Clinton-campagne overwoog Tim Cook als running mate

Gaat Tim Cook de politiek in? De Clinton-campagne overwoog Cook als running mate en ziet ook wel een rol voor hem weggelegd in het toekomstige kabinet van Hillary Clinton.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

In de Verenigde Staten kun je ook zonder de juiste opleiding de politiek in. Je kunt van acteur opklimmen tot gouverneur (Arnold Schwarzenegger) en zelfs tot president (Ronald Reagan). Maar toch kijken we wat vreemd op van het nieuws dat het campagneteam van Clinton Tim Cook heeft overwogen als vice-president. De CEO van Apple had een ontmoeting met Clinton’s campagnevoorzitter John Podesta, maar daar bleef het voorlopig bij.


Tim Cook en Hillary Clinton

Tim Cook als running mate

Het blijkt allemaal uit e-mailtjes die via WikiLeaks zijn onthuld. Clinton’s campagnevoorzitter John Podesta had daarin een lijstje gemaakt van potentiële running mates. Daarin vinden we een aantal opmerkelijke namen, zoals Bill en Melinda Gates, Mary Barra (CEO van General Motors), Howard Schultz (CEO van Starbucks), Ursula Burns (CEO van Xerox) en ‘onze’ eigen Tim Cook. Er staan zo’n 40 namen in de lijst, waaronder de uiteindelijke keuze Tim Kaine.

Hoe de gesprekken met Tim Cook zich verder hebben ontwikkeld, blijkt helaas niet uit de e-mails. Wel wordt de betrokkenen gemaand om voorzichtig te zijn met Cook, omdat hij een relatieve nieuwkomer is die het politieke spel niet gewend is. Of Cook het aanbod serieus heeft overwogen, is helaas ook niet duidelijk. Het zou hoe dan ook een opmerkelijke keuze zijn, omdat Cook de afgelopen maanden nog scherpe uitspraken heeft gedaan over de FBI-kwestie.

Tim Cook en Hillary Clinton tijdens fundraiser

Cook organiseerde vorige maand wel een diner om geld in te zamelen voor de Clinton-campagne, maar dat deed hij ook voor de republikein Paul Ryan. Hij zou in het verleden aan zowel de Democratische als aan de Republikeinse partij hebben gedoneerd.

Clinton koos uiteindelijk voor senator Tim Kaine uit Virginia. Dat betekent overigens niet dat de rol voor Cook is uitgespeeld, want in juli meldde de New York Times dat Clinton eigenlijk wel interesse heeft om Tim Cook aan te stellen in haar kabinet omdat hij openlijk homoseksueel is.

Reacties: 10 reacties

  1. Dat Cook zich maar met Apple bezighoud ipv deze waanzin dat ze in Amerika “politiek” noemen.

  2. John Podesta…wat een eindbaas blijft het toch.
    Maar Mr. Cook in de politiek…? Ik wil in de toekomst geen overheids-telefoon waardoor ze straks nog meer over me weten als dat ze nu al doen…

  3. Het maakt niet uit voor welke partij je bent, maar iemand zoals Tim Cook in welke politieke partij dan ook is gewoon geen goed nieuws voor eindgebruikers.
    Zeker niet in deze dagen van privacy oorlog.

  4. Rare eerste zin. In Amerika heb je niet de juiste opleiding nodig om de politiek in te gaan. Waar wel dan? Welke opleiding is de juiste? Tim Cook heeft technische bedrijfskunde gestudeerd, wat een uitstekende opleiding is voor een politicus.

    Verder snap ik niet waarom het raar zou zijn als Tim Cook het zou doen, omdat hij kritiek heeft op de fbi. Wat is hier de denkwijze? Ik ben het ergens niet mee eens, dus ik ga niet de politiek in?

    Daarnaast de meeste voorgaande reacties, natuurlijk gaat Tim Cook de privacy van de Apple producten niet verminderen, zelfs als hij president zou zijn.

  5. Daarnaast de meeste voorgaande reacties, natuurlijk gaat Tim Cook de privacy van de Apple producten niet verminderen, zelfs als hij president zou zijn.

    Verdiep je maar eens in Amerikaanse politiek, het is een smerig machtsspel.
    Als Vice president ben je volledig afhankelijk van de mensen die jouw informeren, en dat gaat nog wel eens fout, zo erg zelfs, dat een hele oorlog is begonnen op basis van een gephotoshopte foto van Sadam zijn “zogenaamde” weapons of mass destruction(die hij dus niet had).
    Dit kan Tim ook overkomen, zeker aangezien hij geen politieke ervaring heeft.

  6. @Lars: Ik doel echt specifiek op het feit dat Tim Cook de beveiliging van Apple apparaten NIET vermindert voor welk doel da ook.

  7. Origineel geplaatst door Daan
    Rare eerste zin. In Amerika heb je niet de juiste opleiding nodig om de politiek in te gaan. Waar wel dan? Welke opleiding is de juiste? Tim Cook heeft technische bedrijfskunde gestudeerd, wat een uitstekende opleiding is voor een politicus.

    Ik heb ook technische bedrijfskunde gestudeerd, maar kan je vertellen dat je daarmee niets opsteekt van het politieke machtsspel en ook niets meekrijgt over hoe bestuurs- en beslissingsstructuren bij de overheid in elkaar steken. Wel de ideale studie als je productieprocessen en logistiek wilt stroomlijnen, zoals Cook in het begin van zijn loopbaan heeft gedaan.

    Bestuurskunde, geschiedenis, politicologie… veel geschikter qua opleiding.

    Wat ik bedoelde, is dat je als relatieve buitenstaander het behoorlijk ver kunt schoppen in de VS. In Nederland gaat het toch vaker om mensen die al wat langer rondlopen in Den Haag of in de bestuurlijke circuits. Het komt wel eens voor dat een splinterpartij aan de macht komt, die dan wat ondernemers of artiesten naar voren schuift, maar meestal is dat van korte duur.

    Het lukt me niet om er ongenuanceerder over te denken.

  8. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  9. @Gonny van der Zwaag: Dat is een duidelijk verhaal. Maar door het woord opleiding ontstaat de verwarring denk ik. Ik denk aan een studie op zich, jij vooral aan ervaring van een persoon.

  10. Toch een vreemde keuze Tim Cook als vice president. Lijkt me absoluut geen politicus. Maar ja, ook Rutte hebben we nog nooit op enige visie kunnen betrappen en die heeft het ook zes jaar kunnen volhouden. Heel vreemd vind ik het argument dat Clinton heb in haar kabinet zou willen hebben ‘omdat hij openlijk homo is’. Is dat een verdienste of zo? Het enige voordeel zou zijn dat Cook dan niet meer bij Apple op de winkel hoeft te passen en we misschien een voortvarender type krijgen om de Research & Development afdeling ’s stevig aan te jagen. Want dat is wel nodig.