Gebruik je Dropbox op de Mac met een externe schijf? Dat kan straks niet meer

Gebruik je Dropbox op de Mac met een externe schijf? Dat kan straks niet meer

Door een verandering in macOS is het straks niet meer mogelijk om een externe schijf te gebruiken voor diensten als Dropbox. Dropbox waarschuwt voor wat er binnenkort allemaal gaat veranderen.
Benjamin Kuijten -

Een jaar geleden liet Dropbox weten dat er het nodige ging veranderen wat betreft de werking van Dropbox op de Mac. Door een nieuwe api van Apple voor bestanden en clouddiensten als Dropbox, was het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om bestanden die alleen online staan te openen in apps van derden. Dropbox kondigde aan dat er gewerkt wordt aan een nieuwe versie van de clouddienst die volledig zou werken met de nieuwste versies van macOS. Maar met de aankomende versie verdwijnt er één functie waar veel gebruikers afhankelijk zijn: het werken met externe schijven.

Dropbox werkt niet meer met externe schijven op de Mac

Het voordeel van het gebruik van een externe schijf met Dropbox is dat zo’n schijf vaak veel meer ruimte bevat. Als je heel veel bestanden in Dropbox opgeslagen hebt, maar je interne schijfruimte op je Mac beperkt is, is het gebruik van een externe schijf een ideale oplossing. Vooral voor teams waarbij meerdere gebruikers toegang hebben tot het Dropbox-account kan dit van pas komen. Maar met de nieuwe versie verdwijnt de mogelijkheid om een externe schijf met Dropbox te gebruiken.

Dropbox-app desktop vernieuwd.

De oorzaak hiervoor is hoe macOS om gaat met clouddiensten. De wijziging geldt dan ook voor andere soortgelijke clouddiensten. De thuismap van clouddiensten moet nu namelijk altijd op een vaste locatie in de Finder staan, namelijk bij ~/Library/CloudStorage. Het is dus niet meer mogelijk om deze te verplaatsen naar een externe schijf. Zodra de nieuwe Dropbox-versie bij jou beschikbaar is, wordt de content verplaatst van de externe schijf naar de interne schijf van de Mac. Is het aantal bestanden meer dan de ruimte die beschikbaar is op de Mac zelf, dan volgt er een foutmelding en blijft de content als online-only beschikbaar.

Deze wijziging geldt dus niet alleen voor Dropbox, maar alle clouddiensten die werken met de Finder en bijgewerkt zijn voor de nieuwste macOS-versies.

De nieuwe versie heeft nog meer gevolgen. Zo vind je de Dropbox-map in de Finder nu bij Locaties in plaats van Favorieten, hoewel je individuele mappen binnen Dropbox nog wel kan verplaatsen naar Favorieten. In een apart supportdocument heeft Dropbox de veranderingen uiteengezet. Ben je actieve Dropbox-gebruiker, dan is het verstandig om deze pagina eens door te nemen.

Reacties: 12 reacties

  1. Zou het ook niet werken met een symbolic link in die cloudstorage folder die dan naar een externe schijf verwijst?

  2. Ik ben nog steeds op zoek naar dé cloud oplossing voor mijn Mac. Wilde bijna naar Dropbox gaan maar dit is wel een belangrijke functie helaas.

  3. Origineel geplaatst door Don
    Ik ben nog steeds op zoek naar dé cloud oplossing voor mijn Mac. Wilde bijna naar Dropbox gaan maar dit is wel een belangrijke functie helaas.

    Ehhhh iCloud?

  4. Heeft Apple hier ook documentatie over wat hierin veranderd en vooral waarom? Iemand een idee anders waarom dit is?

  5. @Mark: Nee. Dropbox werkt al jaren niet meer met symbolic links.

  6. @Don: ik ben juist 2 jaar geleden overgestapt van Dropbox naar iCloud. Sync werkt vele malen beter en sneller en vraagt minder processor en geheugenkracht van je computer. En de volledige integratie met iOS maakt het dagelijks gebruik ook veel makkelijker.

  7. Origineel geplaatst door patjem
    @Don: ik ben juist 2 jaar geleden overgestapt van Dropbox naar iCloud. Sync werkt vele malen beter en sneller en vraagt minder processor en geheugenkracht van je computer. En de volledige integratie met iOS maakt het dagelijks gebruik ook veel makkelijker.

    Dat klinkt goed, zie veel nadelen van iCloud waaronder dat er geen backups gemaakt worden.

  8. @patjem: Ik gebruik ook iCloud, maar toch gaat samenwerken met niet-Apple users niet van harte. Als ik een map of bestand wil delen krijg ik vaak berichten van Android/Windows gebruikers dat ze geen Apple iD hebben. Dit hebben ze ook niet nodig, maar dit wordt niet voldoende duidelijk gemaakt.

  9. Gewoon je Thuismap naar de externe disk verplaatsen en het systeem en apps op je interne schijf/SSD laten staan?

  10. Veel vragen:
    betekent dit dat iCloud ook niet meer synchroniseert met externe SSD’s? En hoe zit dat met de synchronisatie van een lokale NAS met een externe data-SSD? Ik meen nu al te merken dat om mij nog niet bekende reden deze synchronisatie ineens niet meer werkt…
    Ik vind dit een erg vreemde ontwikkeling, die mij alleen logisch lijkt als Apple zo wil bereiken dat iedereen die lokaal kopieën van bestanden wil bewaren de extreem dure interne SSD-uitbreidingen nodig heeft. Omdat dit niet gecommuniceerd is vraag ik me af of dit juridisch wel kan? Bovendien heeft Apple het achteraf uitbreiden van je interne SSD-capaciteit onmogelijk gemaakt. Hier klopt niks van.

  11. Origineel geplaatst door Jan Willem
    Gewoon je Thuismap naar de externe disk verplaatsen en het systeem en apps op je interne schijf/SSD laten staan?

    Zoiets bedoelde ik ook met mijn Symbolic Link opmerking

  12. Wel benieuwd wanneer deze verandering er komt. Ik werk nu met de laatste beta van Ventura en daar werkt het allemaal nog als een zonnetje met MEGAsync…

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.