Twee jaar geleden kreeg hij de eerste afwijzing van Apple binnen. Daarna zouden nog drie weigeringen – en een heleboel media-aandacht – volgen. Maar nu is de applicatie van ontwikkelaar en kunstenaar Josh Begley eindelijk door ballotage heen. Dat het toch is gelukt heeft te maken met uithoudingsvermogen, maar vooral met een aantal slimmigheden. In de App Store draagt zijn app, die bijhoudt wanneer mensen omkomen als gevolg van een drone-aanval, nu geen enkele verwijzing meer naar drones. De naam van de applicatie veranderde in twee jaar tijd van Drones+ via Dronestream naar Metadata+; het screenshot en de app-omschrijving geven nauwelijks hints over de eigenlijke app meer weg.
Het gekke is: Metadata+ doet eigenlijk niet raars. De app krijgt data over drones van het Engelse Bureau of Investigative Journalism, geeft de locaties van deze aanvallen op een kaart weer en verzendt na een aanval een push-notificatie over het aantal dodelijke slachtoffers. In principe is Metadata+ dus een nieuws-app, die informatie van openbare bronnen gebruikt. Toch bleef Apple de applicatie weigeren, met een breed scala aan redenen. De eerste keer was de app niet ‘nuttig of plezierig genoeg’, de keer daarop lag het ineens aan een bedrijfslogo in de app. Pas in augustus 2013 gaf Apple toe dat het om de inhoud draaide, die volgens hen voor veel mensen aanstootgevend zou kunnen zijn. Hoe openbare nieuwsfeiten precies aanstootgevend konden zijn wilde het bedrijf niet vertellen. In de tussentijd richte Begley het populaire Twitter-account @dronestream op.
Uiteindelijk heeft Begley, op aanraden van een Apple-medewerker, zijn onderwerp verbreed naar ‘nationale veiligheid’ en het woord ‘drones’ uit de App Store gehouden. Honderd sluipwegen later werd de toen nog ‘lege’ app goedgekeurd en voegde de ontwikkelaar geleidelijk zijn archief met informatie over drone-aanvallen toe. De ironie wil dat de uiteindelijke applicatie nauwelijks verschilt van het allereerste concept: een simpele interface, met een wereldkaart en feitelijke berichten over Somalische, Jemenitische en Pakistaanse slachtoffers van Amerikaanse drone-aanvallen. Het doel van de app, namelijk het onder de aandacht brengen van Amerika’s ‘stille’ oorlogen, heeft door Apple’s afwijzingen juist veel media-aandacht gekregen. Daarmee was was alle moeite die Begley voor de app heeft moeten doen wellicht toch de moeite waard.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties