Onofficiële App Store-winkel Cydia Store stopt na 11 jaar

Na 11 jaar komt er een einde aan de jailbreak-winkel Cydia Store. Beheerder Jay Freeman zorgde er jarenlang voor dat jailbreakers makkelijk apps konden installeren. Maar de jailbreak-wereld is niet meer wat het geweest is.

Vice Magazine schreef afgelopen zomer al een artikel over het einde van de jailbreak-scene. Daarin kwam ook Cydia-ontwikkelaar Jay Freeman aan het woord, die al sinds 2008 een alternatieve App Store maakt. Daarmee wordt het na een jailbreak makkelijk om allerlei onofficiële tweaks en apps te installeren. Freeman klaagde toen al dat jailbreaken eigenlijk geen zin meer had. Het duurt te lang voordat er geschikte methoden beschikbaar komen en het levert eigenlijk te weinig nut op. Alleen een kleine, fanatieke groep gebruikers doet het nog, maar die groep is te klein om een constante stroom leuke apps en tweaks voor te ontwikkelen.


Steeds meer functies zitten standaard in iOS
Bovendien heeft Apple steeds meer functies waar je vroeger een jailbreak voor nodig had, beschikbaar gesteld in iOS. Daardoor is er steeds minder noodzaak om de beperkingen van Apple te omzeilen. Wat verder meespeelt is dat Apple het kat-en-muisspelletje lijkt te hebben gewonnen. Apple patcht de kwetsbaarheden steeds sneller en daardoor is het voor de jailbreak-community lastiger geworden om nog goede exploits te vinden. Er moet steeds dieper in het systeem ingegrepen worden, waardoor jailbreaken meer risico’s dan ooit met zich meebrengt. De voordelen die daar tegenover staan worden steeds kleiner. Het gaat om kleine aanpassingen aan het besturingssysteem, die voor veel mensen niet de moeite zijn.

Jay Freeman (Saurik) van Cydia

Daardoor ontstond een vicieuze cirkel: minder gebruikers hebben belangstelling, waardoor minder ontwikkelaars er moeite in steken. Met als gevolg dat er steeds minder leuke tweaks zijn verschenen. In november stopten twee populaire repositories ermee: ModMyI en MacCiti. Dat was al een teken dat de jailbreak-wereld niet meer was, wat het was geweest. Via deze repositories kon je via Cydia allerlei apps ophalen. Als argument gaven de beheerders aan, dat de serverkosten te hoog werden. Ook dat was een veelvoorkomend probleem in de jailbreak-scene: de gebruikers waren vaak maar minimaal bereid om te betalen. Bovendien ontstond er vaak haat in de community.

Cydia Store stopt na 11 jaar definitief

Saurik, oftewel Jay Freeman, vertelt nu dat hij met de Cydia Store definitief wil stoppen. De dienst kost hem geld en hij heeft niet meer de passie om het te onderhouden. Het was ooit een kritisch onderdeel van een gezond ecosysteem en het stelde hem in staat om zelfs wat mensen in te huren om werkzaamheden te doen. Maar het leidde ook tot heel veel psychische spanning en haat van mensen, die maar niet wilden begrijpen dat er tegenover kosten ook inkomsten moeten staan.

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.