Dit doet Apple met je oude, ingeruilde iPhone
Als je een nieuwe iPhone, iPad of ander apparaat van Apple wilt kopen, kun je het oude toestel inruilen bij een Apple Store om er nog wat geld voor te vangen. Vervolgens verdwijnt je vertrouwde iDevice achter de balie, maar wat gebeurt er daarna mee? Apple’s inruilprogramma ging op 30 augustus 2013 van start, maar al die tijd heeft Apple weinig informatie losgelaten over wat er precies met ingeruilde apparaten gebeurt. Bloomberg zocht het uit.
In een uitgebreid artikel wordt stap voor stap uitgelegd wat een ingeruilde iPhone allemaal doormaakt. Ieder ‘recyclebedrijf’ moet zich aan meer dan 50 regels en voorwaarden houden, zodat de veiligheid en kwaliteit gewaarborgd kan worden. Recyclebedrijf staat hier bewust tussen aanhalingstekens, want lang niet alle iPhones worden gerecycled.
Apple vernietigt afgekeurde iPhones volledig
Allereerst wordt het geheugen van het toestel gewist, zodat niemand aan de haal kan gaan met iemands gebruikersgegevens. Vervolgens wordt er gekeken of het toestel nog goed genoeg is om tweedehands door te verkopen. De verkoper controleert vervolgens nogmaals of de staat van het apparaat voldoet aan de richtlijnen. Daarna wordt de iPhone als tweedehands te koop aangeboden. Als de iPhone tijdens een van deze controlemomenten wordt afgekeurd, krijgt hij een enkeltje naar de recyclefabriek.
Recyclen is hierbij een groot woord, want Apple vernietigt alle onderdelen tot er alleen kleine snippertjes van over zijn. Apple wil hiermee voorkomen dat iPhone-onderdelen kunnen worden gebruikt in neppe Apple-producten zoals namaak iPhones en iPads. Hierin verschilt Apple volgens Bloomberg van andere techbedrijven, die bijvoorbeeld de cameramodules van oude smartphones beschikbaar stellen voor drones. Volgens Lisa Jackson, Apple’s hoofd van milieugerelateerde zaken, zullen er in de toekomst waarschijnlijk wel bruikbare onderdelen uit iPhones gehaald worden, al noemt Jackson geen concrete datum.
Bron: Bloomberg
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik dacht nu komt er een blend it filmpje maar helaas.
Ik dacht eigenlijk dat ze die dingen gebruikten om te “swappen”
En waar verkopen ze de tweede hands iPhones dan?
@Steven:
In de zogenaamde opkomende markten (denk aan landen waar men weinig te besteden heeft).
Amai ik hoop dat nooit iemand geld zal geven voor mijn 5, want die batterij is nu al zo dood als een pier! Dan koopt die persoon echt een kat in een zak… 🐱💰
@George: Voor en achterkant word vervangen hetzelfde geldt voor de accu
Wat voor verkrachting van de NL taal is dit?
Dit bekt toch veel beter? of ben ik nou gek??
Je snapt toch wat er bedoeld wordt??
Kleine nuance; vorige week in Apple store Amsterdam geweest om mijn oude iPhone in te leveren en hiervoor geld te vangen. Echter zei de medewerker dat ik alleen in aanmerking kwam voor een cadeaukaart als ik er direct een nieuw Apple apparaat mee zou kopen.
Dit klopt helemaal. Een medewerker van de Apple Store in Brussel vertelde ons dit toen we een iPhone gingen omruilen die in het water was gevallen.
De defecte iPhone ging in de shredder.
@vuurvreter: Nep staat als bijvoeglijk naamwoord wel degelijk in de Van Dale (nep, nepper, nepst). Dus het is niet fout. Maar wel een ongebruikelijk gebruik van dit woord. Meestal zie je in dit soort gevallen het zelfstandig naamwoord “nep” in een samenstelling. Dus “een nepproduct”/”het nepproduct” en niet “een nep product”/”het neppe product”. Maar formeel zijn beide vormen correct.
Klopt als een bus en staat ook in de eerste zin van het artikel:
Dat is altijd al zo geweest, je krijgt geen geld van Apple om er later een Samsung van te kopen. Dus: oude inleveren en meteen een nieuwe iPhone mee naar huis.
@Michel: staat er bij jou el snappo op je kop