De 7 brandende vragen van Ruud
Naar aanleiding van ons eerste Backstage-bericht, waarin we vertelden dat sommige iPhoneclub-lezers wel erg… ehm, grappige vragen stellen, kwam vaste iPhoneclub-bezoeker Ruud met een lijstje slimmere vragen. Nu zijn er mensen die helemaal niet willen weten wie er achter een bepaalde website zit; die kunnen dit hele bericht maar beter overslaan, want Ruud wil in zijn diepteinterview wel erg veel weten.
Hoe herken ik artikelen geschreven door Jean-Paul of Connie Gonny?
Het dagelijkse nieuws is een klus voor Gonny, waarbij ze voor de grap wel eens zegt dat die te herkennen zijn aan de spelfouten (die er door oplettende lezers meteen uit worden gehaald). Voor langere artikelen, jailbreak- en unlocknieuws en dergelijke werken we meestal samen aan artikelen. Vaak schakelen we daar dan ook de unlockguru’s bij in om nog even te checken dat het 100% klopt. Voor wie zich afvraagt wat Jean-Paul dan de hele dag doet: optimaliseren, forum, modereren, overleggen, met de hostingpartij praten, adverteerders doorsturen (daar hebben we ‘een mannetje’ voor), binnenkomende vragen beantwoorden, etc. En ja, daar heb je wel een dagtaak aan. We hadden wel verwacht dat de site zou groeien, maar niet dat het in zo’n moordend tempo zou gaan.
Gelukkig staan we er niet alleen voor, want Richard (ironmanixs) levert regelmatig goede artikelen waar we erg blij mee zijn.
Procentueel hoeveel tijd besteden jullie aan iPhoneclub en de andere websites waar jullie voor schrijven en welke zijn dat?
Ai, lastige vraag omdat we er gedurende de dag eigenlijk wel 20 uur per dag mee bezig zijn. Omdat we allebei van een ander werkritme houden gaat dat eigenlijk vanzelf: Gonny is de persoon die om 8:00 uur opstaat, naar nieuws gaat speuren, wat gaat tikken (en daarna soms weer in bed kruipt) om vervolgens tot een uur of 1:00 ‘s nachts bezig te gaan. Jean-Paul is meer iemand van de late uren: opstaan rond een uur of twaalf ‘s middags en doorgaan tot zeker 5:00 uur ‘s nachts. De grap is dat we daardoor eigenlijk maar 3 uur ‘onbemand’ zijn, dus als er breaking news is hebben we dat meestal redelijk snel. Door die verschillende werkritmes houden we het ook vol om zonder slaande ruzie dagelijks ‘op elkaars lip’ te zitten: ‘s ochtends heeft de een 4 uur voor zichzelf, na middernacht heeft de ander even 4 uur geen gezeur aan z’n kop.
Hoeveel tijd we exact in iPhoneclub steken is eigenlijk moeilijk te zeggen, omdat we er de hele dag regelmatig mee bezig zijn en tussendoor allerlei andere klussen doen. Eigenlijk zien we de iPhoneclub ook niet als werk. Jean-Paul besteedt ongeveer 80% van zijn tijd aan iPhoneclub, Gonny rond de 50%. De overige 50% gaat op aan ‘echt’ werk: ongeveer 10% aan websites zoals Webwereld.nl, ComputerIdee (website) en Pocketinfo.nl, daarnaast nog eens 10% aan artikelen voor PCM, 10% aan artikelen voor ComputerIdee (blad), 5% aan het bezoeken van allerlei persbijeenkomsten. Dan is er nog ongeveer 15% over en die gaat op aan allerlei microklusjes voor opdrachtgevers waar we niet zo vaak voor werken zoals Infoworld en De Zaak, schrijven en proeflezen van computerboeken, etc.
Is jullie kantoor aan huis? (pic office inside?)
Ja, anders hou je het ook niet vol. We hadden in ons vorige huis een aparte werkkamer met twee bureau’s maar omdat onze zitbank in de woonkamer 3 jaar na aanschaf nog steeds gloednieuw was, hebben we een groter huis gekocht met een aparte nis in de woonkamer waar onze bureau’s staan. Natuurlijk wel helemaal ARBO-technisch verantwoord met merkbureau’s en goede stoelen. De hiernaast afgebeelde foto is Gonny’s werkplek waarbij de rommel niet is opgeruimd (dat zou flauw zijn). Die spelfouten is eigenlijk wel gek omdat het Groene Boekje naast de Mac staat. Voordat we boze brieven binnenkrijgen: de telefoon in beeld is niet een gekke Nokia maar een Siemens DECT-telefoon en de iPhone is inderdaad niet in beeld want daarmee werd de foto gemaakt.
Wat is jullie hardware?
Voor dagelijks gebruik een 20- en 24-inch iMac, voor onderweg hebben we een MacBook Pro en een Eee 900 op Linux. Nu lijkt het alsof we echte Mac-fans zijn, maar eigenlijk gebruiken we alles doorelkaar en proberen we overal ervaring mee te hebben. Dat geldt trouwens ook voor mobiele besturingssystemen: we hebben alles al gehad en geprobeerd. De keuze voor Mac is omdat ze er mooi uitzien en omdat Mac OS gewoon lekker werkt. We zijn voor ons werk deels afhankelijk van pc-bladen en dat gaat lastig als je blinde Apple-fanaat bent en er niets over andere besturingssystemen wilt weten.
Hoeveel uren werken jullie per week?
Ah, goeie vraag. Werken is voor ons meer een lifestyle, vrezen we. We werken in theorie van opstaan tot naar bed gaan, maar dat betekent natuurlijk niet dat we 16 uur per dag in actie zijn. Tussendoor plannen we ook wel eens een paar nieuwtjes in en gaan dan lekker op een terras zitten. Als we de uren die we in iPhoneclub steken erbij meetellen (en dat beschouwen we eigenlijk niet echt als werk, zoals hierboven uitgelegd) dan zitten we op zo’n 70 tot 80 uur per week. Het verraderlijke van ‘voor jezelf werken’ is dat elk tijdsbesef verloren gaat en dat je in het weekend gewoon doorwerkt. Vrienden die in loondienst werken snappen dat vaak niet.
Podcasts is niet jullie ding zeker?
Jawel, kijk maar op ICTroddels.nl, waar al meer dan 200 podcast-afleveringen staan. Om het zolang vol te houden moet je wel heel erg goed op elkaar zijn ingespeeld zodat alles in één keer goed erop staat en online kan. Bij de iPhoneclub-podcast duurde de nabewerking vaak zo lang, dat de inhoud niet meer zo actueel was. Daarnaast waren we gewoon niet tevreden over het format.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 11 reacties