Update 28 mei: ook de eerste documenten van de architectuur zijn nu gepubliceerd op GitHub. Je kunt het hier lezen.
Het concept-ontwerp van de corona-app is te vinden op Figma terwijl de overige documentatie te vinden is op GitHub. Normaal zijn beide platformen bedoeld voor designers en ontwikkelaars, maar het team heeft er voor gekozen om zo transparant mogelijk te werken en alle informatie beschikbaar te stellen aan iedereen. De app moet een duidelijke interface krijgen en gemakkelijk te begrijpen zijn. Ook moet het werken op zoveel mogelijk smartphones. Er wordt gebruik gemaakt van de Exposure Notification API van Apple en Google, waardoor de overheid je locatie niet kan volgen.
In de designs is te zien dat de app een melding geeft als de telefoon van twee gebruikers minstens tien minuten bij elkaar in de buurt zijn geweest. Je krijgt dus geen notificatie als je even langs iemand bent gefietst, die later besmet blijkt. Volgens het RIVM is de kans op besmetting bij kortstondig contact zo klein, dat het niet nodig is om een notificatie te sturen.
Bij het installeren van de app doorloop je de volgende schermen:
Om de privacy te waarborgen wordt gebruik gemaakt van anonieme ID’s die de smartphones onderling uitwisselen als ze langere tijd bij elkaar in de buurt zijn geweest. De anonieme ID’s slaat de telefoon lokaal in een database op, dus op de telefoon zelf. Er wordt geen locatie vastgelegd en er wordt ook geen informatie van jouw telefoon geüpload.
Het enige wat wel centraal wordt bijgehouden is een lijst van ID’s die besmet zijn. Op basis van dit ID is niet de exacte persoon te achterhalen. De smartphone haalt periodiek een nieuwe lijst op en blijkt er een match te zijn met de ID’s waar je langere tijd mee hebt doorgebracht, dan krijg je een melding. Dit is hoe alle apps die op de Apple/Google API zijn gebaseerd, functioneren.
Tijdens het gebruik zijn deze schermen te zien:
Zoals aangegeven gaat het hier om concept-ontwerpen, namelijk van versie 0.4. Er worden nu reacties en suggesties verzameld, zodat eventuele knelpunten opgelost kunnen worden. Dit moet leiden tot een volgende versie, waarin meer rekening is gehouden met eisen en wensen van gebruikers.
Om succesvol te zijn moet de app wel door zoveel mogelijk mensen worden geïnstalleerd. Ook hieraan is gedacht, door ook oudere toestellen te ondersteunen. Je hebt iOS 12 of nieuwer nodig. De iPhone 5s doet nog mee, de iPhone 5c niet. Android-gebruikers hebben minstens Android 6.0 nodig, dat vijf jaar geleden verscheen.
Eenvoudig in gebruik
Uiteraard moet de app ook eenvoudig in gebruik zijn. Een groene cirkel geeft aan dat de app actief is. Je kunt vanuit de app ook meteen een coronatest aanvragen of meer informatie over symptomen bekijken.
Mensen zullen meer vertrouwen in de app hebben als ze goed geïnformeerd zijn en hebben kunnen meekijken; vandaar dat de app in alle openheid wordt ontwikkeld. Er is precies te zien welke informatie wordt gebruikt en wat ermee gedaan wordt.
De app zal vooral door de GGD’s gebruikt gaan worden als ondersteuning bij contactonderzoek. Na een besmetting kunnen mensen die in de buurt van de persoon zijn geweest een melding krijgen, zodat ze extra kunnen letten op bepaalde symptomen.
Hoe de coronavirus-tracking van Apple en Google werkt lees je in onderstaande uitleg.
- 2020 - 28 mei: Architectuur-documenten nu toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
Deze app zal nooit op mijn telefoon komen en ik vermoed bij de meerderheid van Nederland niet
Denkt men nu nog steeds dat iemand zo’n app op zijn telefoon gaat zetten?
Als ik in mijn omgeving navraag denkt 5% er over na. De andere 95% zegt resoluut 👎🏻
Ja zeker, geen punt, graag zelfs!
Ik installeer hem direct als deze beschikbaar komt. Dit is 10x nauwkeurig, anoniemer en sneller dan regulier GGD onderzoek, doe mij deze app maar!
Ik zal de app tzt ook installeren.
Is er bekend of de COVID-19 Exposure Notification ook beschikbaar komt voor toestellen die nog op 12.4.7 draaien?
Niks te verbergen, kom maar op met die app.
Ook ik zal de app installeren.
Apps als Instagram, Facebook, whatsapp, Gmail, google maps, google translate, Microsoft office etc etc etc weten pas echt veel van jou. Iedereen zet klakkeloos de microfoon- en cameratoegang aan omdat het zo lekker makkelijk is en omdat het “de gebruikerservaring verbetert”. En dan nog maar niet te spreken over de apps die om totaal onduidelijke redenen je Bluetooth willen gebruiken (als omweg om toch je locatie te weten te komen).
En dan komt er een app die is bedoeld voor een groter belang dan zelfverheerlijking op insta en FB die geen gebruik maakt van je Bluetooth en microfoon en camera en alleen maar gebruik maakt van anonieme codes die lokaal op je iPhone staan en iedereen raakt in paniek en wordt recalcitrant. Dat vind ik opmerkelijk….
Dit dus… 😂
Interessant doenerij, wat heb je in godsnaam te verbergen? Niemand begrijpt hoe dit werkt, je privacy is totaal niet in gevaar.
Er zijn nog veel meer schermen te zien via het figma menu!
Ik zal die app ook installeren. Gebruik van de Apple/Google API was voor mij wel een voorwaarde.
Ja, de .4.7 update is volgens mij JUIST om deze functionaliteit toe te voegen geweest…
Stoer hoor! Ik mag hopen dat het merendeel van de mensen wél logisch na blijft denken en de app installeert. Jij niet? Prima! Maar vind je het heel erg dat je straks dan wel achteraan moet sluiten in de wachtrij voor de IC?
Ben vooral benieuwd als je een melding krijgt dat je in de buurt bent geweest van iemand met Corona je verplicht bent om 2 weken in quarantaine moet blijven…
@Harmannus: de enige die dat kan verplichten ben jij zelf. Je bent namelijk enige die dat weet.
Ik ga hem ook installeren!
Niets te verbergen 🤷🏽♂️.
@Rens: ik sluit mij hierbij aan
Ik begrijp niet waarom deze app opeens wel goedkeuring krijgt en de apps tijdens de appathon van de overheid niet. Ik heb het toen helemaal gevolgd live en die apps hadden bijna allemaal hetzelfde concept. Die werden met de grond gelijk gemaakt (sommige terecht) en deze zou wel goed moeten zijn? Ik snap dat niet.
En ik heb twijfels over het nut. Wat is dadelijk het resultaat? De app zegt dagen if weken later (nadat iemand zichzelf als corona-positief heeft gemeld) dat je toen ergens met iemand in contact bent geweest. He moet extra letten op symptomen. Maar doen mensen dat sowieso al niet? Als ze kast krijgen gelijk testen, niet afwachten tot een melding van de app.
Verder wordt je onnodig bang gemaakt als er een melding is en je geen klachten hebt. De melding kan vals zijn, zoals de buurman, de kassamedewerker achter glas, de persoon aan de andere kant van een muur.
Ik denk dat het weinig zal bijdragen, behalve schijnveiligheid, overbodige angst en privacy-issues.
Ook ik ga niet downloaden net zoals vele in mijn omgeving niet. Nog niet misschien. Er zijn heel veel mensen die slapen. Over tien jaar denk je hier nog wel eens over terug.
Vreemd ze die app niet hebben gemaakt voor smartwatches zoals de Apple Watch want daar ie er geschikt voor maar misschien komt dat nog.
(Red.) Architectuur-documenten nu toegevoegd.
Er is laatst een onderzoek geweest bij 1Vandaag. Daarin geeft meer dan 50% aan de app zeker te installeren als het via Bluetooth werkt en dus veilig is qua privacy.
Ik installeer m op de dag dat ie uitkomt!
Daarom zou ik, áls ik een melding krijg, willen weten WANNEER het was en WAAR ik was op het moment van mogelijke besmetting. En zo zelf kan beoordelen of deze melding betrouwbaar is.
Daarvoor moeten dus ID, tijdstip en locatie lokaal worden opgeslagen.
@Rens: Helemaal met je eens en dat gebeurt bij mij zelden😂.
Helemaal mee eens 👌🏼
De app download ik zodra dat kan. Ik begrijp oprecht niet waarom zoveel reacties hier zo achterdochtig zijn hierover. Onze overheid – voor wat dit contactonderzoek met betrekking tot het coronavirus betreft – is vele malen meer te vertrouwen dan het onderzoek dat de GGD überhaupt bij grote aantallen besmettingen kan uitvoeren.