Nu officieel gestart: Dexcom G7 toont realtime bloedsuikerwaarden op de Apple Watch
Update 2 september 2024: Vanaf vandaag is deze functie officieel in Nederland gestart. De verbinding tussen de Dexcom-sensor en de Apple Watch verloopt via Bluetooth. Via de bijbehorende app kun je dan de actuele waarden en trends zien voor de afgelopen drie of zes uur. Ook is er een complicatie die je op de wijzerplaat van je Apple Watch kunt zetten. Je krijgt meldingen als je bloedsuikerwaarden buiten de norm liggen. Je moet de nieuwe functie handmatig activeren voor je Dexcom G7-sensor. Dit doe je via de iPhone.
Hieronder lees je ons eerdere artikel van 6 juni 2024.
Realtime bloedsuiker meten op de Apple Watch
Het was al mogelijk om de metingen op de Apple Watch te gebruiken, maar daarbij was sprake van een omweg. De G7 stuurde de gezondheidsgegevens draadloos door naar je iPhone, die ze vervolgens met vertraging doorstuurde naar je Apple Watch. Het duurde soms drie uur voordat de gegevens gesynchroniseerd waren en in een complicatie op de Apple Watch te zien waren. Die tussenstap is niet meer nodig; de G7 stuurt alle data rechtstreeks naar de Apple Watch. Dit kan handig zijn tijdens het sporten zonder iPhone, of voor mensen die in bed liggen en de iPhone niet bij de hand hebben. De functie wordt eerst in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de VS uitgerold en later deze maand komt het ook naar andere landen, waaronder Nederland en België.
Je hebt versie 2.1 van de Dexcom G7-app nodig, in combinatie met een Apple Watch Series 6 of nieuwer met minimaal watchOS 10 of nieuwer. Daarnaast heb je een iPhone met iOS 17 of later nodig. Je hebt nog steeds een iPhone nodig voor de eerste installatie. Maar als dat eenmaal is gebeurd is de Apple Watch voldoende. Je kunt later via de Gezondheid-app op de iPhone een lijst met alle metingen bekijken en analyseren.
Veelgevraagde functie
Het direct naar de Apple Watch sturen van de meetgegevens was een van de meest gevraagde functies onder gebruikers, zo meldt topman Jake Leach van Dexcom. Mensen met diabetes kunnen nu hun Continue Glucose Monitor (CGM)-gegevens bekijken waar en hoe ze maar willen. Als het om dergelijke oplossingen gaat, zijn er twee grote spelers: Dexcom met de G6 en G7 en Abbott met de FreeStyle Libre 2 en 3. Daarnaast heb je nog Medtronic Guardian en wat andere merken. Het zijn plastic schijfjes die je meestal op de bovenarm draagt. Een kleine naald analyseert daarbij de vloeistof in de ruimte rondom de cellen. Dit bevat vocht dat afkomstig is uit de kleinste haarvaatjes en geeft daarmee ook een goede indruk van de hoeveelheid bloedsuiker.
Je kunt de sensoren uitlezen door de NFC-chip van de iPhone er tegenaan te houden, maar nieuwere modellen zoals de Dexcom G7 en de FreeStyle Libre 3 kunnen ook de data realtime naar je smartphone sturen, zodat je niet zelf eraan hoeft te denken.
Bij de Dexcom G7 wordt de eigen Bluetooth-verbinding gebruikt om de glucose-informatie en gepersonaliseerde waarschuwingen rechtstreeks naar de Apple Watch van een gebruiker te sturen. Dexcom zegt dat hun G7-sensor het enige systeem is dat glucose op meerdere apparaten tegelijk kan weergeven, waaronder een smartphone, smartwatch, ontvanger of aangesloten automatisch insulinesysteem.
Bloedsuiker meten zonder prikken
Het mooiste zou zijn als je je bloedsuiker zou kunnen meten, zonder dat er een naaldje aan te pas komt. Er wordt al jaren gesproken over een niet-invasieve meting door de Apple Watch of andere wearable. Dit blijkt echter een enorme uitdaging. Volgens Dexcom is het op zich wel mogelijk, maar is het lastig om nauwkeurige en betrouwbare metingen te doen. Apple heeft volgens de laatste geruchten flinke voortgang geboekt met een geheim team, maar eerdere geruchten dat bloedsuikermeting al in 2022 zou worden ingevoerd, bleken niet waar. De Amerikaanse toezichthouder FDA is minder enthousiast en zou de plannen tegen kunnen houden: zij vinden wearables ongeschikt voor het meten van bloedsuiker.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Sonos CEO ligt eruit na stroom van klachten (13-01)
- Deze draagbare ssd voor iPhone plak je vast met MagSafe [CES 2025] (09-01)
- Nanoleaf komt met een lichtgevend gezichtsmasker voor een mooiere huid [CES 2025] (07-01)
- Round-up: de leukste CES 2025-aankondigingen voor Apple-gebruikers vind je hier (07-01)
- Philips Hue krijgt AI-assistent: dit kun je ermee (07-01)
Gezondheid
De Gezondheid-app op je iPhone en iPad verzamelt allerlei data over je workouts, gewicht, hartslag en andere medische gegevens. Apps met ondersteuning voor HealthKit kunnen ook gegevens uitlezen en toevoegen aan de Gezondheid-app. De Gezondheid-app verzamelt ook allerlei gegevens van metingen van je Apple Watch, zoals je hartslag, slaapfases, verbrande calorieën, etcetera. Ontdek hoe je meer uit de Gezondheid-app haalt!
- Alles over Apple's Gezondheid-app
- Gezondheidschecklist op iPhone invullen
- Gezondheid-data synchroniseren met iCloud
- Backup van Gezondheid-data maken in iTunes
- Voorkomen dat de Gezondheid-app bewegingsdata verzamelt
- Medische ID instellen in de Gezondheid-app
- De beste HealthKit-apps voor de Gezondheid-app
- Apps toegang geven tot de Gezondheid-app
- Gezondheidsdata delen met vrienden
- Symptomen van ziektes in de Gezondheid-app
- Tandenpoetsen en de Gezondheid-app
- Oogrecept vastleggen
- Apple Watch en gezondheid
Reacties: 1 reacties