent en studenten kan handig zijn, omdat een student zijn specifieke vraag of oplossing dan makkelijker aan de hele groep kan voorleggen. De vraag is alleen in hoeverre dit soort oplossingen ook in Nederland zullen aanslaan. Van Apple’s Classroom hebben we een jaar na de aankondiging weinig meer gehoord.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
Bedrijven mogen hun werknemers niet monitoren in verband met privacy. Zijn scholen hiervoor uitgezonderd in de wet? Zo ja, waarom zouden scholen dit wel mogen?
Ik zie hier alleen potentie in voor basis- of middelbarescholen. Op het hoger onderwijs dienen wij onze eigen laptop mee te nemen. Ze kunnen er niet van uit gaan dat ik deze software op mijn laptop wil.
Ben zeer benieuwd. Gebruiken binnen de organisatie iPads en Chromebooks voor trainingsdoeleinden. Is er al iets bekend over de prijzen?!
In hoeverre mag zulke software wel in het kader van de wet bescherming persoonsgegevens en privacy and data protection zoals beschreven in de nieuwe GDPR die in 2018 van kracht wordt.