Driekwart van de Nederlanders heeft slimme apparaten in huis
Slimme apparaten in Nederland
Overigens gaat het bij de slimme apparaten vooral om energiemeters: 59% gaf aan een slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter in huis te hebben die je op afstand kunt uitlezen. Andere slimme apparaten zijn een stuk minder in trek. Zo gebruikt maar een kwart slimme thermostaten. Slimme stekkers, knoppen en horloges scoren lager.
Het CBS ondervroeg 6500 mensen in de leeftijd van 12 jaar en ouder in de periode april t/m juli 2020. Het is daarbij een raadsel waarom het anderhalf jaar heeft geduurd om de cijfers te publiceren.
Dit is de uitkomst:
- 72% heeft slim apparaat (EU: 8%)
- 59% slimme water-, gas- of elektriciteitsmeter
- 27% slimme thermostaat
- 20% virtuele assistent via app of smart speaker (EU: 11%)
- 20% slimme accessoires, zoals horloge of fitnesstracker
- 14% slimme verlichting, stekkers of andere systemen voor slim wonen
- 11% rookmelders, beveiligingscamera’s of andere veiligheidssystemen
- 10% auto met internetverbinding
- 6% gezondheidsaccessoires zoals weegschaal of bloeddrukmeter
- 6% huishoudelijke apparaten
- 3% speelgoed met internetverbinding, zoals robots en poppen
Huishoudelijke apparaten zoals een robotstofzuiger, koelkast of een met internet verbonden koffiezetapparaat zijn dus nauwelijks in gebruik. Op Europees gebied loopt Nederland achter op dit gebied: ons land stond in 2020 op de zesde of zevende plaats, achter andere landen.
Tegelijk is Nederland koploper op het gebied van andere slimme apparaten: 69% van de inwoners van 16 tot 75 jaar had in 2020 een slim apparaat in huis. In de EU bedroeg dat gemiddelde 8%. Het hoge percentage is vooral te danken aan de enorme hoeveelheid slimme energiemeters in Nederlandse huishoudens.
Nederland loopt ook voorop met slimme assistenten: 20% gebruikt een virtuele assistent zoals Siri of Alexa, terwijl het Europese gemiddelde op 11% ligt.
Zorgen over beveiliging en privacy
Er is dus ook een grote groep die geen slimme apparaten in huis heeft. Als reden noemde 77% dat ze er geen behoefte aan hebben. Een kwart noemt de hoge kosten of zorgen over de privacy of beveiliging. Nederlanders zijn minder bezorgd over compatibiliteit en effecten op de eigen gezondheid, als het om slimme apparaten gaat.
Meer informatie over het onderzoek is hier te lezen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nanoleaf Pegboard Desk Dock: slimme verlichting én organisatie voor je bureau (16-04)
- Beats heeft nu ook eigen oplaadkabels: nuttige toevoeging of niet? (15-04)
- Nieuwe Chipolo POP is een kleurrijk AirTag-alternatief met twee grote voordelen (15-04)
- Robotstofzuigers werken nu met HomeKit: dit zijn de eerste ondersteunde modellen (02-04)
- 'IKEA werkt aan BILRESA: dubbele knoppen met Matter en Thread voor je smart home' (27-03)
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home
Ik heb het hele huis vol met slimme speakers lampen enz
Gebruik vooral veel de speakers
Wacht nu op 2 gele HomePod mini’s super kleur
Lijkt enorm te zijn dat percentage maar hoeveel mensen gebruiken het ook daadwerkelijk. Ik bedoel, hier staat een slimme Siemens wasautomaat, een slimme tv maar de slimme functies worden niet gebruikt.
Probeer maar eens een tv te kopen zonder smart, bijna nergens verkrijgbaar.
En wat veiligheid betreft, gewoon je apparaten of toebehoren op mac adres filteren.
2 hue Bridges, 1 voor indoor alles aan te sturen en 1 voor outdoor accessoires en lampen aan te sturen, Een TaHoma somfy hub om rolluiken, zonnewering en gordijnen te bedienen, Een Eufy Security hub om video deurbel en cams te bedienen. Een Apple TV hub.
Wat een apart onderzoek. Dit legt vooral bloot dat we het er met zijn alleen niet over eens zijn wat ‘slimme apparaten’ zijn. De slimme stroom/gas-meters worden (op de CBS-site) weergegeven met een gasmeter die je echt niet even zelf aansluit (mag je niet eens), en over het algemeen door je netbeheerder wordt opgehangen. Die hebben (of krijgen) we als het goed is allemaal.
Ook hebben we het over smartwatches en Siri, maar de mobiele telefoon is volgens dit onderzoek geen slim apparaat, terwijl je aan de slimheid van Siri toch echt niet heel veel hebt op je HomePod als je geen iPhone hebt.
Daarnaast zijn er vast ook een hele hoop mensen die niet weten dat hun apparaat slim is, want zoals Henk aangeeft is tegenwoordig zo ongeveer elke TV wel een SmartTV. Maar dat zijn dan weer geen slimme apparaten volgens het CBS, anders had het kopje ‘huishoudelijke apparaten’ een heel stuk hoger gestaan.
Hier slimme thermostaat-lampen van hue 💡🙂
Jij bent al goed bezig!!
Ik weet niet of je een smart tv nou onder een slim apparaat van een smart home moet schakelen. Dat is gewoon een device met apps.
Ik heb op een smartTv dan helemaal niks smart in huis, heerlijk om hele huis offline te houden.
@Henk: Mac adres is ook al niet echt veilig meer, is al redelijk lange tijd te spoofen.
Maar inderdaad koop nog maar iets zonder smart, zelfs wasmachines enzo ondergaan zelfde al(zijn er nog zonder maar wordt van zelf minder).
Je heb al wasmachines van 500 euro met smart erin, dan zit je al redelijk in de buurt van betaalbaar voor vele.
Het is gewoon jammer dat allemaal opgedrongen wordt, en je niet keuze krijgt(ja je kan niet gebruiken uiteraard).
Tja tijden veranderen..
en is het jammer?lijkt me juist handig en wenselijk dat als het salderen wordt afgebouwd,je bijvoorbeeld de wasmachine automatisch kan laten draaien op het moment dat de zon het hardste schijnt.
Smart heeft nadelen,maar ook heel veel voordelen die voor jezelf en het milieu kunnen bijdragen
Het onderzoek klinkt voor mij niet logisch, net zo min dat het niet logisch is om zo’n onderzoek na 1,5 jaar te publiceren.
Volgens mij lopen wij juist voorop in Nederland met de acceptatie van allerlei slimme dingen.
Zelf heb ik ook van alles van Hue in huis, net als een Netatmo weerstation, regenmeter, raamsensoren en buitencamera. Tevens hangt er nog een Eufy voordeurbel met camera. Oh en ook heb ik HomePods die ik dagelijks gebruik.
Wat ik ook nog heb is een slimme elektrische tandenborstel van Philips. Die kan je met een app verbinden zodat je kan zien hoelang je op bepaalde gedeeltes aan het poetsen was, of leren hoe je moet poetsen. Heb ik een paar dagen gebruikt. Daarna nooit meer!