Democratisch wetsvoorstel kan leiden tot unlocked iPhone

Een nieuw Democratisch wetsvoorstel bevat plannen om mobiele telefoons in de VS ook zonder subsidie en zonder verplichte abonnementen aan te bieden. Maar het complete voorstel bevat zoveel onderdelen dat het nog wel even kan duren voordat de wet erdoor is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Toen T-Mobile de iPhone in Duitsland ging verkopen, volgde er meteen een aanklacht van Vodafone. Zij stelden ter discussie of exclusieve telefooncontracten wel zijn toegestaan. Uiteindelijk liep het voor T-Mobile goed af: ze mogen de iPhone met 2-jarig abonnement blijven aanbieden. Maar iets soortgelijks speelt nu in de Verenigde Staten, waar een Democratisch wetsvoorstel is ingediend bij de House of Representatives. Het 27-pagina’s tellende voorstel met de naam Wireless Consumer Protection and Community Broadband Empowerment Act, zegt dat elke mobiele provider de mogelijkheid aan consumenten moet bieden om een niet-gesubsidieerde telefoon te kopen. Oftewel: een telefoon zonder verplicht abonnement en zonder simlock.


Het voorstel wordt ingediend door volksvertegenwoordiger Ed Markey, die voorzitter is van het telecommunicatie- en internet-commissie van de House of Representatives. Op dit moment, als het woensdagochtend is in Washington DC, houdt de commissie een hoorzitting over het plan. Als het wetsvoorstel doorgaat, zou de Federal Communications Commission (FCC) een aantal nieuwe regels voor operators moeten invoeren. Operators moeten hun klanten helderheid verschaffen over hun tariefplannen, zoals de hoeveelheid lokale belastingen die ze moeten betalen, de hoogte van eventuele boetes bij het vroegtijdig stopzetten van het contract, enzovoort. Ook moeten operators meer gedetailleerde kaarten van hun netwerkdekking beschikbaar stellen en klanten mogen binnen 30 dagen hun abonnement opzeggen, zonder boete of opgaaf van reden.

Tot zover niets interessants, maar het wetsvoorstel van Markey stelt ook de eis dat alle mobiele telefoons ongesubsidieerd moeten worden aangeboden, zonder langetermijn-abonnementen, voor dezelfde prijs als een vergelijkbare dienst met subsidie. Voor de iPhone betekent het, dat je officieel gezien geen tweejarig AT&T-abonnement meer hoeft af te sluiten en de iPhone zonder simlock kunt kopen. Er hangt wel een prijskaartje aan: volgens schattingen zit er zo’n $400 subsidie op de iPhone, zodat je voor een simlockvrij model straks $799 kwijt bent. Het zelf verwijderen van de simlock is dan nog steeds de moeite waard.

Woensdagochtend komt een lobbyist van de CTIA (een organisatie die de grote mobiele operators vertegenwoordigt) langs op de hoorzitting, maar de CTIA wil zelf niet spreken. Zij zullen ongetwijfeld wijzen op de stappen die ze zelf al hebben genomen om het aanbod vriendelijker voor consumenten te maken, onder andere door de boetes bij contractbeëindiging te verlagen of kwijt te schelden. Andere vertegenwoordigers van de telefoonbedrijven hebben in een brief aan Markey laten weten dat het wetsvoorstel wel eens “onbedoelde consequenties” kan hebben. Vooral het plan om gemeentes in staat te stellen hun eigen breedbanddiensten te laten opzetten, valt niet in goede aard.

Het hele wetsvoorstel is kortom nogal veelomvattend, waarvan het simlockvrij leveren van mobiele telefoons maar een onderdeel vormt. Bij elk onderdeel zijn er verschillende belanghebbenden die bezwaar kunnen maken, dus het zal niet makkelijk zijn om het voorstel in wetgeving om te zetten.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.