Eisen aan gebruik van COVID-19 tool
Nadat vorige week de nieuwe beta van iOS 13.5 werd uitgebracht, heeft Apple nu nieuwe informatie gegeven over de zogenaamde Exposure Notification API voor COVID-19. Het bedrijf benadrukt daarbij nogmaals dat er grote aandacht is voor privacy. Eén van de beperkingen is dat de oplossing maar mag worden gebruikt door één publieke gezondheidsapp per land. Dit moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen in een bepaald land dezelfde app gebruiken.
Beide bedrijven hebben ook app-concepten en voorbeeldcode vrijgegeven, zodat appontwikkelaars weten hoe de apps er ongeveer uit komen te zien op de iPhone en Android-smartphones. Apple en Google zullen ook landen blijven ondersteunen die hebben gekozen voor een regionale of staatsoplossing.
Half mei van start
Met de oplossing van Apple en Google krijg je een anonieme waarschuwing als je in contact bent geweest met een persoon die besmet is met het coronavirus. De eerste fase gaat half mei van start. De publieke apps moeten dan gebruik maken van de API. In de toekomst zal de technologie dieper in de besturingssystemen zijn geïntegreerd, zodat het minder afhankelijk is van specifieke apps.
De bedrijven leggen verder uit, waarom ze een dergelijke tool hebben gebruikt. Overheden probeerden hun eigen apps te maken, maar stapten vervolgens naar Apple en Google toe voor hulp. Met de API kunnen overheden zelf aan de slag gaan met het bouwen van hun eigen app. Met de design-concepten krijgen ze alvast een indruk hoe ze dat moeten aanpakken.
Voorbeeldcode
De voorbeeldcode voor een app helpt overheden nog verder. De code laat de best mogelijke oplossingen zien, bijvoorbeeld voor de teksten die op schermen kunnen verschijnen. Zo wordt er een voorbeeld gegeven van het welkomstscherm en de schermen om te rapporteren dat je positief bent. Om misbruik te voorkomen moet daarvoor een unieke test-ID worden gebruikt.
Apple en Google geven ook een suggestie hoe het waarschuwingsscherm eruit zou moeten zien en hoe gebruikers de notificaties moeten beheren. Sinds de iOS 13.5 beta zit er een schakelaar in de Instellingen-app waarmee je de notificaties kunt aan en uit zetten. Het systeem is overigens opt-in. Je moet toestemming geven om eraan mee te doen. Verder gelden nog wat meer eisen: de apps moeten worden gebouwd door publieke gezondheidsorganisaties, moeten de gebruiker om toestemming vragen en mogen slechts een minimale hoeveelheid data verzamelen. De locatie van een gebruiker mag niet worden vastgelegd.
Wil je meer weten over de coronavirus-tracking van Apple? Lees dan ons overzicht!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- 'Vernieuwde Mail-app dit voorjaar naar Mac en iPad' (maar niet voor iedereen) (20-01)
- Carrot Weather heeft nu een CarPlay-app: navigeren met het weer (als je ervoor betaalt) (16-01)
- Locatiegegevens van gebruikers populaire Nederlandse apps op straat: dit is er aan de hand (15-01)
- Nieuw in WhatsApp: camera-effecten, sneller reacties versturen en meer (15-01)
- BMW's nieuwe iDrive-systeem zet een stap achteruit in CarPlay-ondersteuning (14-01)
Google heeft meerdere apps en diensten die voor Apple-gebruikers interessant zijn. Bekende apps zijn Google Maps, de Google Assistent en Gmail. Bekijk in deze lijst wat Google zoal doet voor mensen met een iPhone, iPad of Mac.
- Alle Google-apps voor iPhone en iPad
- Alles over Google Maps
- Gmail instellen op iPhone en iPad
- Google Home: alles over de slimme speaker van Google
- Haal meer uit Google Foto's
- Haal meer uit Google Drive
- Haal meer uit Google Maps
- Google-account: controleer welke apparaten toegang hebben
- Alles over Google Home en Google Nest
- Google Assistent
- Alternatieven voor Google-diensten
Reacties: 17 reacties