Cleartext voor Mac beperkt je tot de 1.000 meest gangbare Engelse woorden
Je bent misschien heel eloquent in je taalgebruik, maar als je voor een Engelstalig publiek moet schrijven heb je te maken met een grote groep mensen die alleen simpele teksten begrijpt. De Mac-app Cleartext gaat je helpen om je teksten makkelijker leesbaar te maken, door te zorgen dat je alleen de 1.000 meest gangbare woorden in het Engels gebruikt.
Cleartext is gebaseerd op het idee van Simple Writer, een webapp met dezelfde insteek. Installeer je liever een aparte app, dan is Cleartext voor de Mac jouw nieuwe schrijfhulpmiddel. Probeer je iets ingewikkelds uit te leggen, dan dwingt de app je om meer gangbare woorden te gebruiken. Onderstaande animatie laat goed zien hoe het werkt: als jij een moeilijk woord typt, haalt Cleartext het weg. Je blijft net zo lang proberen totdat Cleartext jouw woordkeuze wel acceptabel vindt.
Het is nog maar de vraag of de tekst daardoor zoveel duidelijker wordt. Stel dat je bijvoorbeeld het woord dugout wilt gebruiken, dat we eerder vandaag in een artikel over honkbal hanteerden. Bij een dugout weet iedereen wat er bedoeld wordt, terwijl je brein iets harder moet werken als je het omschrijft als: ‘zitplaats voor leiders van een groep mensen die iets met hun lichaam doen’. De Engelse woorden voor coach, trainer, sport, actief, beweging en wedstrijd staan namelijk niet in de lijst.
Dit voorbeeld maakt het ook meteen duidelijk dat je Cleartext vooral moet gebruiken in situaties waarbij je heel algemene informatie wilt uitleggen, bijvoorbeeld instructies aan burgers om ramen en deuren te sluiten. Zodra het over specifieke onderwerpen met bepaalde vaktermen gaat, is Cleartext toch wat lastiger in gebruik. Je loopt al snel vast met dingen die je in één vrij gangbaar woord zou kunnen zeggen (sneaker, elections, president) maar die je opeens uitvoerig moet omschrijven. En hoe omschrijf je een sneaker als je het woord ‘sport’ niet mag gebruiken?
Cleartext heeft een beperking. Je kunt geen bestaande tekst plakken in de app, zodat je kunt zien in hoeverre jouw bestaande tekst moeilijke woorden bevat. In de webapp Simple Writer kan dat wel. Niet iets om continu te gebruiken, maar vooral handig als check dat je niet te moeilijke woorden hebt gebruikt.
Cleartext is niet in de Mac App Store te vinden, maar is te downloaden via GitHub.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- macOS Sequoia 15.2 beta 4 en publieke beta 3 nu te testen (20-11)
- Apple's reparatieprogramma voor MacBook vlindertoetsenborden nu officieel gestopt (20-11)
- Gerucht: 'Nieuw Apple Pro Display XDR krijgt verbeterd scherm dankzij quantum-dot-techniek' (20-11)
- Apple lost in macOS Sequoia 15.1.1 belangrijke beveiligingsproblemen op (19-11)
- Verrassend: MacBook Pro M4 heeft een quantum dot-display (16-11)
Reacties: 2 reacties