Hoewel reizen naar het buitenland er de komende tijd vanwege het coronavirus nog niet in zit, heeft de overheid de Nederlandse CoronaMelder-app wel uitgebreid met werking voor het buitenland. Met de nieuwste versie werkt de app vanaf 30 november samen met achttien Europese landen. Dat is ook handig als je in een grensgebied woont.
CoronaMelder werkt met buitenlandse corona-apps
De samenwerking met buitenlandse corona-apps is het resultaat van een Europese samenwerking. De EU heeft hiervoor de Europese Federatieve Gateway Service (EFGS) opgezet. Hiervoor gebruiken de apps een gemeenschappelijke server in Luxemburg, waarmee de anonieme gegevens uitgewisseld worden. Op het gebied van privacy hanteren alle deelnemende apps dezelfde voorwaarden. Er worden geen locatiegegevens gedeeld, want alleen de anonieme codes worden tussen de verschillende apps uitgewisseld. De gegevens worden maximaal veertien dagen op de Europese server bewaard.
De Duitse Corona-Warn-App werkt bijvoorbeeld ook met dit systeem. Dat betekent dat als een Duitser met de corona-app op zijn of haar telefoon langdurig bij jou in de buurt geweest is, jij een melding van de CoronaMelder-app krijgt als de desbetreffende Duitser positief getest is en de codes deelt met de Duitse GGD. Je hebt dan dus alleen maar de Nederlandse CoronaMelder-app nodig. Je kunt ook apps uit andere landen installeren, maar dat is dankzij deze Europese samenwerking niet nodig. Andere landen die meedoen zijn Spanje, Italië, Polen, Denemarken en Ierland.
Alleen landen die gebruikmaken van een gedecentraliseerde app kunnen zich bij het Europese initiatief aansluiten. Daarbij worden de gegevens in de app zelf verwerkt. België heeft ook een gedecentraliseerde app, maar het is niet duidelijk of de Belgische CoronAlert-app ook samen gaat werken met apps uit andere landen. Op de Europese website lees je meer informatie.
De apps die meedoen maken gebruik van de corona-tools van Apple en Google. Hoe dat werkt lees je in onze uitleg. Lees ook onze uitleg over de Nederlandse CoronaMelder-app.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
En wat is nu de dekking, want we weten inmiddels dat dit pas werkt als die groter dan 60% is
Voor België: https://coronalert.be/en/faq/
Afgelopen dinsdag positief getest, GGD nog steeds niet gebeld en die activeren de melding, dus weinig nut die app
Heb de app eraf gegooid, binnen een dag trok hij heel mijn batterij leeg van mijn nieuwe 12 Pro Max… tot 2x toe. Nou laat dan maar.
@Patrik: geen probleem met de app op mijn iPhone 12 pro. Eind van de dag accu meestal rond de 65, 70%.
@Patrik: hier de app geïnstalleerd sinds de allereerste mogelijkheid.
Op een gemiddelde dag geeft de telefoon aan dat er ca.4% verbruikt is door “blootstellingsmeldingen”.
En dat is een fabeltje. Ook al heeft 20% van de bevolking de app, als ik besmet ben en 5 mensen heb gezien / contact mee gehad, en eentje wordt gewaarschuwd hierover en getest, dan is dat 1 persoon minder die mogelijks weer anderen besmet.
*alle* beetjes helpen om de R-waarde onder 1 te krijgen en houden. Als de R waarde 1.03 is, dan besmetten alle 100 mensen 103 nieuwe mensen. die 103 besmetten er 106, etc etc.
Als je daar 20% afhaalt, die zich laten testen en afzonderen, dan is dat al een gigantisch verschil. Stel, die 103 nieuwe mensen krijgt 10% een waarschuwing, laat zich testen, is positief en gaat in isolatie, dan besmetten die 103 mensen nog 93 mensen. en van die 93 10% die het weten dankzij de app, besmetten nog 86 mensen.
Natuurlijk is dat er van uit gaand dat we 100% van de gevallen melden via de app, dat is niet zo, maar het verschil tussen 100 mensen die 103 mensen besmetten, en 100 mensen die 99 mensen besmetten, is echt niet zo groot, maar maakt wel het verschil tussen groeiende of dalende cijfers, besmettingen, sterfgevallen, hospitalisaties, etc etc.
Zie ook deze video.
Wat houdt je tegen om zelf te bellen? Je hebt toch niets te doen in quarantaine.
Die Corona apps zijn een interessant experiment, maar ik doe er niet aan mee. Het helpt vooral bij het instant houden van de hysterie, en de batterij van mijn X is toch al niet helemaal gezond.
@dafo: Helemaal mee eens! app was zonde van het kostbare belastinggeld, had naar mijn mening beter besteed in de zorg kunnen worden.