Dr. Google krijgt meer apps om zelf diagnose te stellen

Dr. Google gaat uitbreiden met medische apps waarmee je nog beter diagnoses kunt stellen. Vooral interessant voor niet-westerse landen, waar je niet zomaar naar de huisarts kunt.

Als je het tv-programma ‘Dokters vs internet’ kijkt, weet je dat er een schat aan medische informatie te vinden is, waarmee de niet-artsen vaak best goede diagnoses kunnen stellen. Dr. Google zal nooit een echte dokter kunnen vervangen, maar toch doet iedereen het wel eens: googlen naar symptomen om te achterhalen of het nodig is om professionele hulp in te schakelen. Dr. Google zal de komende jaren nog meer diagnoses kunnen stellen, want de zoekmachinegigant heeft Senosis overgenomen. Deze startup maakt iPhone-apps waarmee je makkelijk kunt bepalen of je een bepaalde ziekte hebt, zonder dat speciale apparatuur nodig is.


Senosis-apps van Dr. Google

Meer diagnose-apps bij Google

Zo hebben ze een iPhone-app gemaakt waarmee je kunt bepalen of kinderen last hebben van geelzucht. Ook is er een app waarmee je het hemoglobineniveau in je bloed kunt bepalen, om te kijken of je misschien bloedarmoede hebt. Weer een andere app gebruikt de microfoon van de iPhone om longproblemen zoals astma te kunnen vaststellen. Ongewenst, al dat zelf dokteren? Nou, het ligt er maar net aan waar je woont. Terwijl we in westerse landen vaak nog dezelfde dag bij de huisarts terechtkunnen voor een vervelend hoestje, is het in niet-westerse landen soms helemaal niet mogelijk om een dokter te vinden binnen een paar dagen reisafstand. Een verpleegkundige zou met dergelijke apps alvast een eerste diagnose kunnen doen, zonder dat dure apparatuur, een testlab of een arts nodig is. Mensen weten dan of het zin nodig is om een lange reis naar de dokter in een naburige stad te ondernemen, of dat het vanzelf weer overgaat.

Dr. Apple?

Spirosmart-app van Dr. GoogleMet de overname wil Google nog beter in staat zijn om ziektes te kunnen bepalen. Zo zijn ze met DeepMind al met kunstmatige intelligentie bezig om oogaandoeningen te kunnen vaststellen, om te voorkomen dat mensen blind worden. Ook verzamelen ze gezondheidsgegevens van gebruikers om daar met machine learning patronen uit te kunnen halen. Google’s insteek is wel iets anders dan die van Apple met HealthKit, ResearchKit en CareKit, want die initiatieven zijn vooral gericht op gezonder leven en onderzoeken van ziektes, niet zozeer op zelfdiagnose door Dr. Apple.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 augustus 2017 om 11:04
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.