iPhone-accessoire voor mensen met gehoorverlies komt naar Nederland
Fabrikant Cochlear brengt in Nederland de eerste Made for iPhone-geluidsprocessor voor cochleaire implantaten uit. Daarmee kunnen mensen met ernstig gehoorverlies toch blijven communiceren. Dankzij de technologie kunnen gebruikers geluid direct vanaf hun iPhone of iPad naar de geluidsprocessor in een implantaat streamen. Via de iPhone of iPad regelen ze hun gehoor, of controleren ze de instellingen met behulp van een gratis app.

iPhone-accessoire voor gehoorverlies
Volgens de fabrikant is de Nucleus 7 de eerste Made for iPhone-geluidsprocessor ter wereld. Mensen met ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies kunnen hiermee telefoongesprekken voeren, muziek luisteren, video’s kijken en aan FaceTime-gesprekken meedoen. Het geluid wordt rechtstreeks naar het implantaat gestreamd. Eerder waren er al gehoorapparaten die audio naar de iPhone streamen. Ze bestaan al sinds 2013, maar voor mensen met een gehoorimplantaat was er nog weinig keuze.
Hoe zo’n geluidsprocessor werkt? Het apparaat detecteert geluiden die door de ontvanger-stimulator worden omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens door de elektrode in het binnenoor (de cochlea) naar de hersenen gestuurd.
Alleen voor iOS
Voor het bedienen van de Nucleus 7 is er de Nucleus Smart App voor iPhone, iPad en iPod touch. Uit een test met gebruikers bleek dat dit makkelijker was dan het gebruik van een afstandsbediening. De Nucleus 7 is kleiner en lichter dan eerdere apparaten van de fabrikant. Bovendien is er nu een Made for iPhone-bimodale oplossing. Dit is bedoeld voor mensen die in het ene oor een hoorapparaat en in het andere een CI (cochleair implantaat) hebben. Het geluid wordt dan vanaf de iPhone of iPad gestreamd naar beide apparaten, namelijk de Nucleus 7 in combinatie met een 3DReSound-hoorapparaat.
Voor gebruikers is het een mooie ontwikkeling, zodat ze beter kunnen communiceren met huisgenoten en vrienden. Slechthorende Android-gebruikers zullen moeten overstappen, want de app werkt alleen op iOS. Ook handig: de fabrikant heeft een soort Zoek mijn iPhone-functie toegevoegd voor als je je geluidsprocessor bent kwijtgeraakt. Op de kaart zie je dan waar voor de laatste keer verbinding was met de iPhone. Zo weet je meteen of het apparaatje ergens in huis ligt, of in de speeltuin.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
Ik had er nog niets van gehoord…
Hopelijk is er nu eens een equilizer bij die de gebruiker zelf kan aanpassen.
Voor muziek zijn er vele instellingen, voor ander geluid o.a. Voiceover en geluidsbronnen die via de iphone wordennn weergegeven is er geen enkele geluidsaanpassing mogelijk!
Mensen met hoorproblemen hebben juist meer hoog nodig enn vaak minder laag! Voor elke persoon anders, dus laat nmen de aanpassing dan zelf kunnen instellen!
De fabrikant heeft een Find my iPhone functie toegevoegd? Dus als je je iPhone niet hoort(…) of ziet, dan kan je hem opsporen via je gehoorapparaat 😂. Nou maar hopen dat er niet alleen een geluidje overgaat als je ‘m zoekt… 😳
Voor meer duidelijkheid
@Wesley: 🤦🏻♂️
Dat is goed nieuws!
Mijn moeder is 84 jaar en is zeer slechthorend maar zie haar nog niet met een EQ aan de slag gaan. Laat dat maar over aan de specialisten die hier prima metingen voor kunnen doen en die meting vervolgens te uploaden naar je device. Lijkt me veel verstandiger.
Overigens wel een mooie ontwikkeling welk naar mijn mening nog wel in de kinderschoenen staat.
Belangrijke en mooie ontwikkeling waarmee Apple meewerkt en mogelijkheden geeft om mensen met een beperking uit hun isolement te halen. Mooi dat Apple daaraan denkt en meewerkt!
EJ: helaas heeft Apple nog geen effectieve methode voor mensen die niet goed lezen en toch al een commentaar plaatsen. Je gebruikt je hoorapparaat niet om je iPhone te vinden, maar andersom: je iPhone om je hoorapparaat te vinden. Staat in het artikel 😉
@Nick Seamore: Ik heb de app van Widex geprobeerd. Nu weer hoorapparaten zonder app genomen. Laat ze zelfs in ‘universeel’ staan. In de praktijk gebruik je de equilizer niet zo vaak. Het is vooral bedoeld voor luisteren naar muziek en niet om de hoorfunctie te veranderen. Met deze functie kun je lage-midden- en hoge tonen aanpassen. Maar de meeste mensen gaan echt niet bij elk muziekje zitten ‘equilizen’. Wat de gehooraanpassing betreft heb je natuurlijk gelijk; dat is vakwerk.