Het Britse bedrijf Curve belooft dat ze de eerste zullen zijn met een volledig functionerend alternatief voor de Apple Wallet-app. Dat gaat gebeuren zodra Apple volledig voldoet aan de EU-eisen om de NFC-chip van de iPhone open te stellen. Apple zou nog bezig zijn om de technische details af te ronden. Zodra dat klaar is kan Curve meteen de eigen, concurrerende Wallet-app uitbrengen. Curve is gevestigd in Londen en valt dus zelf buiten de EU. Toch wil het bedrijf graag de moeite nemen, omdat er volgens Curve-oprichter Shachar Bialick “miljoenen euro’s” te besparen zijn als Apple buiten spel wordt gezet.
Apple moet volgens de Digital Markets Act meerdere aanpassingen doen, waaronder concurrerende App Stores toestaan. Wat App Stores betreft is dit al erg goed gelukt: er zijn al meerdere initiatieven aangekondigd, waarvan een aantal al operationeel zijn. Met betaalsystemen die concurreren met Apple Pay gaat het wat langzamer. Het idee is dat gebruikers de Apple Wallet volledig kunnen vervangen door een andere oplossing. Het tweemaal indrukken van de zijknop van de iPhone zal daarbij ook zorgen dat er een ander betaalsysteem wordt geactiveerd, bijvoorbeeld die van Curve.
Een andere kanshebber die heeft aangegeven een Wallet-alternatief te willen ontwikkelen, is Vipps MobilePay, dat al 11,5 miljoen gebruikers beweert te hebben en met 650 medewerkers een mobiele portemonnee voor alle Scandinavische landen wil ontwikkelen. Nu NFC wordt opengezet zouden ze hun ambities wel eens kunnen verleggen naar alle EU-landen.
Curve is een stuk kleiner en heeft 4 miljoen klanten. Curve werd vooral bekend in de begindagen van Apple Pay, toen veel Nederlandse banken er nog niet klaar voor waren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Wallet
Wallet is een standaardapp op de iPhone waarin je klantenkaarten, tickets, kortingscoupons, pinpassen en creditcards bewaart. Je kunt er ook digitale sleutels voor geschikte auto's en deursloten in bewaren. Het is een soort digitale portemonnee, vandaar de naam van de app. De Wallet-app vind je behalve op de iPhone ook op de Apple Watch, zodat je al je klantenkaarten, tickets en meer altijd bij de hand hebt. Wallet is bovendien de thuishaven van Apple Pay, de betaaldienst van Apple. Lees alles over de Wallet-app, het maken van eigen Wallet-kaarten en meer.

- Wallet uitleg
- Klantenkaarten en tickets toevoegen aan de Wallet-app
- Zelf Wallet-kaarten maken
- Wallet-kaarten delen
- Bonuskaart in Wallet
- Apple Pay en Wallet
- Klantenkaart-apps met Wallet
- Pakketjes volgen met de Wallet-app
- Houd je Wallet opgeruimd met deze functie
- Apple CarKey: digitale autosleutels in Wallet
- Huissleutels in Wallet
Ik gebruik Curve dagelijks omdat Beobank in België geen Apple Pay ondersteunt maar wel interessante creditcards uitgeeft met cashback / beloningen waardoor het interessant is deze veel te gebruiken en zodoende geld te kunnen verdienen aan je creditcard ipv omgekeerd.
Ik ben dan ook erg loyaal naar Curve en juich het initiatief toe.
Je zou daarnaast denken dat een vereniging van banken of bijvoorbeeld Mastercard zelf op deze manier ook een wallet kan uitbrengen om de Apple Pay “tax” te kunnen omzeilen.
Maar dan krijg je een wildgroei aan wallets wat ook weer niet handig is. Ik ben benieuwd!
Ik kijk hier allemaal nog niet zo positief tegen aan. Ik weet dat Apple veel geld verdiend en alles naar hun hand kan zetten, maar mede door Apple kunnen we al lang betalen met onze telefoon (en Watch en Macbook). En dan heb ik het over een gebruiksvriendelijke manier. Dat was daarvoor niet. Als ik het heb over banken, die zijn de laatste jaren veel innovatiever geworden doordat Apple met oa Apple Pay is gekomen. Anders had ik nog steeds altijd een bankpas bij me gehad. Nu willen ze Apple buitenspel zetten, maar ik denk dat we dan ook weer allemaal apps met eigen oplossingen krijgen. Als Apple het reguleert werkt het wel allemaal intuïtiever. In mijn ogen dan.
Dat is natuurlijk onzin! Met iDeal hebben we al jaren een goed systeem om te betalen, zowel aan bedrijven als onderling. Banken hebben Apple Pay alleen geadopteerd omdat Apple er voor gezorgd heeft dat er geen alternatief mogelijk is. De enige ‘innovatie’ is dat je geen pasje meer mee hoeft te nemen, maar alleen als Apple er aan verdient.
Alle andere innovaties die met een echt open NFC chip mogelijk zijn kwamen er niet omdat Apple er altijd een ‘service’ tussen wil manoeuvreren om geld te verdienen.
Daarom kun je nu een NS kortingkaart of een Museumjaarkaart niet vanaf je telefoon gebruiken.
Als Apple gewoon de NFC chip had open gesteld hadden we nu geen Apple Pay, maar al lang het systeem dat nu nog moet worden ingevoerd. Apple Pay kost de banken en dus de gebruiker alleen maar geld en voegt niets wezenlijks toe.