Meer dan 4,5 miljoen downloads voor CoronaMelder-app [poll]

Minister Hugo de Jonge heeft bekendgemaakt dat de CoronaMelder-app al meer dan 4,5 miljoen keer is gedownload. Bovendien blijken steeds meer jongeren de CoronaMelder-app te gebruiken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

4,5 miljoen downloads voor CoronaMelder

Verder hebben meer dan 115 duizend mensen anderen gewaarschuwd via de app. In 7 van de 10 gevallen kwam een melding via de app sneller binnen dan via de GGD. De app heeft ertoe geleid dat 9.500 besmettingen anders niet of veel later zouden zijn opgespoord. Verder is het leuk om te weten dat 2 op de 5 jongeren in de leeftijdsgroep tussen 15 en 24 jaar de app heeft geïnstalleerd. Daarmee groeit het aantal jongeren. In de groep tussen 17 en 24 jaar heeft zelfs 1 op de 3 de CoronaMelder-app op de smartphone staan. Dit ligt nu op hetzelfde niveau als bij de 24-plussers. Het blijkt allemaal uit doorlopend onderzoek van Tilburg University.


Volgens dr. ir. Nynke van der Laan van Tilburg University is niet precies duidelijk waarom jongeren in de eerste maanden na de introductie de app minder vaak downloadden dan volwassenen:

Een mogelijke verklaring is dat het coronavirus in eerste instantie met name als een gevaar voor ouderen werd gezien. Hierdoor voelden jongeren zich in het begin wellicht minder aangesproken.

CoronaMelder-app

Volgens Hidde Schultze, betrokken bij de ontwikkeling van de CoronaMelder-app is het een goede ontwikkeling dat steeds meer jongeren de app gebruiken. Zeker nu de middelbare scholen weer deels opengaan en we te maken hebben met de veel besmettelijker Britse variant. Met de app worden besmettingen vaker en sneller ontdekt. Verder vinden mensen in de app aanwijzingen wat ze moeten doen als ze mogelijk in contact zijn geweest met een besmette persoon.

Meer dan 115.000 mensen hebben in de CoronaMelder-app aangegeven dat zij besmet zijn geraakt. Het bronnen- en contactonderzoek kon daardoor sneller van start gaan. Ook blijkt dat bijna 5% van de mensen die zich na een melding van de app lieten testen, toch besmet bleken. Ook al hadden ze geen klachten.

[crowdsignal poll=10755584]

Lees je dit artikel via de app? Dan kun je de poll invullen via deze link.

Een van de redenen waarom mensen de app niet installeren, is omdat hun toestel er niet geschikt voor is. Gelukkig is daar sinds vandaag verandering in gekomen, want het is nu ook mogelijk om de CoronaMelder-app op de iPhone 5s en iPhone 6 te installeren.

Bekijk ook

CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app: alles wat je moet weten over de Nederlandse corona-app

De CoronaMelder-app is de corona-app van de Nederlandse overheid. De app is beschikbaar voor onder andere de iPhone. De app moet de verspreiding van het coronavirus voorkomen, maar hoe werkt de app precies?

Vanwege de politieke gevoeligheid van dit onderwerp worden reacties bij dit artikel extra streng gecontroleerd. Houd het on-topic over de app s.v.p.

Reacties: 14 reacties

  1. Zit ik niet bij..

  2. Ik zit er wel bij, maar het stroom verbruik op mijn iPhone 11 Pro is wel vele malen hoger door die app

  3. @Maarten: komt dus door de optie “Bloodstellingsmeldingen” Ik heb “Coronamelder” niet geïnstalleerd maar ervaar hetzelfde probleem: accu drain.

  4. In het begin wel de app gehad op mijn iPhone 11 Pro, totdat ik door had dat het wel het nodige van de batterij vroeg. Daarna is het heel snel verwijderd.

    Blootstellingensmeldingen heb ik ook uitgezet, niets hiervan is dus meer geïnstalleerd / actief.

  5. Nou mooi niet dat ik die app ga downloaden.

  6. Helaas moet ik concluderen dat, zoals alles wat onze overheid onderneemt op het gebied van it, ook bij de CoronaMelder app zo is dat het een aanfluiting is. Meerdere keren in contact geweest met mensen die later positief testte op Corona en ook de app hadden geïnstalleerd. Echt geen enkele keer een melding ontvangen. Spijtig, ik neem aan dat de API van Apple en Google gewoon goed werkt.

  7. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  8. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  9. Niet in gebruik en ook niet van plan om te downloaden!

  10. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  11. Het is niet mogelijk inderdaad om fake meldingen te doen. Jammer dat er mensen zijn die deze functie willen misbruiken. Gelukkig kun je geen valse meldingen doen omdat dat allemaal via de GGD loopt.

    Dat de app extra stroom zou verbruiken is totale onzin. Het Bluetooth signaal wat de iPhone uitzend is Bluetooth LE en energie zuinig. Vroeger in het begin van Bluetooth loonde het de moeite het uit te schakelen als je het niet gebruikte. Nu kun je het heel de dag aan laten staan want het kost een fractie van de energie van je batterij. Sterker nog het uitschakelen en vervolgens weer inschakelen van Bluetooth kost meer energie.

    Misschien ten overvloede;

    De broncode van de app is vrijelijk in te zien is niet gevaarlijk, heeft totaal geen last van privacy issues en werkt volledig anoniem. De codes die Bluetooth uitzend zijn volledig random en niet te herleiden.

    Je moet aan twee voorwaarden voldoen om een melding te krijgen. Je moet namelijk minstens een kwartier lang binnen 1,5 meter van iemand met Corona zijn geweest wil je een melding krijgen in de app. Anders is het risico te klein en de kans op besmetting nihil.

    Ik zou zeggen gewoon installeren die melding en lief zijn voor elkaar !

  12. Origineel geplaatst door Richard
    Helaas moet ik concluderen dat, zoals alles wat onze overheid onderneemt op het gebied van it, ook bij de CoronaMelder app zo is dat het een aanfluiting is. Meerdere keren in contact geweest met mensen die later positief testte op Corona en ook de app hadden geïnstalleerd. Echt geen enkele keer een melding ontvangen. Spijtig, ik neem aan dat de API van Apple en Google gewoon goed werkt.

    Als je positief getest bent moet je zelf aangeven bij de ggd dat je de app hebt. Ze vragen er namelijk niet zelf om

  13. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.