In Breda heeft de eerste Steve Jobs-school zijn deuren geopend. Het is de eerste van zo’n tien scholen die met het nieuwe soort onderwijs aan de slag gaat. De kinderen krijgen geen schriften en boeken meer, maar werken met een iPad. Zowel lesstof als opdrachten en begeleiding moet via de tablet verlopen. De school is 50 weken per jaar open van 7:30 tot 18:30 uur. In Breda begint men met kinderen tussen de 4 en 9 jaar oud. Er heerst een wat vrije sfeer op deze school: de Steve Jobs-school wil een setting hanteren waarin het schoolschema zich aanpast aan het ritme van het gezin.
De Steve Jobs-school in Breda is de eerste in een reeks scholen die het nieuwe onderwijs met de iPad gaat hanteren. De organisatie O4NT (Onderwijs voor een Nieuwe Tijd) heeft het concept ontwikkeld en heeft meer dan tien scholen bereid gevonden met het onderwijsplan aan de slag te gaan. Niet alle scholen gaan meteen met al het onderwijs op deze manier te werk. Sommige scholen voeren het iPad-leren gefaseerd in. De komende weken openen Steve Jobs-scholen in Amsterdam en Almere. Maurice de Hond is een van de betrokkenen en zegt dat het onderwijs met een iPad nu op een kantelpunt staat.
Ook internationaal heeft deze moderne vorm van onderwijs veel bekijks getrokken. Zelfs de New York Times deed er verslag van. In Nederland is er ook veel discussie ontstaan over het vervangen van papieren leermiddelen. O4NT heeft besloten om op 21 augustus nog wat uitgebreidere uitleg te geven aan de pers. Op dat moment heeft alleen Midden-Nederland nog een week schoolvakantie en zijn de meeste Steve Jobs-scholen van start gegaan. De Steve Jobs-school in Breda organiseert op 21 en 28 augustus kijkdagen voor geïnteresseerde ouders.
https://www.youtube.com/watch?v=fD68l2DsbWQ
21 augustus: Inmiddels is er extra informatie vrijgegeven over de Steve Jobsscholen, die nu zijn geopend in Sneek, Breda, Almere, Emmen, Heenvliet en Amsterdam. Studenten maken gebruik van TikTik’s sCoolTool, een iPad-app die het schema voor die dag laat zien en ook de betreffende leerling automatisch incheckt. Hierdoor weten docenten meteen wie er wellicht ziek of te laat is. Bij activiteiten zien kinderen in de app met wie ze kunnen samenwerken, zodat ze makkelijk groepjes kunnen vormen. Foto’s en screenshots gemaakt op school worden ook in de apps opgeslagen.
Buiten school kunnen studenten sCoolspace gebruiken om te communiceren. Deze app moet dienen als een persoonlijk sociaal netwerk, waar enkel leerlingen en leraren toegang tot hebben.
Ouders kunnen de iDesk Learning Tracker downloaden, een app die inzage geeft in de voortgang van hun kinderen. Docenten kunnen iDesk Learning Tracker ook gebruiken, om zo te zien hoe goed de leerling een bepaalde opdracht uitvoert. Bij toetsen en educatieve spellen wordt bijvoorbeeld getoond hoe lang leerlingen er over doen om antwoorden te bedenken en wie het juiste of verkeerde antwoord hebben gegeven.
De betreffende apps zijn op het moment niet in de App Store te vinden. Mogelijk worden ze op alternatieve wijze op de iPads geïnstalleerd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 20 reacties