Cydia is een programma dat je na een jailbreak van firmware 2.0 standaard op de iPhone vindt. Voorheen gebruikten veel mensen het programma Installer om extra software te installeren. Cydia werkt op vergelijkbare wijze maar is misschien nog even wennen; vandaar deze korte kennismaking. Cydia is gemaakt door Jay Freeman en verschilt qua uiterlijk niet zoveel van Installer. Als je door de applicaties bladert zul je zien dat er veel technische applicaties voor ontwikkelaars beschikbaar zijn, maar er komen ook steeds meer applicaties voor gewone gebruikers bij.
Na het opstarten van Cydia kun je op de knop Reload tikken om de sources opnieuw te laden. Onderin het startscherm zie je vijf knoppen: Home, Sections, Changes, Manage en Search. Op het startscherm zie je ook alvast een link naar Featured Packages, waar je snel naar populaire applicaties zoals NES Emulator, Poof en Open SSH gaat.
Heb je een applicatie gevonden die je wilt installeren, dan kun je een detailscherm openen. Daarna klik op je de knop Install (rechtsboven) om de applicatie daadwerkelijk te installeren. Er verschijnt dan een scherm met wat details, zoals de bestandsomvang en de hoeveelheid opslagruimte die de applicatie in beslag neemt. Een druk op de knop Confirm zorgt dat de installatie van start gaat. Na een paar seconden verschijnt er een zwart scherm met uitpak- en downloaddetails. Met een klik op de knop Close Windows ga je terug naar het programma zelf.
Met Cydia kun je:
- Bladeren door applicaties op basis van categorie
- Bij elke applicatie zien wat de omvang en functie is
- Applicaties zoeken op naam, met de zoekfunctie
- Kijken welke applicaties een update beschikbaar hebben
- Je geïnstalleerde applicaties beheren
Het aanbod in Cydia breidt zich steeds verder uit. Voor firmware 2.0 is het aanbod in Cydia nog wat beperkt. Toen we dit artikel schreven waren de volgende applicaties aanwezig (intussen zijn er veel meer):
Poof is een applicatie waarmee je iconen op de Springboard kunt verbergen. Dat is handig als je applicaties hebt geïnstalleerd waarvan je liever niet hebt dat anderen ze zien of bij utilities die je niet dagelijks nodig hebt en waarvan je niet wilt dat ze je Springboard ‘vervuilen’.
In de App Store vind je verschillende zaklamp-applicaties, maar die hebben als nadeel dat ze het scherm niet echt helderder maken. Flashlight doet dat wel: als de belofte van de ontwikkelaar klopt is de verlichting veel sterker dan bij andere iPhone-zaklampen.
De NES Emulator van Nervegas geeft je toegang tot meer dan honderd NES-games, die je kunt installeren door de ROM’s in /var/mobile/Media/ROMs/NES te plaatsen. Je moet houden van het retro-uiterlijk van de games, maar Mario en arkanoid-achtige games vindt iedereen toch leuk?
Power Tool is een applicatie van Gojonnyboy, waarmee je je iPhone kunt rebooten, respringen en uitzetten. In firmware 1.1.4 was de applicatie al beschikbaar, voornamelijk voor mensen waarvan de aan/uitknop kapot was gegaan. Nu is Power Tool terug in een versie voor firmware 2.0.
BossPrefs is een bundel nuttige hulpmiddelen waarvan nog niet alle functies werken. BigBoss heeft het tool echter zo snel mogelijk willen uitbrengen, zodat het mogelijk wordt om SSH uit te schakelen. Ingeschakeld laten kost namelijk batterijduur en brengt beveiligingsrisicio’s met zich mee.
In Cydia zijn nog meer kleine applicaties te vinden, zoals Metronome: een metronoom voor muzikanten en een hoop kleine applicaties waarmee je het batterij-icoon en de sliderknop naar wens kunt aanpassen. Hieronder de twee mooiste: de Abstract Butterfly Batterij als vervanger voor je batterij-icoon en Apple Sliders waarbij de lock-schuifknop wordt vervangen door een appeltje.
Cydia is ooit gemaakt als een betere en completere vervanger van Installer. Het gebruikt een open source-aanpak die robuuster zou moeten zijn. Je kunt ook je eigen sources toevoegen: dit zijn URL’s die je handmatig in Cydia moet intikken. Ze zorgen ervoor dat de catalogus van applicaties nog verder wordt uitgebreid.
Meer informatie over Cydia is te vinden op Saurik’s website en de webpagina’s over Telesphoreo.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 47 reacties