iPhone 16 en iPhone 16 Pro review

Eerste indruk iPhone 16 (Pro): nog niet overtuigend genoeg

In deze eerste indruk van de iPhone 16 en iPhone 16 Pro lees je wat onze eerste ervaringen zijn met de nieuwe toestellen. Wat viel ons op bij het uitpakken? Wat is handig en is de nieuwe Cameraregelaar prettig in gebruik? Ondertussen werken natuurlijk ook al aan onze uitgebreide reviews!

Eerste indruk iPhone 16 (Pro): kleur vs neutraal

Het is september en dat betekent dat we de nieuwe iPhones kunnen uitpakken. Apple brengt net als vorig jaar vier verschillende modellen uit. Meestal zijn de Pro-modellen het meest interessant, maar dit jaar is alles anders. De gewone iPhone 16 heeft namelijk ook heel wat te bieden, voor mensen die geen Pro-model nodig hebben. Tot nu toe waren de Pro-modellen zo’n €200 duurder en daar kreeg je dan ook heel wat meer voor, maar anno 2024 zijn de verschillen klein. Het zou ons dan ook niet verbazen als dit jaar meer mensen dan ooit voor de standaard iPhone 16 kiezen.

Onze uitgebreide reviews met plus- en minpunten en een rapportcijfer volgen aanstaande week. Vragen of suggesties? Laat ze weten in de reacties!

Tekst, foto’s en eerste indruk: Gonny van der Zwaag (@gonny). We hebben getest met een 512GB iPhone 16 in ultramarijn en een 1TB iPhone 16 Pro in naturel titanium. Deze toestellen zijn tijdelijk beschikbaar gesteld door Apple als testexemplaar. Daarnaast hebben we een zelf gekochte 512GB iPhone 16 Pro in zwart in gebruik genomen.

Hands-on met de 2024 iPhones

Wil je exact weten wat de verschillen zijn tussen de iPhone 16 en iPhone 16 Pro, dan kun je het beste even onze vergelijking bekijken, want daar leggen we het puntsgewijs uit. Waarschijnlijk heb je ook al de eerste ervaringen van de Amerikaanse media gelezen over deze nieuwe toestellen. De algemene tendens is dat deze toestellen incrementele updates bieden, omdat de belangrijkste functie nog ontbreekt: Apple Intelligence. Eerlijk gezegd vind ik dat er hier sprake is van krokodillentranen, want Amerikanen krijgen in oktober al de beschikking over iOS 18.1, met de eerste AI-functies. Voor Europeanen (en zeker Nederlanders en Belgen) is er meer onzekerheid, want het enige wat wij nu al weten is dat er in 2025 ondersteuning komt voor Duits, Frans en Italiaans. Betekent dit ook dat Apple Intelligence in de EU wordt vrijgegeven? Vermoedelijk weet Apple dit zelf nog niet. En het kan zo maar zijn dat die talen alleen voor Zwitserland zijn bedoeld.

iPhone 16 en iPhone 16 Pro review
De modellen die we gaan testen, in bijpassende hoesjes: iPhone 16 ultramarijn met ultramarijn hoesje en iPhone 16 Pro in naturel titanium, met rotsgrijs hoesje.
Daarnaast hebben we nog een zwarte iPhone 16 Pro gekocht.

Standaard iPhone 16: meer kleur en verrassend compleet

2024 is geen gewoon jaar. Op het eerste gezicht brengt Apple een line-up uit die vrijwel hetzelfde is als vorig jaar, maar de twee standaardmodellen hebben opvallend veel functies gekregen. Je krijgt meteen de A18-chip, een verbeterde camera die zich voordoet alsof je 4 verschillende lenzen hebt, een actieknop en de nieuwe Cameraregelaar. Dit maakt het wel erg aantrekkelijk om dit jaar voor de standaardmodellen te kiezen. Zeker als je van felle kleuren houdt, zit je goed met de iPhone 16 kleuren, met roze en ultramarijn als opvallende nieuwkomers. Wij kozen voor ultramarijn (29%), dat samen met blauwgroen (30%) en zwart (26%) het meest populair was in onze poll. De kleur ultramarijn springt er echt uit en ik ben dan ook positief verrast dat Apple met deze toch wel heel uitzonderlijke kleur op de proppen komt. Het is net als voorgaande jaren niet één kleur, maar afhankelijk van de lichtinval kan het blauw of paars lijken.

iPhone 16 Ultramarijn
De iPhone 16 in de nieuwe kleur ultramarijn.

Je krijgt op de standaardmodellen nog steeds geen ProMotion en always-on scherm, maar ik denk niet dat dit een essentiële functie is. Veel mensen zullen vooral kijken naar de camera en die is dit jaar flink verbeterd, met een betere sensor voor de 48-megapixel hoofdcamera en een verbeterde 12-megapixel ultragroothoekcamera waarmee je nu ook macro kunt schieten. Je krijgt echter ook de Cameraregelaar, een nieuwe knop waarmee je gemakkelijk foto’s en video’s kunt maken en instellingen kunt weigeren. Dit is niet exclusief op de Pro-modellen, maar komt nu al meteen naar alle iPhone 16’s.

iPhone 16 en iPhone 16 Pro review
De standaard iPhone 16 heeft één cameralens minder, maar kan nu wel macrofoto’s maken.

Qua uiterlijk is er niet veel veranderd: dezelfde matglazen achterkant waar we vorig jaar al zo enthousiast over waren. De grootste verandering aan de buitenkant is dat de camera’s nu verticaal zijn uitgelijnd. De flitser staat nu buiten het camera-eiland en dat betekent dat de hoesjes een extra gat hebben gekregen (ook die van Apple). Hoesjes van derden hebben bovendien vaak een extra gat voor de Cameraregelaar.

iPhone 16 Pro (Max)-modellen: nu nog groter, maar dat merk je nauwelijks

Apple is erin geslaagd om de schermen van de Pro-modellen nét iets groter te maken: respectievelijk 6,3-inch en 6,9-inch. Maar dat heeft niet geleid tot grote wijzigingen in het design. Zelfs de kleuren zijn vrijwel gelijk aan vorig jaar; de enige wijziging is dat blauw plaats heeft gemaakt voor het goudkleurige Desert. Wij kozen echter voor de kleuren zwart en naturel titanium, om te kunnen vergelijken met de kleur van vorig jaar.

iPhone 16 Pro zwart
iPhone 16 Pro in zwart: dezelfde donkergrijze tint als vorig jaar. En dat geldt ook voor naturel.

Zouden zwart, wit en naturel titanium gewoon hetzelfde zijn gebleven, of krijgen we elk jaar een ietsje andere tint? Wat blijkt? De naturel kleur is precies hetzelfde als bij de iPhone 15 Pro (Max)! Ik weet niet of ik dit nu goed of slecht moet vinden. Elk jaar dezelfde kleur voelt ook wat gemakzuchtig, maar de eerdere situatie met 50 tinten spacegrijs was ook wat verwarrend. Je wist nooit wat je kreeg en het paste nooit goed bij elkaar.

iPhone 16 Pro naturel in rotsgrijs hoesje
De iPhone 16 Pro naturel in een rotsgrijs hoesje.

Beide zijn technisch gelijk, behalve dan het grotere scherm en de langere batterijduur van de Pro Max. Dat heeft mij doen besluiten om na een éénjarig uitstapje naar de Pro Max toch weer terug te keren naar de Pro. Niet dat ik spijt had van de Pro Max, maar ik had ‘m vooral gekozen vanwege de 5x zoom op de camera en dat is dit jaar ook op de iPhone 16 Pro het geval.

Cameraregelaar: net zo handig als beloofd?

Bijzonder is dat de iPhone 16 dit jaar alle knoppen krijgt waar de iPhone 16 Pro ook over beschikt. De actieknop is er nu ook op de standaardmodellen en de Cameraregelaar maakt in één keer de sprong naar de gehele iPhone 16-serie. We waren erg benieuwd naar deze knop, waarmee je met meermaals drukken en door te vegen allerlei acties kunt uitvoeren. Is het net zo intuïtief als we hoopten? Het vergt inderdaad wel even gewenning, maar het feit dat allerlei camerafuncties nu onder handbereik zijn, vind ik een groot pluspunt.

iPhone 16 met cameraregelaar
iPhone 16 met duidelijk zichtbaar de Cameraregelaar.

Conclusie iPhone 16 (Pro) eerste indruk

De iPhone 16’s van dit jaar zijn op zich een prima upgrade, maar toch knaagt een ontevreden gevoel: je koopt iets waarvan je weet dat je de belangrijkste vernieuwing van dit jaar (Apple Intelligence) niet kunt gebruiken. Ik wil best enthousiast worden over de nieuwe cameraknop, maar… het is een knopje, meer niet.

Zeker voor Europese gebruikers biedt de upgrade nu nog te weinig. In Amerikaanse reviews werd telkens het ontbreken van AI genoemd als minpunt, maar zij hebben tenminste nog het vooruitzicht dat de functies in oktober beschikbaar komen. Apple laat gebruikers in Europa in de kou staan met argumenten die we niet goed kunnen plaatsen. Als monopolist Google AI-functies durft aan te bieden in de EU, moet Apple toch ook die ‘courage’ hebben? Sterker nog: in meer dan 60 landen gaan de iPhones nu in de verkoop, zonder dat Apple Intelligence al te gebruiken is. Het enige lichtpuntje bij de Pro-modellen is dat er nu 5x zoom aanwezig is op de iPhone 16 Pro, zodat je daarvoor niet meer de Pro Max hoeft aan te schaffen. Maar zoals het nu ervoor staat, bieden de Pro-modellen te weinig nieuws ten opzichte van de iPhone 15-serie.

iPhone 2024 review
De zwarte iPhone 16 Pro, met de blauwe iPhone 15 Pro van vorig jaar.

Waar we wél enthousiast over zijn is dat de standaard iPhone 16-modellen zoveel te bieden hebben. Er zijn nog steeds wel enkele functies die exclusief op de Pro blijven, maar qua vernieuwingen heb je niet het gevoel dat je veel misloopt. De dubbele camera is zodanig verbeterd, dat veel gebruikers die derde cameralens niet eens zullen missen. Wat ons betreft is dit dan ook een aanrader, als het voor jou tijd is om te upgraden.

Onze uitgebreide review van beide modellen met plus- en minpunten en een rapportcijfer volgt over ongeveer een week. Tot die tijd zijn we druk bezig met testen. Heb je vragen? Laat het weten in de reacties!

De iPhone 16 (Plus) en iPhone 16 Pro (Max) zijn inmiddels in de Apple Store en bij de verschillende winkels verkrijgbaar.

Dit is de iPhone line-up van najaar 2024:

iPhone 16 line-up

iPhone 16 Pro line-up

Bij deze aanbieders kun je iPhone 16 abonnementen afsluiten:
Vodafone | Odido | KPN | Belsimpel | Mobiel.nl

Daarnaast kun je voor een losse iPhone 16 bij deze winkels terecht:
Amazon | Bol.com | Coolblue | Belsimpel | Mobiel.nl | MediaMarkt

Actuele iPhone 16 Pro deals

iPhone 16

De iPhone 16 is het standaardmodel van 2024. Deze opvolger van de iPhone 15 heeft een actieknop en nieuwe Camera Control-knop (Cameraregelaar) voor het snel starten van de camera en maken van foto's en video's. De iPhone 16 ondersteunt sneller draadloos opladen via MagSafe, verbeterde ultragroothoekcamera met macromodus, langere batterijduur en meer. Alles over het kopen van een losse iPhone 16 of een iPhone 16 met abonnement lees je op onze site. De iPhone 16 prijzen beginnen bij €969,-.

iPhone 16

Reacties: 9 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.