Dataverbruik Europa vertienvoudigd sinds afschaffing roamingkosten

Een nieuw rapport van de Europese Commissie laat zien hoe het dataverbruik onder EU-reizigers is gegroeid. Het fair-use beleid moet echter nog wel blijven bestaan.

Tot 12 keer meer datagebruik in de zomervakantie

Sinds juni 2017 mogen providers geen extra kosten in rekening brengen voor datagebruik in andere EU-landen. Voor die tijd betaalde je hier veel geld voor, maar tegenwoordig kun je je eigen databundel in Spanje net zo gebruiken als in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat het dataverbruik in Europa is vertienvoudigd onder reizigers. Dat staat in een nieuw rapport van de Europese Commissie.


Deze conclusie trekt de Commissie door het dataverbruik in het jaar vóór de nieuwe roamingregels te vergelijken met een jaar erna. In de zomer van 2018 vond een piek in het verbruik plaats, waardoor tot wel 12 keer meer data werd verstookt als in dezelfde periode een jaar eerder. Overigens is het aantal telefoongesprekken onder reizigers ook verdriedubbeld. De resultaten van het onderzoek werden in december 2018 al voorspeld en blijken nu met zekerheid te kloppen.

Bekijk ook
Roaming buiten Europa: dit kost internetten op je iPhone in het buitenland

Roaming buiten Europa: dit kost internetten op je iPhone in het buitenland

Wat kost roaming in het buitenland op je iPhone en iPad? Voorkom hoge roamingkosten door speciale bundels af te sluiten als je buiten de EU komt.

Fair-use beleid moet blijven

Het rapport wijst verder uit dat het fair-use-beleid goed werkt. Dit houdt in dat je niet in het buitenland een goedkope databundel kan aanschaffen, om die vervolgens in je thuisland op te snoepen. Providers zijn verplicht jou te vragen wat je plannen zijn als je voor langere tijd in het buitenland verblijft. Is dit bijvoorbeeld voor werk of studie, dan is er niks aan de hand. In andere gevallen zul je een boete krijgen. Het moet voorkomen dat inwoners van dure landen massaal een abonnement nemen in een goedkoper land, waar het prijspeil en de lonen lager liggen.

Het fair use-beleid is volgens de Europese Commissie voorlopig nog nodig. De Commissie verwacht geen veranderingen in de markt en dat betekent dat de prijzen per land flink verschillend blijven.

Je kunt het volledige rapport lezen op de website van de Europese Commissie.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.