Dropbox heeft een kantoor in Amsterdam geopend. Dit kantoor is daarmee de vierde Europese locatie van de clouddienst, naast Londen, Dublin en Parijs. En tegelijkertijd met het openen van dit Nederlandse kantoor, laat Dropbox weten dat het voor zakelijke klanten binnenkort ook mogelijk is om de data op Europese servers op te slaan.
Nederlands kantoor Dropbox brengt binnenkort Europese servers
Het openen van een kantoor in Nederland is vooral bedoeld om zakelijke klanten in de Benelux beter te kunnen bedienen, maar er is wellicht ook goed nieuws voor consumenten. Alle gegevens die je momenteel nog op Dropbox opslaat, worden bewaard op Amerikaanse servers en dat brengt privacyrisico’s met zich mee. Dropbox maakt namelijk gebruik van S3, de serverdienst van het Amerikaanse Amazon. Daarmee hebben Amerikaanse autoriteiten de mogelijkheid om te snuffelen in jouw bestanden, als ze denken dat de binnenlandse veiligheid in het geding is.
Vanaf het derde kwartaal gaat dit veranderen. Althans, voor zakelijke klanten. Bedrijven die gebruikmaken van de diensten van Dropbox, kunnen er dan gratis voor kiezen om hun gegevens op te laten slaan op Europese servers. Dropbox werkt hiervoor wederom samen met Amazon Web Services, maar het gaat hier wel om de Duitse versie. Of het in de toekomst ook voor particuliere gebruikers mogelijk is om te kiezen voor opslag op Europese servers (al dan niet tegen betaling), is op dit moment nog niet duidelijk. Zodra hier meer over bekendgemaakt wordt, lees je daar op iCulture alles over.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Tof dat ze net als wij bij Spaces in Amsterdam zitten. Geweldige locatie
Zo jammer dat ze voor Amsterdam kiezen en niet als een stad voor Utrecht. Het enigste voordeel van Amsterdam is de naam en de te hoge huur.
En met Europese servers is dat risico hetzelfde, het is immers een Amerikaans bedrijf en valt dus onder de Patriot Act.
Fijn, maar zolang Dropbox EU geen van Dropbox USA onafhankelijk bedrijf is, moeten ze voldoen aan Freedom Act (= opvolger Patriot Act). Dus de NSA enz. mogen toegang opeisen en Dropbox mag daar geen melding van doen, ook niet naar de gebruiker.
Heb je privacy gevoelige data, dan deze ualleen opslaan op een server van een bedrijf in de EU – wanneer het bedrijf een filiaal heeft in de VS moet het al voldoen aan de Freedom Act.
Safe Harbor is er niet meer, de opvolger Privacy Shield lijkt vooralsnog een losse flodder en een blamage van de EC.
Als ze het gaan doen zoals Microsoft het gaat doen kunnen de VS hoog en laag springen met hun Freedom Act.
Daar ben ik nog niet zo zeker van, gezien de laatste zin uit een alinea van hetzelfde artikel:
“Feitelijk zijn de in de datacentra opgeslagen gegevens in handen van het bedrijf T-Systems, een dochter van Deutsche Telekom. Daarmee fungeert T-Systems als beheerder, wat tot gevolg zou hebben dat Microsoft geen gehoor hoeft te geven aan dataverzoeken door overheden. Ook Microsoft zelf heeft geen toegang tot de gegevens. Of dit in de praktijk werkt, zal pas blijken als deze vragen aan de orde komen in een rechtszaak.”
@Jabbez: Dat is waar. Maar het is bekend dat privacy in Duitsland een belangrijk recht is. Veel meer nog dan in Nederland.
Duitsland is ook geen klein landje waar de VS zijn wil aan op kan leggen.
Dus ik heb voorzichtig vertrouwen. Maar we zullen zien inderdaad.
@Patrickx: Spaces geweldig? Dan ben je ook niks gewend….