Update 11 juni 2022: Het is even stil geweest, maar er zit nu opnieuw schot in deze zaak. Apple en ACM zouden overeenstemming hebben bereikt. Apple zegt na “productieve gesprekken” met de ACM nog de volgende aanpassingen te hebben gedaan:
– Developers of dating apps in the Netherlands can use the StoreKit External Purchase Entitlement, the StoreKit External Purchase Link Entitlement, or both entitlements.
In accordance with the ACM’s wishes, we’ve made adjustments to the user interface requirements announced this past March for developers who choose to use either or both of the entitlements.
– We’ve adjusted the payment processing provider criteria for developers who wish to use either of the entitlements.
– The 3 percent commission discount also applies to in-app purchases that qualify for a lower commission rate (for example, App Store Small Business.
– Program enrollees or subscription services after one year of paid service — both of which already qualify for a 15% commission).
Apple heeft nu wel deze wijzigingen gedaan, maar geeft nog steeds aan dat ze niet geloven dat dit “in het beste belang” van gebruikersprivacy en -beveiliging zijn. Het bedrijf wil de eisen van ACM dan ook nog steeds aanvechten.
Update 30 maart 2022: Apple legt in een update op de developerpagina uit wat het nieuwe voorstel inhoudt. Er is een aantal wijzigingen aangebracht, waaronder deze:
- Ontwikkelaars hoeven geen aparte app (‘binary’) uit te brengen als ze een externe betaalmethode willen gebruiken. Ze kunnen de nieuwe betaalmethode dus opnemen in hun bestaande apps. Wel moet de app beperkt blijven tot Nederlandse App Store en alleen op iOS en iPadOS te downloaden zijn.
- De criteria voor betaalproviders zijn veranderd. Details hierover geeft Apple niet.
- Het scherm dat verschijnt voordat je naar een externe betaalmethode wordt doorgestuurd benadrukte nogal overdreven hoe veilig de App Store is en wekte de indruk dat andere betaalmethoden dat niet zijn. De tekst hiervan is aangepast (zie verderop).
Apple benadrukt aan het einde nog maar eens dat ze het oneens zijn met de initiële klacht van de ACM en het zullen aanvechten. In de tussentijd zal Apple medewerking verlenen aan de eisen van ACM. Helaas blijven er op basis van deze aanpassingen nog wel veel vragen over. Een verdere uitwerking vind je hier.
Dit is de nieuwe tekst die moet worden getoond bij een externe betaalmethode:
Dit was de oorspronkelijke tekst die ontwikkelaars moesten tonen:
Update 7 februari 2022: Tegenover Reuters zegt de ACM dat ze verder onderzoek gaan doen naar de nieuwe regels die Apple op 4 februari heeft gepubliceerd voor datingapps en het gebruik van eigen betaalmethodes. In deze regels staat dat Apple 27% commissie opeist en dat dit binnen de eisen van de ACM is. De ACM wilde dus nog niet inhoudelijk reageren of Apple inderdaad voldoet aan alle eisen en stelt nog verder onderzoek in. Wel zegt het ACM dat het niet genoeg informatie gekregen heeft en dat het teleurgesteld is in het handelen van Apple. Er is daarom opnieuw een boete van €5 miljoen opgelegd. In totaal is dit nu al drie keer gebeurd.
Eerder liet de ACM weten dat Apple’s eerste opzet van de nieuwe regels niet voldoet aan de eisen, met een miljoenenboete tot gevolg. Apple moet een boete van €5 miljoen per week betalen zolang niet voldaan is aan de eis van de ACM. De ACM komt binnenkort met een uitkomst, maar op welke termijn is nog niet bekend. De instantie wil niet zeggen of de commissie van 27% in overeenstemming is met de eisen.
Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 4 februari 2022
Apple: ‘184.000 Nederlandse banen dankzij iOS App Store’
Apple begint het artikel met enkele cijfers: dankzij de iOS App Store zijn er meer dan 184.000 banen gecreëerd in Nederland. Ook kunnen Nederlandse ontwikkelaars hun apps in 175 regio’s verkopen. Dat komt volgens Apple omdat er veel vertrouwen is in de App Store als betaalplatform. De ACM wil echter dat Apple makers van datingapps toestaat om een eigen betaalmethode te gebruiken. Apple is het daar niet mee eens en wil deze beslissing aanvechten, maar heeft ondertussen wel stappen genomen om nu alvast aan de eisen van ACM te voldoen. ACM vindt dit onvoldoende en gaf Apple een miljoenenboete. Nu is Apple weer aan zet.
Apple stelt dat ze wel gedwongen zijn om de externe betaalmethoden toe te staan, om te voldoen aan de eisen van ACM, maar benadrukt daarbij nogmaals dat de privacy en veiligheid van gebruikers volgens het bedrijf in gevaar komt. Ze geven nu meer details welke opties de ontwikkelaars hebben. Wil je als ontwikkelaar Apple’s in-app aankoopsysteem blijven gebruiken, dan kan dat gewoon. Zo niet, dan heb je twee opties.
Twee opties
Ontwikkelaars van datingapps kunnen één of twee optionele rechten (‘entitlements’) aanvragen. Deze geven je de mogelijkheid om diensten aan te bieden via een ander betaalsysteem.
De twee entitlements waaruit je kunt kiezen zijn:
- The StoreKit External Purchase Entitlement. For dating apps on the Netherlands storefront, this entitlement lets you use a third-party payment system within your app’s native user interface.
- The StoreKit External Purchase Link Entitlement. For dating apps on the Netherlands storefront, this entitlement lets you include an in-app link directing users to a website you own or are responsible for to complete a purchase.
In het eerste geval zit de betaalmethode dus in de app zelf en in het tweede geval word je via een linkje doorgestuurd naar een website waar de betaling plaatsvindt. Ontwikkelaars kunnen één van beide of allebei gebruiken.
Apple eist 27% van de omzet
Ook eist Apple dat er 27% wordt afgedragen voor alle verkopen die buiten de App Store om lopen. Dit valt niet echt goed bij ontwikkelaars. Zo noemt de mondige ontwikkelaar Steve Troughton-Smith de keuze “absoluut verachtelijk“.
Bovendien zijn ontwikkelaars verplicht om de alternatieve betaalmethode als volgt aan te kondigen:
Deze app biedt geen ondersteuning voor het privé en veilige betalingssysteem van de App Store
Alle aankopen in de -app worden beheerd door de ontwikkelaar ‘’. Je bewaarde App Store-betaalmethode en gerelateerde functies, zoals abonnementsbeheer en verzoeken voor restitutie, zijn niet beschikbaar. Alleen aankopen via de App Store zijn beveiligd door Apple. Lees Meer
Actie 1: Ga door
Actie 2: Annuleer
Apple schrijft in designrichtlijnen precies voor welke lettergrootte en kleur ontwikkelaars voor deze melding moeten gebruiken.
Sommige App Store-functies zullen niet meer beschikbaar zijn voor klanten, waarschuwt Apple, omdat het bedrijf niet op de hoogte is dat er aankopen zijn gedaan. Apple kan bijvoorbeeld niet meewerken aan een refund, de aankoophistorie tonen of abonnemten beheren. Ontwikkelaars zullen dit voortaan zelf moeten regelen.
Apple’s uitleg vind je hier. Wil je als ontwikkelaar meteen aan de slag gaan, dan vind je hier instructies.
Lees ook ons opinieartikel over dit onderwerp.
Eerder verschenen:
- ACM oordeelt: Apple verplicht om extra betaalmethodes toe te staan voor dating-apps
- ACM: Apple voldoet niet aan de eisen voor alternatieve betaalmethode, krijgt miljoenenboete
- 2022 - 12 juni: Apple heeft opnieuw een aanpassing gedaan en de ACM gaat daarmee akkoord.
- 2022 - 07 februari: Eerste reactie van ACM toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
- Apple is voor het eerst grootste smartphoneverkoper ter wereld in eerste kwartaal (dankzij deze iPhone) (15-04)
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Als het via een externe link gaat, zou ik de app sowieso op voorhand al niet meer vertrouwen.
Ik vind het ergens belachelijk dat de ACM zich hierin mengt. Dit is een precedent voor overige app makers. Dat ze iets willen doen aan de commisie die Apple vraagt kan ik ergens begrijpen, maar dit maakt het alleen maar makkelijker voor kwaadwillende om snel veel geld af te troggelen als men niet goed oplet.
Dit kan natuurlijk bij Apple zelf ook gebeuren, maar dan kan ik het abonnement wel snel stopzetten. Jammer van het geld dat, dan al weg is. Maar bij externe link en andere betaal opties is het maar de vraag of je geld terugkrijgt en je afschrijvingen makkelijk kunt stopzetten.
Maar waarom alleen datingapps, wat maakt die apps verschillend van andere apps als het gaat om een eigen betaalmethode gebruiken?
Ik zal geen cent geven aan een app als het niet via Apple loopt. Maar goed, ik gebruik toch geen dating apps, ben al jaren van de markt af.
Wat ik gek vind (of niet helemaal goed begrijp) is dat Apple hier 27% ex belastingen voor rekent en Apple voor eigen betaalsysteem 30% afroomt. Ze zijn beroep tegen de uitspraak dus ik zou verwachten dat ze dan veel hogere kosten zouden rekenen voor externe betalingen. Hoewel ze dan misschien alleen maar meer juridische ellende over zich af zouden roepen.
Echt raar dat ACM zich hier in mengt. Ze hebben n.a.v. een klacht van de datingbedrijven deze uitspraak gedaan, als ik het goed begrepen heb.
Bijzonder dat zij de infrastructuur van Apple open willen stellen voor ieder bedrijf die dat maar wil. Ik hou er niet van als de veiligheid en privacy die ik bij Apple juist ervaar, en voor mij reden is om bij Apple klant te zijn, door zulk soort constructies wordt opengebroken.
Hetzelfde als dat Stedin zijn infrastructuur verplicht openstelt voor een aannemer die ook stroom wil gaan verkopen aan de burger. Voelt niet goed dat er geen overkoepelende controle is op de veiligheid.
Ik zou nooit een aankoop doen als deze niet via Apple gaat, bij een aankoop via Apple weet ik zeker dat ik kan refunden en mijn abonnement stop zetten. Er zijn zoveel voorbeelden waarvan het aanmaken van een abo heel makkelijk is maar stopzetten is vaak een ander verhaal. Dus dating apps gaan hier veel gebruikers verliezen met een technische kennis
(Red.) Eerste reactie van ACM toegevoegd.
Lijkt me terecht, daar het zich laat aanzien, dat Apple een loopje neemt met de regels.
Wat de uitkomst ook wordt, ik zal enkel via de goed-geregelde App Store aankopen doen. Da’s één van de redenen waarom ik bij de iPhone/iPad blijf. Alles overzichtelijk via 1 plaats en betrouwbaar.
Als ontwikkelaars nu dachten dat ze 30% meer zouden gaan opstrijken, dan snap ik wel waarom ze teleurgesteld zijn. Maar hoe kom je op de gedachte dat je niks of nauwelijks zou hoeven te betalen, terwijl je verder gewoon aanwezig bent en gebruik maakt van hetzelfde platform. Wat mij betreft zakelijk gezien, een goede zet van Apple en dit zeg ik zeker niet omdat ik alles goedkeur wat Apple doet. Zelf zal ik nooit gebruik maken van mogelijkheden om buiten de App Store betalingen te doen. Om dezelfde redenen maak ik bijna nooit gebruik van een webshop als Bol.com, hooguit bij uitzondering als Bol.com zelf de leverancier is. Maar ook bij Bol.com moeten alle leveranciers commissie aan Bol.com betalen.
Het blijft natuurlijk vreemd dat je een winkel hebt in een vrije markt economie en je niet zelf mag bepalen wat je marge is. Dat doet Albert Heijn wel en die maken op sommige artikelen best wel meer dan 30% marge. Bovendien bepaalt ook de winkel zelf welke PIN provider ze gebruiken. Daar heb je als consument ook niks over te vertellen.
In een vrije markt economie kan je een pot Calvé pindakaas ook in een andere supermarkt kopen als je de Albert Heijn te duur vindt.
@Rednose: maar niet ah cola bij jumbo
@Icrazy: Maar wel een andere cola.
(Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Als ik als klant ook maar via apple kan blijven betalen vind ik het goed.. dat is veilig en gemakkelijk.. en abbo’s zijn ook weer heel gemakkelijk op te zetten..
Ik pas voor directe betalingen aan louche 3rd parties
Ik zie een nieuwe markt voor scam – dating apps gericht op Nederlanders. IDeal heeft geen refund optie dus je geld is weg.
Prima toch als er meerdere keuzes zijn om te betalen. De kleine groep hier die zweert alles via Apple te laten lopen of de grote groep die meerdere keuzes fijner vind. Voor elk wat wils.