Uit nieuw gelekte informatie is meer informatie af te leiden over de Apple Watch. Mensen die de Apple Watch al hebben getest, zeggen dat ze de iPhone veel minder tevoorschijn halen. Even snel op de Apple Watch kijken of een tekst dicteren is veel handiger dan steeds de iPhone uit je broekzak halen. Je bespaart er bovendien tijd mee, want op een iPhone kom je in de verleiding om ook nog even wat andere apps te checken of te reageren op notificaties.
Eén gebruiker zegt zelfs bijna helemaal te zijn gestopt met het gebruik van de iPhone. En dat is een interessante ontwikkeling, want de afgelopen jaren zijn we gewend geraakt aan mensen die voorovergebogen op het schermpje van hun toestel zitten te kijken. In restaurants, op straat, op de bank: overal kijken mensen op hun smartphone. Misschien zitten we straks wel allemaal op onze pols te kijken.
Alleen notificaties als Apple Watch om je pols zit
Nog een ander interessant weetje, is dat de Apple Watch alleen notificaties vertoont als de smartwatch op je pols zit. De sensoren aan de binnenkant checken of er contact met de huid is. Zo ja, dan komen de notificaties binnen. Heb je de Apple Watch even af gedaan (bijvoorbeeld tijdens het douchen), dan komen er ook geen notificaties op het scherm. Dat voorkomt dat de batterij leeg raakt, terwijl je er toch niet op kijkt. Als de batterijlading onder de 10% komt, laat de Apple Watch ook geen notificaties meer zien.
Batterijduur is verbeterd
Tijdens het media-evenement op 9 maart krijgen we ongetwijfeld te horen wat de batterijduur van de Apple Watch is. Maar ondertussen is er ook alweer nieuwe informatie boven water gekomen: de batterijduur van de smartwatch zou zijn verbeterd. Na een dag lang gebruik zou de batterij van de Apple Watch nog op 25% zitten.
Lees ook: Spring Forward: onze verwachtingen van het Apple Watch-event
Apple Watch opladen in 2 uur
Is de batterij helemaal leeg, dan kun je die in twee uur weer volledig opladen, melden gebruikers. Eerder werd gedacht dat de batterijduur tussen de 2,5 en 4 uur zou zijn bij continu gebruik, maar nieuwe informatie wijst op 5 uur. Het gaat daarbij om continu gebruik, terwijl dat bij de Apple Watch niet realistisch is. De smartwatch is juist bedoeld om in korte sessies van zo’n 10 seconden te gebruiken. De eerder genoemde Power Reserve-modus zorgt dat de communicatie tussen iPhone en Apple Watch wordt beperkt, zodat de batterij langer meegaat. Het scherm zal ook worden gedimd. Na twee seconden gaat de Apple Watch weer in slaapstand, om batterij te sparen. Komt de batterijlading onder de 20%, dan wordt de Glance voor de batterijduur oranje gekleurd. Bij 10% verschijnt de kleur rood.
Gebruikers merken ook dat de Apple Watch niet zozeer een doorgeefluik voor notificaties is, maar dat het vooral een apparaatje is waar je snel taken op kunt uitvoeren, zonder verdere afleiding. Je gebruikt één app en gaat daarna weer door met je normale werkzaamheden.
Muziek streamen vanaf de Apple Watch
Met de Apple Watch kun je muziek streamen via Bluetooth. De ondersteuning voor audio streaming via Bluetooth houdt in dat je draadloze oordopjes en speakers rechtstreeks kunt koppelen. De muziek die je afspeelt mag ook lokaal op de Apple Watch staan. Prototypes van de Apple Watch waren voorzien van 8 GB opslag, dat je kunt gebruiken voor muzieknummers. Je kunt in de bijbehorende iPhone-app aangeven welke muziek je wilt synchroniseren met de Apple Watch. Deze Companion-app zorgt er bovendien voor dat je instellingen en de volgorde van iconen kunt aanpassen.
Bediening erg nauwkeurig
Een puntje van zorg is dat het scherm van de Apple Watch nogal klein is. Hoe weet het scherm waar je op het scherm tikt, als je dikke vingers hebt? Dat blijkt enorm mee te vallen. Het scherm is erg precies en gevoelig. Tik je op een klein knopje op het scherm, dan gaat het vrij makkelijk. Het scherm is bovendien goed af te lezen en de teksten zijn scherp. Korte artikelen zijn daardoor prima op het scherm af te lezen. Bedienen van de Apple Watch kan ook met de digitale kroon, de draaiknop aan de zijkant. Apple zou deze knop iets hebben aangepast, zodat het wat meer kracht kost om rond te draaien. Dit geeft een kwalitatief beter gevoel. Druk je op de kroon, dan activeer je Siri om bijvoorbeeld een spraakcommando te geven.
Ook zelfstandig te gebruiken
Eerder werd de indruk gewekt dat de Apple Watch vooral een verlengstuk van de iPhone is. Dat blijkt toch wel mee te vallen. De notificaties zijn te bereiken door omlaag te vegen en je kunt er daarna meteen op reageren, zonder dat je de iPhone nodig hebt. De notificaties zijn ook apart instelbaar, dus je hoeft op de Apple Watch niet dezelfde notificaties te ontvangen als op de iPhone. Daarmee onderscheidt de Apple Watch zich bijvoorbeeld van de Pebble, waar alle notificaties op de iPhone worden doorgestuurd, waardoor je gek kan worden van het grote aantal berichten.
Standaard geïnstalleerde Glances
Glances is een weergave waarbij alleen de meest noodzakelijke informatie op je pols te zien is. Standaard zijn de volgende Glances aanwezig op de Apple Watch: hartslag, batterijduur, fitnessdata, bewegingsactiviteit, klok, weer, muziek, snelle instellingen, agenda en kaarten. Leuk om te weten: als de Apple Watch niet is verbonden met de iPhone, kun je nog steeds de smartphone-app gebruiken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van data in cache. De app blijft nog een tijdje werken.
Maximaal 200 apps
De Apple Watch reageert snel tijdens het bedienen, maar het is aan te raden om er niet meer dan 200 apps op te installeren. Vanaf dat aantal begint de Apple Watch traag te worden. Voor doorsnee gebruikers zal dat ruim voldoende zijn. Ben je even klaar met spelen met je Apple Watch? Uitschakelen doe je door de brede knop aan de zijkant enige seconden ingedrukt te houden. Er verschijnt dan een schuifknop in beeld, waar je overheen veegt, net zoals bij het uitschakelen van de iPhone. Je kunt ook apps gedwongen afsluiten.
Meer info op 9 maart
Apple gaat meer details geven over de Apple Watch op het evenement ‘Spring Forward’, dat op 9 maart 2015 om 18:00 uur Nederlandse tijd van start gaat. In verband met de Amerikaanse zomertijd is het evenement een uur eerder dan gebruikelijk. iCulture zal natuurlijk verslag doen van alle aankondigingen, maar er is ook een livestream.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple
Reacties: 27 reacties