DigitalStrom is een nieuwe aanbieder van smart home-oplossingen, die vanaf vandaag ook in Nederland actief is. Nu zijn er wel meer aanbieders van oplossingen om je huis te automatisceren, maar DigitalStrom heeft iets bijzonders bedacht: ze stopten de benodigde chip in een kroonsteentje. Toch is het niet meteen een oplossing voor mensen die het liefst zelf met elektriciteitskabels willen knutselen, want de spullen liggen niet zomaar in de winkel (zoals die van HomeWizard). Je zult er een installateur voor in huis moeten halen.
Zeven jaar geleden startte het bedrijf in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Nederland is als vierde land aan de beurt. Volgens DigitalStrom kunnen ze elk apparaat verbinden met het elektriciteitsnetwerk, zowel slimme als traditionele. De kroonsteen bevat alle intelligentie; bedienen doe je via een iPhone-app.
DigitalStrom-apps zijn voorgeprogrammeerde toepassingen waarmee je de boel thuis kunt bedienen. Er is bijvoorbeeld een tijdschakelklok om apparaten, lichtscenes en rolluiken automatisch te laten aan- en uitschakelen op momenten die jij hebt gekozen. Dit kan ook afhankelijk zijn van zonsopgang of zonsondergang. Met persoonlijke acties kun je meerdere acties bundelen, bijvoorbeeld alle lampen op een verdieping uitschakelen en tegelijk de rolluiken sluiten. Er is een aanwezigheidssimulatie, die de indruk wekt dat je aanwezig bent, terwijl je in werkelijk in je vakantiehuisje ver weg zit. Ook geeft DigitalStrom je realtime inzicht in je energieverbruik.
DigitalStrom is toepasbaar in nieuwbouw of bestaande bouw, waarbij je wel een installateur in huis moet halen. Hij maakt een inventarisatie van de acties die je wilt automatiseren, bestelt de spullen en komt daarna alles aanleggen. DigitalStrom noemt zichzelf “de nieuwe standaard voor alle elektronische installaties in een gebouw”, maar dan moet het natuurlijk wel samenwerken met die andere standaard die eraan komt: Apple’s HomeKit.
Of DigitalStrom ook makkelijk gaat samenwerken met HomeKit is nog niet helemaal duidelijk. CEO Martin Vesper zei in een Duitstalig interview dat hij HomeKit niet als concurrent ziet, maar als aanvulling en deels als overlappend. DigitalStrom heeft zelf ook wel spraakbediening ontwikkeld in samenwerking met Nuance, maar zo mooi als Siri werkt het nog niet, geeft de CEO toe.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home
Ik dacht dat dit al enkele jaren in België aangeboden werd, One home control heet het
De wesite is:
http://onesmartcontrol.com/
Twee dingen, ze zijn wel degelijk zelf te bestellen op internet, en dan zie je gelijk dat het vrij prijzige kroonsteentjes zijn van €80 per stuk. Maar buiten dat vindt ik het een leuk systeem en zie het zeker wel zitten.
Ikzelf ben voor mijn toekomstige huis opzoek naar een domotica oplossing. Deze heb ik ook zitten bekijken maar dit is toch wel erg prijzig vergeleken met bijv. KlikAanKlikUit.
Nadeel van KAKU is wel dat veel zaken op batterijen werken, voornamelijk de schakelaren enzo.
Dit lijkt me een ideaal systeem! Inderdaad lijkt mij dit hetzelfde als onesmartcontrol.
Ik heb mijn hele huis met KAKU aan elkaar hangen en er werkt maar 1 ding met een batterij en dat is de Afstandsbediening in de woonkamer.
De rest gaat allemaal gewoon via de stroom in de contact dozen of lamp fittingen en met apps.
Eventueel kun je alles aansturen via een centrale unit. Zoals bv die van HomeWizzard
@Rido: je kan dit niet vergelijken met klik aan klik uit. Dat is (met alle respect) een domme rf systeem. Dat wilt zeggen dat die doet wat die moet doen. En meer dan dat mag je ook niet verwachten. Digital strom is de ontwikkelaar en bedenker van de chip in de kroonsteen. Een aantal merken zoals one smart control hebben een eigen omgeving gebouwd rondom deze Kroon steentjes. Hun ambitie is om deze chip ooit standaard in alle apparaten te bouwen. Zelf vind ik dit een geniale oplossing waarbij je van je stroomnet een bus systeem kan maken. Zelf ben ik niet zo van powerline oplossing voor mijn grote data verkeer(beeld), trek altijd liever nog even een netwerkkabel en werk die netjes weg. Echter gebruikt een commando voor verlichting ongeveer max 100kb en daar is dit geniaal voor. Wat ook leuk is aan dit systeem is dat je eenvoudig kan programmeren dat jouw Deurbel door je sonos speakers klinken. Handig voor als je zometeen in de tuin zit of op zolder bezig bent.
@Donstil: Elke zender heeft een batterij bij KaKu, dus ook een unit die je achter een schakelaar bouwt die apparaten op afstand bedient. Echter, de unit die je achter een bestaande schakelaar inbouwt werkt op het lichtnet
Leuk systeem dat “eenvoudig” te installeren is.
Door het gebruik van het bestaande leidingwerk en herhaling van het verzenden van de opdrachten is signaaloverdracht gegarandeerd.
Dit domotica systeem is voor bestaande installaties een ideale oplossing.
Ook wat betreft de uitstraling hoeft niks te veranderen. De ingangen kunnen met ieder merk schakelmateriaal aangestuurd kan worden.
De prijs-kwaliteit verhouding is prima wanneer je een goed werkende betrouwbare installatie wilt.