CoronaMelder-app laat op zich wachten
Dat meldt de NOS na een rondgang bij de makers van de app. Technisch gezien was de app al begin augustus klaar, maar nu is het wachten op de invoering. De benodigde wet moet nog goedgekeurd worden en dat duurt lang. “Juist nu zou je willen dat mensen hem alvast installeren, zodat er al ontmoetingen in kaart kunnen worden gebracht”, vertelde Joris Leker aan NOS. Hij is verantwoordelijk voor de gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid van de app.
Nu het aantal besmettingen weer oploopt en er beperkingen zijn ingesteld voor inwoners van Utrecht en Noord- en Zuid-Holland, is er meer behoefte aan informatie. Met de app kun je zien of er iemand in de buurt is geweest, die positief is getest op besmetting. De Coronamelder-app is sinds half augustus te downloaden voor iOS en Android en is in vijf GGD-regio’s bruikbaar, maar de GGD’s zelf maken nog geen gebruik van de app. Het gaat nu dus om de landelijke invoering die uitgesteld is.
Toevallig brachten de Duitse makers van de corona-app gisteren hun eerste statistieken naar buiten, betrekking hebbend op de eerste 100 dagen van de app. Daaruit blijkt dat 57% van de positief geteste mensen dit daadwerkelijk meldt in de app. Sinds de introductie op 16 juni is deze app 18,4 miljoen keer gedownload uit de App Store en Google Play Store. In Duitsland is de app gemaakt door de grote concerns SAP en Deutsche Telekom, terwijl in Nederland is gekozen voor een gezamenlijke aanpak waarbij bekende ontwikkelaars, designers en UX-experts werden ingeschakeld. Net als in Nederland is de code open source.
Er is in Duitsland een groot verschil tussen Android- en iPhone-gebruikers. In een land waar 72 procent van de bevolking een Android-toestel heeft, blijkt dat elk platform goed is voor bijna 10 miljoen downloads.
Hoe het in Nederland gaat, zal blijken als de app naar verwachting in oktober beschikbaar komt. De wet ligt nu bij de Eerste Kamer. De eerste mogelijkheid voor een stemming is op 6 oktober, maar door aanvullende vragen kan het langer duren. Daarna duurt het nog een kleine week voordat de app in heel Nederland beschikbaar komt. Naast de juridische zaken wil de woordvoerder ook de publiciteitscampagne klaar hebben.
En hoewel het besluitvormingsproces voor deze wetgeving sneller dan gebruikelijk gaat, roept het wrevel op bij de makers. “Iedereen heeft zich maandenlang uit de naad gewerkt om de app op tijd af te krijgen. Het voelt alsof de politieke kant van het verhaal wat minder snel gaat dan de rest van de samenleving”, zegt Jasper Hauser, leider van het designteam. We hebben in onze podcast Jasper Hauser eerder geïnterviewd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
Goed nieuws dus 😂😂😂
Hij is al uit,
Erg jammer dat dit zo lang moet duren, zo hebben we er straks wellicht vrijwel niets meer aan.. 🤦♀️
Erg jammer dat de app wederom wordt uitgesteld. Al het plebs dat zogenaamd tegen de app is vanwege ‘privacy issues’ zit de godganse dag op Facebook en andere social media waar letterlijk alles continu en altijd van je getraceerd wordt, lopen met Fitbits rond die al je gezondheidsgegevens naar Google Inc. stuurt elke 30 seconden etc. (zie artikel in het FD over smartwatches).
Stel je voor dat de overheid een wet doordrukt dat men behoed van excessieve blootstelling aan het virus en het land zo veel mogelijk draaiende wil houden in crisis tijd! Nee, dat kan en mag echt niet hoor! Het plebs ontvangt de uitkering toch wel.
Dit dus. Mensen zijn soms zo dom en naïef.
@Alex: Dom en naïef?
Het is dom en naïef om te denken dat als je iets online doet dit niet gevolgd word.
Zelfs iCulture gebruikt gegevens van je, of heb je de gebruikersvoorwaarden en privacy overeenkomst nog nooit gelezen? (Ik had het in ieder geval niet gelezen tot ik het net effe snel voor de grap had opgezocht)
Maar ik geef liever mijn privacy weg voor mijn en andere hun gezondheid dan aan Facebook en dergelijken die in principe alleen voor je plezier zijn.
En wat ik begreep was de Corona app zelf wel goed alleen moet in de wet worden vastgelegd dat Apple en Google de gegevens niet kunnen gebruiken toch?
Maar iedereen heeft zijn eigen mening en mag zelf bepalen waar hij of zij wel zijn privacy voor opgeeft.
@matsvandeursen: Dat staat ook in het artikel. De app is al overal te downloaden (sinds half augustus, zie ook ons eerdere artikel daarover), maar hij is maar actief in een beperkt aantal regio’s. Het gaat hier om de landelijke invoering die uitgesteld is.
@iErik: 100% eens
Bureaucratie gaat vóór alles, blijkbaar. Bizar dat je nu op basis van vrijwilligheid de app nog niet kan gebruiken. Want de lokale GGD ‘mag’ de gegevens niet invoeren. Wiens data is het nou?!
@Benjamin Kuijten | iCulture.nl: Bijna. De app kan je gewoon downloaden en is na installatie volledig actief. Er worden gewoon tokens gegenereerd en uitgedeeld. De app werkt dus gewoon landelijk.
Het enige is dat er maar (ik dacht) twee regio’s zijn (Drente en de achterhoek) waar je in geval van een besmetting samen met de GGD kan doorgeven dat je besmet bent zodat dit ook werkelijk doorgegeven wordt aan anderen.
De overige regio’s doen de GGD’s hier nog niets mee.
Maar technisch gezien werkt de app gewoon.
Precies dit!!
Ben benieuwd wat er eerder zal zijn, een werkende Corona app of het Corona medicijn.
Even voorop stellen: ik gebruik geen FaceBook, Instagram en beperk Whatsapp en Google. Ik weet dus niet of ik onder de hierboven genoemde plebs behoor, maar het lijkt me toch logisch dat er eerst goede regelgeving komt, voordat half NL een app op zijn iPhone zet? En dan wordt ik dom en naïef genoemd? En dan gaat de ontwikkelaar klagen dat hij zich uit de naad heeft gewerkt…..Ik ben blij dat we in een land wonen waar over dit soort belangrijke zaken (zoals het bewaken van privacy) een goed proces vooraf gaat. Ik laat me dus niet beïnvloeden door mensen zoals iErik die zijn privacy al lang door het afvoerputje heeft gespoeld. Deze app is geen FaceBook of Instagram. En al wil je die vergelijking trekken: Nogmaals, ik gebruik geen FaceBook of Insta. Dit is een bewuste keuze omdat ik mijn privacy belangrijk vind. Dus voor mij voorlopig ook geen app. Ik leef in mijn bubbel, werk thuis, houd 1.5mt afstand en vermijd drukke plekken. En daar baal ik als een stekker van! Zullen we ophouden te stellen dat we sowieso al geen privacy meer hebben? Ik koester namelijk het laatste beetje wat ik nog kan beschermen.
@iErik:
Het is dat ik op vrouwen val maar anders had ik jou een huwelijksaanzoek gedaan hahaha. De discussies op verjaardagen het werk etc en dan tijdens de discussie lekker op Facebook zitten. Spelletjes “gratis” spelen en filmpjes kijken voor meer coins.
Nee die verzamelen geen informatie van je hoor.
Laat die app nou aub komen.
Hahaha wauw deze man, ik voel je!
@Flieps: Waar ben je bang voor? Dat de overheid je gaat volgen, of wil weten dat je wel goed gedraagt te ja of te nee?
Daar is deze app totaal niet geschikt voor dus maak je niet zo druk!! Daar heeft Apple en Google wel voor gezorgd.
Als je denkt dat de overheid niets van je weet dan ben je wel heel erg dom en of naïef.
Ze weten bijna alles van je en als het echt moet hebben ze je binnen 20 minuten te pakken als je een mobieltje heb en dat hoeft niet eens een slimme te zijn!
Mooi dat je zelf al aangeeft dat je wel Whatsapp en Google gebruikt. Oh, en je typt dit dus ook nog van een iPhone maak ik op uit je bericht. Lees het artikel van iCulture over de nieuwe voorwaarden van Whatsapp maar even die in begin 2016 zijn doorgedrukt door Facebook om Whatsapp te kunnen blijven gebruiken. Whatsapp = Facebook dus gebruik je het net zo goed als iemand die dagelijks op Facebook zit. Verdiep maar even in wat je iPhone allemaal upload naar de servers van Whatsapp/Facebook elke 30 seconden.
Maar goed om te horen dat je afstand houdt en thuis werkt! Als je nou direct ook even de voorwaarden van Teams/Zoom etc. erbij pakt dan zou jij inderdaad in je eigen bubbel leven en niet meer werken. Dat geneuzel over je privacy, hou toch op man. Kan eindeloos doorgaan met voorbeelden (kenteken auto, traject controles, openbare camera’s, winkelend publiek & bluetooth etc.), maar ik laat je graag in je bubbel: jij hebt al je privacy nog!
@Marco: Nee, daar ben ik dus niet bang voor. Ik heb vertrouwen in deze overheid. Maar ik heb geen vertrouwen in hackers en commerciële partijen die de data uit deze app op een of andere manier toch kunnen gebruiken. Dus eerst zorgen dat er een wettelijk kader is, de app werkt en 100% veilig is.
@iErik: Jongejonge….ik wil helemaal niet zo met je in discussie. Wat bereik je er nu mee om mensen op deze manier aan te spreken en iedereen in een hokje te stoppen met overduidelijke voorbeelden? Dat ik dan zeg: “Oh ja…hij heeft gelijk. Privacy is eigenlijk onzin….”Tussen al die voorbeelden die jij noemt zit nog een hoop privacy. Het gekke is dat jij je er al lang niet meer van bewust bent. Jij accepteert iedere verandering dan misschien klakkeloos. Ik denk er even kritisch over na, voordat ik op ‘accepteer’ druk.
Ik heb een goed belegde boterham verdiend als programma manager voor grootschalige veranderingen en als crisismanager van bedrijven in financiele en kwaliteitsproblemen. Dan kijk je grondig naar de cijfers, luister je goed naar alle betrokkenen en beslis en handel je snel. Een wetgevingsproces duurt doorgaans veel langer dan nu is aangekondigd. Oktober? Maak je borst maar nat! Heel triest voor de makers van de app en allen die snakken naar zo’n effectief middel.
Dat wetgevingstraject hoort niet bij een crisis. Dan maar geen wet en doorgaan met juridisch acceptable noodgrepen. Ons kabinet – mijn waardering voor alle maatsregelen vóór juli – heeft zichzelf in de problemen gebracht. Als de crisis – aanpak was volgehouden, dan was de App zonder wet al operationeel – met de keuzevrijheid de app te gebruiken of niet. Minister Hugo de Jonge is geen bestuurder voor crisissituaties. Zijn top-ambtenaren en de GGD-top ook niet. De externe helpers zoals Feike Sijbesma (was CEO DSM) hebben niet voor niets afgehaakt. Dat wreekt zich nu.
Bange mensen en “ik doe niet meer mee” types vormen al eeuwen zo’n 15-20% van de bevolking, maar hebben momenteel meer invloed dan de 80% die begrijpt dat je in deze crisis geen tijd te verliezen hebt. Wat werkelijke angst is of wat puur egoisme is weet ik niet. In bedrijven gaat dat in een crisis uiteraard net zo. Maar daar kan een bekwame crisismanager de COR en de rechter wel overtuigen. Deze 15-20% gijzelt nu het politieke debat en beseft niet dat ze mede verantwoordelijk zijn voor de duur en de gevolgen van deze pandemie (sociaal, economisch en in het aantal doden).
De app is volkomen nutteloos. Waarom wil iemand het hebben?
Er kan geen contact worden gemeten met de app. Onmogelijk.
Je kan 30 minuten in een kamer zitten en als er iemand 30 minuten in de kamer ernaast zit, binnen 5 of 6 meter, wordt dat gemeld als ‘contact’.
Maar als je een ‘vluggertje’ doet, en binnen 15 minuten klaar bent, is er ‘geen contact’.
Bluetooth kan niet weten of er een muur of raam of plastic scherm of wat dan ook tussen staat. De app is dus compleet WAARDELOOS.
Prima dat de overheid privacy zo hoog in het vaandel heeft staan, maar moet het zo lang duren voordat de Eerste Kamer zich erover kan buigen? Dit is toch echt een situatie waarin je bij wijze van spreken alles laat vallen en je stort op het probleem (Corona). Deze pandemie en een oorlog zijn zo ongeveer de meest urgente zaken die je in een mensenleven kunt treffen.
Met een beetje “geluk” hebben we dus half oktober een werkende app. Dat is een halfjaar na de uitbraak en middenin de “tweede golf”. Dat had natuurlijk veeeeeel sneller gemoeten, dat zal een evaluatie ook wel uitwijzen. Maar dat moet niet met een evaluatie naar voren komen, maar gewoon gezond boerenverstand zijn.
Wat is eigenlijk het verschil tussen deze app en de gezamenlijke implementatie die Apple en Google hebben gedaan die standaard op mijn iPhone staat? Blootstellingsmeldingen?
@Snoeper: De een kan niet zonder de ander. Je telefoon kan alleen bijhouden bij wie je in de buurt bent. Of die persoon besmet is of raakt moet uit de registratie van de GGD komen. Als die niks doet krijg je altijd “0 mogelijke blootstellingen” als resultaat.