EFF noemt Facebook’s kritiek op Apple ‘lachwekkend’

De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft een standpunt ingenomen in het conflict tussen Facebook en Apple. Volgens de organisatie zijn de argumenten van Facebook belachelijk.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

EFF is een non-profitorganisatie die wereldwijd opkomt voor digitale burgerrechten. Volgens de organisatie is de campagne die Facebook nu heeft gestart, vooral erop gericht om de eigen positie te beschermen. Als gebruikers zich bewuster worden van wat Facebook en andere datahandelaren uitvoeren, zullen ze niet meer zo gemakkelijk hun data gratis weggeven om lekker te kunnen socializen op internet, denkt EFF. Facebook heeft volgens de organisatie een gigantisch imperium opgebouwd rond het tracken van alles wat je doet. Apple wil dit juist voorkomen met nieuwe privacymaatregelen in iOS 14. Het wordt daardoor moeilijker om gebruikers te tracken.


Volgens Facebook zullen de maatregelen vooral kleine bedrijfjes treffen, die ten onder gaan omdat ze geen persoonlijke advertenties meer kunnen tonen. Maar EFF denkt dat dit onzin is. Ze citeren daarbij een aantal studies, waaruit blijkt dat het meeste advertentiegeld naar de grote spelers zoals Facebook en Google gaat en naar datahandelaren die qua naam minder bekend zijn. Maar de kleine ontwikkelaars en bedrijfjes zien weinig terug van dat geld.

Op de Amerikaanse advertentiemarkt harken Google en Facebook samen 35% en 23% van al het advertentiegeld binnen, terwijl Amazon goed is voor 10%. In totaal gaat 60% naar big tech. Andere schattingen spreken van 80 procent. In 2017 leidde dit al tot de oproep aan het Amerikaanse congres om uitgevers te beschermen, omdat er met deze ontwikkelingen onvoldoende geld is om betrouwbare journalistiek te maken.

Facebook-advertentie tegen Apple

Geniepige methoden
“Facebook profileert zichzelf als beschermer van kleine bedrijven, maar dat is totaal niet waar”, meldt EFF. “Facebook heeft zichzelf in een situatie gemanoeuvreerd, waarin ze geniepig en nadelig voor hun eigen klanten moeten opereren. Het huidige kapotte systeem moet niet verdedigd worden, ten koste van de privacy en controle van gebruikers.” Apple’s standpunt is dat ze de privacy van gebruikers willen beschermen en hen de keuzevrijheid willen geven om data te delen. Uiteraard zit daar ook een commercieel doel achter: als mensen zich prettiger voelen bij Apple, zullen ze eerder producten van Apple kopen.

Facebook meent echter dat Apple’s standpunt niet om privacy draait, maar om winst. Apple’s nieuwe beleid dwingt app- en websitemakers ertoe om geld te gaan vragen of om in-app aankopen toe te voegen, waardoor Apple profiteert van de 15% tot 30% commissie. Internet wordt daardoor duurder en er is minder gratis content van hoge kwaliteit.

Facebook reclame tegen Apple

‘Geen andere keuze’
“We zijn het niet eens met de aanpak en de oplossing van Apple, maar we hebben geen andere keuze”, aldus Facebook. “Als we dat niet doen, blokkeren ze Facebook uit de App Store. Dat zou alleen maar meer schade opleveren voor de mensen en bedrijven die op onze diensten vertrouwen. We kunnen dit risico niet nemen, omdat miljoenen bedrijven ons platform nodig hebben om te groeien.”

De EFF staat uiteraard aan de kant van Apple, wat de pro-privacy aanpak betreft. Ze noemden het een grote stap voorwaarts. “Als een bedrijf het juiste doet voor zijn gebruikers, dan staat EFF daarachter. Net zogoed als dat we bedrijven die foute dingen doen, hard aanpakken. In dit geval zit Apple goed en Facebook fout.”

Reacties: 7 reacties

  1. Nog een heel interessante toevoeging: de Nederlandse STER heeft sinds de invoering van de AVG wetgeving in 2018 uitgevonden dat ze *meer* kunnen verdienen aan advertenties die worden verdeeld *zonder* het traceren van de bezoekers dan met… zie dit artikel.

  2. Origineel geplaatst door Rob Hooft
    Nog een heel interessante toevoeging: de Nederlandse STER heeft sinds de invoering van de AVG wetgeving in 2018 uitgevonden dat ze *meer* kunnen verdienen aan advertenties die worden verdeeld *zonder* het traceren van de bezoekers dan met… zie:

    Dat snap ik wel, de meest persoonlijke advertenties zijn in mijn geval bijna altijd verkeerd. Of ik heb iets ff gegoogeld omdat ik nieuwsgierig ben maar dan heb ik weken voorstellen van producten of ik heb het product al lang gekocht en de feedback knop daar trekken ze niks van aan. Bij onpersoonlijke advertenties heb ik nog wel met enige regelmaat “ ohh dat is handig”

  3. Gepersonaliseerde advertenties voorschotelen wordt qua impact zwaar overschat, ook al beweren Google en Facebook natuurlijk het tegendeel. Vaak zie je producten pas regelmatig verschijnen nadat je het product al heb aangeschaft. Ondertussen blijven de tellers voor het tonen van de advertenties wel doorlopen. Gelukkig kan je tegenwoordig vrij gemakkelijk je browser zo instellen dat ze je geen gepersonaliseerde advertenties kunnen voorschotelen, zodra je iets zoekt of al hebt aangeschaft via internet. Facebook als beschermer van kleine bedrijven en onmisbaar voor het hele bedrijfsleven? Het gaat uitsluitend om geld en daarom is het puur eigenbelang van Facebook. Leugens en bedrog vinden ze daar heel normaal, ze weten niet beter. Het enige wat ik zelf nog gebruik aan sociaal media is FaceTime en Signal. WhatsApp heb ik eraf gegooid na het binnenkomende apje: Pap, dit is mijn nieuwe nummer. Ik heb geen kinderen, dus dan weet je meteen hoe laat het is. Het afgelopen jaar heb ik een hekel gekregen aan sociale media, puur omdat er ook enorm veel misbruik van wordt gemaakt. Als gebruiker ben ik blij met wat Apple doet want ik wil niet ongevraagd worden gevolgd.

  4. Heerlijk dit !

  5. Ben al geruime tijd helemaal klaar met al die reclames ik begrijp dat ontwikkelaars moeten overleven maar het kan ook op één andere manier, als de app meerwaarde heeft is of kopen of sponseren via donatie mooi alternatief

    Sinds 6 jaar block ik alle reclames in apps en ook in Safari als je het goed aanpakt blokkeer je 99,9% van de reclames in apps en op YouTube en voorkomt dat jou data naar buiten gespuugd wordt.

    Ik weet het het is niet altijd sociaal naar één ontwikkelaar maar ongevraagd reclame krijgen ook niet 🙂

  6. Ben blij dat ik niet de enige ben die denkt dat dit BS van FB is.

  7. “Gepersonaliseerd” ammehoela; mijn vrouw zoekt iets op over babyspullen nu ze zwanger is en ik krijg de advertenties vsn Mamaloes en consorten.
    Enige link tussen haar en mij zijn IP-adres.
    Of zou FB onze relatiestatus ook koppelen???